Cunoscut atât în România, cât şi în Occident pentru calitatea înaltă a covoarelor din lână care se confecţionau în fabricile acestui oraş, Cisnădie, situat în judeţul Sibiu, impresionează prin frumuseţea clădirilor, prin importanța edificiilor şi prin armonia cu care se îmbină cele trei culturi ce alcătuiesc acest oraş, şi anume cea germană, cea romană şi cea maghiară. Din această îmbinare, a rezultat un oraş deosebit, cu o istorie frumoasă şi bogat în tradiţii.

orasul-cisnadie.jpg

O tradiţie veche este cea a ţesutului, bresla postăvarilor fiind atestată documentar pentru prima dată în anul 1513, existând încă din anul 1880 o întreprindere de ţesătorie, apreturi şi torcătorie. Postăvarii cisnadieni au făcut cunoscută România prin covoarele deosebite pe care le lucrau tocmai în SUA sau Japonia, putând concura cu succes cu firme de prestigiu din lume, care activau în industria textilelor.

indicator-cu-orasul-cisnadie-judetul-sibiu.jpg

Vechimea oraşului Cisnădie datează de mai bine de 7 secole, fiind menţionat documentar pentru prima dată în anul 1323, sub numele de Heltau. Heltau este denumirea din limba germană a oraşului, în dialectul săsesc numindu-se Hielt, Hâlt sau Helt.

Se spune că pe teritoriul acestei localităţi a existat o altă localitate, numită Ruetel, întemeiată în anul 1150 şi distrusă în urma atacurilor mongolilor. De-a lungul timpului, oraşul a devenit un loc minunat, cu un aer aparte, specific Transilvaniei şi saşilor, care au oferit unicitate locurilor din România în care ei s-au stabilit.

intrarea-in-orasul-cisnadie-judetul-sibiu.jpg

Dacă doriţi să vă familiarizaţi cu arta prelucrării textilelor, atât de caracteristică oraşului Cisnădie, puteţi face acest lucru, prin vizitarea expoziţiei muzeale “Istoricul Industriei Textile”, situat în apropierea Bisericii Evanghelice a oraşului.

Clădirea acestei expoziţii este deosebit de importantă din punct de vedere arhitectural. Aici, puteţi descoperi utilajele manuale de prelucrare a lânii, alături de modele de covoare, documente, cărţi vechi, războaie de ţesut şi ustensile de lucru care oferă o imagine a evoluţiei ţesătoriei, fiind şi cea mai reprezentativă ocupaţie a cisnadienilor.

De asemenea, veţi găsi expuse şi steaguri ale breslei postăvarilor, putând vedea dovezi ale muncii acestor oameni, care au transformat oraşul într-un adevărat centru al industriei textile, fiind şi locul de unde plecau produsele textile în întreaga lume.

orasul-cisnadie-judetul-sibiu.jpg

Imposibil de neobservat, atunci când ajungeţi în Cisnădie, este Biserica Evanghelică şi turnul acesteia, situate în centrul oraşului. Prima construcţie a bisericii datează din secolul al XIII-lea, şi a fost construită în stilul romanic, precum o bazilică romanică cu trei nave.

Datorită modificărilor prin care trece în secolele XIV şi XV, este transformată într-o biserică ce aparţine stilului gotic târziu, de o preţiozitate unică pentru cultură şi istoria transilvăneană medievală, putându-se încă admira elemente de decor şi fortificaţie, specifice perioadei în care a fost construită.

piata-centrala-din-orasul-cisnadie-judetul-sibiu.jpg

Hramul Bisericii Evanghelice din Cisnădie este Sfânta Walpurga. În anul 1493, după atacurile turcilor, biserica a fost fortificata, prin supraînălţare, întărirea turnului central şi adăugarea a două bastioane. De asemenea, au fost adăugate trei ziduri de apărare, alături de turnuri şi bastioane.

