Se află în partea sudică a țării, în provincia Munster. Orașul Cork a fost întemeiat pe malurile râului Lee și în prezent este al doilea cel mai mare oraș din Irlanda. Numele i se trage de la forma engleză a cuvântului Marsh, însemnând tărâm mlăștinos. Centrul vechi al orașului a fost construit pe o rețea de canale de-a lungul terenului mlăștinos al râului Lee.

Cork1

Orașul Cork are o istorie interesantă. A fost fondat în secolul al V-lea al erei noastre, de către actualul patron al localității, Sfântul Finbar, prin construirea unei mănăstiri în jurul căreia s-a format o mică comunitate. A fost ridicat la rangul oficial de oraș abia 600 de ani mai târziu, când devenise deja o importantă localitate cu populație numeroasă. Cu acest prilej, orașul Cork s-a împrejmuit cu ziduri fortificate pentru a se apăra din calea invadatorilor. O parte dintre fortificații sunt și astăzi în picioare.

Secolul al XVII-lea a reprezentat apogeul orașului Cork care a înflorit pe fondul exportului de unt. În prezent, acest loc atrage turiști din toată lumea pe urmele unor obiective istorice, religioase și culturale. Principalele atracții sunt centrul vechi, prin mijlocul căruia curge râul Lee, mâncarea tradițională, atmosfera foarte veselă din pub-uri și amestecul de construcții vechi și clădiri moderne.

Dimensiunea religioasă a orașului Cork din Irlanda este fascinantă, căci există cel puțin trei lăcașuri care își dispută întâietatea:

Cork11

– Abația Roșie, singura biserică rămasă din Evul Mediu. A fost construită în secolul al XIV-lea de către călugării ordinului Augustin și numele i se trage de la cărămida de gresie roșie care s-a folosit la înălțarea ei. Nu mai este în uz. Turiștii pot admira clădirea abației cu turnul de clopotniță foarte înalt, construit deasupra ei. Vârsta onorabilă și culoarea neobișnuită pentru un lăcaș religios sunt cele care contribuie la farmecul deosebit al Abației.

– Catedrala Fecioarei Maria aparține Bisericii Romano – Catolice și are un aspect gotic, deși a trecut printr-un amplu proces de restaurare chiar la finalul secolului al XX-lea. Catedrala a fost construită în 1808, dar nici 20 de ani mai târziu, a căzut victimă unui incendiu pus intenționat. Distrugerile au fost atât de mari, încât catedrala a avut nevoie de ample lucrări de restaurare. La capătul lor, catedralei i s-a adăugat și actualul turn cu clopotniță. Atât la exterior, cât și la interior, biserica respectă stilul gotic.

– Catedrala St Finbare aparține protestanților și a fost înălțată chiar pe locul unei alte catedrale, distruse între timp. Construcția ei a pornit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, iar aspectul exterior transmite o senzație de grandoare. Exteriorul este marcat de sculpturi, cupole și turnulețe în spirală, toate realizate în stil gotic francez, în timp ce la interior impresionează mozaicul de marmură, scaunul episcopal, tavanul extrem de înalt și colorat și amvonul construit la dimensiuni copleșitoare. Se află în vecinătatea locului în care Sfântul Finbar construise prima mănăstire ce a și dat ulterior viață orașului.

Cork111

Există și alte numeroase biserici, ceva mai mici ca suprafață și importanță în orașul Cork. Totuși, biserica preferată a turiștilor rămâne Biserica Sfânta Ana, datorită faptului că cele patru ceasuri ale turnului său nu arată niciodată aceeași oră. În plus, vizitatorii au voie să tragă ei înșiși clopotele bisericii. Neoficial, această biserică a devenit simbolul suprem al orașului Cork.

Cei dornici de incursiuni în trecutul și prezentul orașului Cork pot opta pentru vizite la numeroasele muzee și galerii de artă ale orașului irlandez. Opțiunile sunt pe cât de numeroase, pe atât de variate: galeria Lewis Glucksman (de artă contemporană), Muzeul Național al Radioului (istoria radioului local), Centrul Cork Vision (colecții de artă foto), Muzeul Untului (istoria comerțului cu unt în Cork) și Muzeul Public al orașului (istoria localității din cele mai vechi timpuri până în prezent).

Un loc fascinant îl reprezintă fosta închisoare a orașului, sub forma unei construcții de dimensiuni generoase. Totuși, experiențele de la interior se pot dovedi traumatizante. Înăuntru s-a deschis un muzeu dedicat memoriei prizonierilor din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, supuși unui regim de detenție absolut inuman, cu torturi, lanțuri, cătușe și alte dispozitive de provocat suferință.

Cork1111

Cumpărăturile în orașul Cork din Irlanda au darul de a-i binedispune pe turiști. Cea mai cunoscută stradă pentru shopping este și una dintre cele mai vechi și fermecătoare străzi ale centrului vechi: strada Sfântul Patrick. Este o stradă cu acces pietonal și are o formă curbată, căci a fost construită inițial pe post de canal peste râul Lee. Astăzi, aici sunt concentrate cele mai multe restaurante, pub-uri, terase și magazine de toate felurile.

Piața Engleză reprezintă și ea o atracție pentru gurmanzi. Se adresează celor care doresc să mănânce în regim propriu. În piață se vând tot soiul de delicatese locale, de la brânzeturi până la carne de pește, cârnați irlandezi, patiserie și vinuri de import.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.