Orasul comercial Visby din Insula Gotland, Suedia, este un exemplu remarcabil al unui oras medieval nord-european, in care s-au pastrat intacte peisajul urban si cladirile antice, care ilustreaza foarte bine forma si functia acestui tip de asezare umana. Reteaua urbana si peisajul de ansamblu sunt cele mai importante calitati ale acestui oras. Datorita pozitiei sale, insula Gotland a avut timp de multe secole un rol dominant in comertul din regiunea Baltica, intre Europa de Vest (Frizia, Schleswig, Anglia) si Rusia. Sapaturile arheologice au indicat faptul ca, pe locul unde se afla astazi orasul comercial Visby din Insula Gotland, Suedia, a existat o asezare comerciala in epoca vikinga timpurie. Mai apoi, asezarile comerciale din zona s-au unit intr-o federatie (Hansa), pentru a-si proteja lanturile de posturi comerciale, si pentru a-si afirma interesele in raport cu liderii teritoriilor prin care treceau.
Pana in secolul al 12-lea, orasul comercial Visby din Insula Gotland, Suedia, domina comertul in aceasta zona, toate rutele comerciale din regiunea Baltica fiind canalizate prin acest oras. Negustorii germani au inceput sa-si extinda sfera de interes in regiunea Baltica si sa se stabileasca in Visby. Germanii au fost apoi urmati de comerciantii olandezi si rusi, si atunci au inceput sa fie construite case de mestesugari si biserici in oras, iar de-a lungul portului au fost construite depozite de piatra. Cladirile initiale, care fusesera construite din lemn, au fost inlocuite in timpul secolului al 13-lea cu niste case mari din piatra, care au fost dispuse pe randuri paralele.
Orasul comercial Visby din Insula Gotland, Suedia, s-a schimbat dintr-un simplu sat intr-un oras international important, delimitat de un zid de aparare puternic si separat de zonele rurale din interiorul tarii. In secolul al 14-lea, orasul Visby si-a pierdut pozitia de lider a Ligii Hanseatice, dupa o serie de dezastre, si anume: ciuma care a lovit in anul 1350; ocuparea orasului de catre armata daneza in anul 1361; ocuparea orasului de catre piratii cunoscuti drept “Fratii Vitalian) in anul 1396, care au fost alungati doi ani mai tarziu de catre Cavalerii Teutoni care au ocupat insula la randul lor. Sfarsitul maretiei orasului Visby a venit in anul 1525, cand a fost luat cu asalt de catre o armata din Lubeck, care a ars partile de nord ale orasului.
Zona orasului este delimitata de zidurile medievale construite in secolul al 13-lea si modificate semnificativ in secolul al 14-lea. De la portile orasului din nord, est si sud, nistre drumuri, posibil preistorice, duc de la faleza la port, dandu-i orasului Visby peisajul sau caracteristic. Aceste strazi s-au pastrat inca din secolul 13, si sunt dispuse neregulat, devenind brusc mai largi sau mai inguste pe alocuri. Un tipar similar al strazilor a existat in inima orasului din perioada vikingilor, si urmele sale pot fi vazute si astazi.
In Epoca Medievala, orasul comercial Visby din Insula Gotland, Suedia, avea mai multe biserici decat oricare alt oras din tara. Existau 15 biserici in interiorul zidurilor orasului si 2 in afara lor, si serveau diverse functii. De asemenea, au supravietuit si 200 de cladiri in care se pot vedea elemente medievale. Aceste cladiri sunt relativ similare ca forma si marime, avand forma dreptunghiulara si 5 sau 7 etaje. Etajele superioare ale acestor cladiri au de obicei bolti din piatra, ca o masura de protectie impotriva incendiilor.
Cea mai bine pastrata si cea mai completa din cladirile medievale este “Farmacia Veche” de pe Strandgatan, care are camere cu bolta la parter si la etajele superioare, o latrina, o fantana medievala, iar usile si ferestrele sunt cele originale. In orasul comercial Visby din Insula Gotland, Suedia, se mai gasesc si alte cladiri importante, cum ar fi: Casa von Lingen de pe Hansgatan, Vechea Resedinta si Casa Burmeister (care dateaza din secolul al 17-lea si ale caror interioare sunt pictate din abundenta). In partea de est a orasului, in interiorul zidurilor si mai jos de faleza, se afla parcelele de legume, construite in anii 1740 in case mici din lemn, care au supravietuit pana astazi.
Dupa ce danezii au parasit orasul la sfarsitul secolului al 17-lea acestia au aruncat in aer castelul Visborg, iar pe locul sau au fost construite case in stilul autohton suedez, care au supravietuit pana astazi inca din secolul al 18-lea. In secolul al 19-lea, in oras au fost construite noi cladiri, si anume: scoli, un spital, o inchisoare, precum si un mic centru comercial pe una din strazile principale.
In anul 1995, orasul comercial Visby din Insula Gotland, Suedia, a fost declarat Patrimoniu Mondial de catre UNESCO. In timpul verii suedeze, la jumatatea lunii iunie, acest oras este foarte aglomerat, intrucat este unul din cele mai petrecarete orase din Suedia. Foarte multi locuitori ai acestui oras isi iau concediu in aceste luni de vara agitate, si isi inchiriaza apartamentele turistilor, insa in restul anului atmosfera acestui oras este foarte diferita.