Turnul-clopotniţă datează din anul 1415 şi este primul turn cu ceas din Transilvania, fiind o adevărată noutate pentru perioada Evului Mediu. Deşi a trecut prin unele modificări în anul 1591, forma actuală se păstrează din anul 1751. O altă inovaţie pe care o întâlnim la acest turn constă în dotarea cu paratrăznet, din anul 1795, datorată faptului că a fost trăznit de nenumărate ori, fiind primul turn la est de Viena, dotat cu paratrăznet.

cladire-centrala-din-orasul-cisnadie-judetul-sibiu.jpg

Astăzi, la Biserica Evanghelică din Cisnădie încă se mai pot vedea o parte din turnuri, care au rezistat trecerii timpului. Astfel, alături de turnul-clopotniţă, înalt de 32.50 de metri şi construit cu şapte nivele, se mai pot vedea Turnul Slăninei, al Paznicului, al Făurarilor de Seceri, al Primăriei, al Şcolii sau cel aflat în grădina parohială.

De asemenea, în biserică se mai păstrează o cruce a primilor colonişti, tocmai din secolul al XII-lea, decorată cu pietre albastre, o cristelniţă, porţile vechiului altar şi un clopot din anul 1664.

strada-din-orasul-cisnadie-judetul-sibiu.jpg

Pe lângă aceste două obiective turistice întâlnite în Cisnădie, fără seamăn în întreaga ţară, şi anume “Istoricul Industriei Textile” şi Biserica Evanghelică, nu au cum să nu vă încânte pesiajele naturale cu totul deosebite, atât cele care înconjoară oraşul, prin Valea Cisnădioarei, masivul Măgura sau Valea Sadului, care alcătuiesc zona montană din apropierea oraşului, cât şi din interiorul oraşului, prin Parcul Măgura, aflat la periferie, aproape de cartierul Piaţa Nouă, care este locul ideal pentru o plimbare în natură.

cladire-istorica-din-orasul-cisnadie-judetul-sibiu.jpg

În piaţa centrală a oraşului Cisnădie, vă întâmpină casele vechi, construite după anul 1800 şi în perioada cuprinsă între 1900- 1940, care aparţin stilului gotic, oferind posibilitatea de a admira caratersticile specifice caselor ţărăneşti din Transilvania. Străduţele înguste şi cât mai întortocheate domină centrul oraşului transilvănean, făcând obiectul unei plimbări foarte interesante, de parcă încă ne mai aflăm în vremurile medievale.

În cimitirul evanghelic al oraşului, se află Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial, construit în anul 1926, din marmură şi piatră prelucrată. Monumentul este donat de către şeful gării din anul 1926, A. Dumitrescu, soclul măsoară 0,55 metri înălţime, iar crucea 1,60 de metri, fiind încercuit de un gard din beton.

ceasul-din-orasul-cisnadie-judetul-sibiu.jpg

La 2 kilometri de oraşul Cisnădie, se află satul Cisnădioara, unde puteţi vizita biserica fortificată Sfântul Mihail, situată pe un deal de la marginea satului şi Biserica Evanghelică din centrul satului, în curtea căreia se află o fântână şi un monument, dedicat soldaţilor pierduţi în Primul Război Mondial.

În faţa Bisericii Evanghelice, se află Expoziţia Muzeală de Etnografie Cisnădioara, unde se pot vedea articole din ceramică, lemn sau textile, realizate de saşii de aici.

strada-pavata-din-orasul-cisnadie-judetul-sibiu.jpg

Printre locurile minunate pe care le oferă România, oraşul Cisnădie, aflat la 10 kilometri distanţă de Sibiu, ocupă un loc de seamă, aflându-se printre locurile care merită vizitate, oferind şansa de a gusta un pic din farmecul Transilvaniei şi al saşilor, din cultura şi tradiţiile unor oameni care au construit unele dintre cele mai minunate locuri, oferind turiştilor posibilitatea de a admira un oraş cu un farmec aparte.

vedere-cu-orasul-cisnadie-judetul-sibiu.jpg

Cisnădie nu este doar un centru industrial, ci și un punct focal al activităților culturale, găzduind evenimente care celebrează amestecul de tradiții și influențe culturale.

Clădirile colorate și bine conservate ale orașului oferă un fundal pitoresc pentru fotografii, atrăgând anual mii de turiști dornici să capteze esența estetică și istorică a Cisnădiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.