Călătoria în orașul apelor a fost una dintre cele mai bune excursii pe care am făcut-o vreodată. Cazarea în Veneția este foarte scumpă, astfel, am preferat să stau în cartierul Marghera și să iau autobuzul spre Veneția în fiecare zi. Orașul lacustru încânta călătorii cu canalele sale romantice, palatele maiestuoase și bisericile frumoase. Asigură-te că vei cumpăra un permis pentru transportul public cu feribotul, deoarece este mult mai ieftin decât folosirea unui bilet separat pentru fiecare călătorie. Permisul iți permite să călătorești timp de 48 de ore pentru mai puțin de 30 de euro și l-am folosit de 20 de ori. Nu uita să îți aduci pantofi confortabili, pentru că vei merge pe jos pe tot parcursul zilei. Nu există închirieri de mașini sau taxiuri permise pe insulă. Va trebui să vizitezi atracțiile pe jos, chiar dacă s-ar putea lua feribotul pentru a ajunge la ele.
Plimbarea din prima zi
Prima zi am petrecut-o plimbându-mă cu feribotul, turul orașului pe apă este foarte interesant. Vei fi plăcut surprins de străduțele înguste și canalele numeroase pe care te va purta acestă călătorie.
Primul loc pe care l-am văzut este, desigur, piața San Marco unde am intrat din partea bazilicii. Piața San Marco a fost construită în secolul al IX-lea ca un un mic spațiu înconjurat de copaci. Inițial, Bazilica San Marco era o capelă mică, considerată parte din Palatul Dogilor. Piața a fost separată de palat de un canal mic, Rio Batario. Deja un loc de întâlnire central pentru venețieni, piața a fost extinsă în anul 1174, după ce canalul și debarcaderul adiacent au fost completate.
Monumentul central al pieței este, desigur, Bazilica San Marco, completată în anul 1071. Această biserică uimitoare este construită în stil venețian-bizantin, un amestec de stiluri din vest și est.
Chiar dacă nu vizitezi biserica din interior, vei fi impresionat de opulența detaliilor și nu te va mira faptul că a fost poreclită ,,Biserica de Aur”.
Bazilica are un turn separat, o clopotniță care se înalță la 98.6 metri și este unul dintre cele mai cunoscute repere ale orașului. Inițial construită în secolul al IX-lea, versiunea curentă a fost reconstruită în anul 1912, după ce turnul original s-a prăbușit, în 1902. Toți turiștii se înghesuie să urce sus la cel mai bun punct de observare al orașului. Într-adevăr, vederile panoramice sunt pitorești.
Turnul cu ceas (Torre Dell’Orologio) din piața San Marco, care a fost închis timp de mai mulți ani, pentru ca ceasul astronomic să fie restaurat, este gata să primească vizitatorii, deși, din cauza numărului mare de solicitări, trebuie să iți rezervi un loc în avans.
Ziua a doua la Veneția
O altă atracție turistică este Palazzo Ducale, structură gotică frumoasă, situată în fața lagunei venețiene care a fost finalizată în secolul al XV-lea, deși părți din ea au fost refăcute după un incendiu în anul 1574. Pentru un tur al Palazzo Ducale trebuie să faci o rezervare on-line cu cel puțin două săptămâni în avans.
Palatul este cu adevărat remarcabil, unul dintre cele mai vechi și cele mai mari palate din Europa. Merită să faci un tur al muzeului pentru a învăța despre o parte din istoria Veneției și, mai ales, nu poți rata oportunitatea de a te plimba pe Puntea Suspinelor.
Te sfătuiesc să cumperi biletul numit Muzeul Veneția care iți va oferi acces la mai multe muzee din oraș la un preț mai bun. Poți petrece, cu ușurință, aici câteva ore, explorând mai multe camere și opere de artă diferite. Este recomandat să iei un ghid pentru a înțelege pe deplin istoria exponatelor.
De asemenea, situate de-a lungul pieței sunt Procuratie Vecchie, clădire din secolul al XII-lea, ce adăpostește birourile procuraturii; Procuratie Nuovo; coloanele San Marco și San Theodoro; Piața San Marco; Biblioteca Națională San Marco; Muzeul de Arheologie și Muzeul Correr.
Cu o istorie bogată, Muzeul Correr conține o colecție de globuri, începând cu secolul al XVI-lea și unele antichități romane.
În afară de interesantele clădiri istorice și arhitecturi, Piazza San Marco este, de asemenea, plină de porumbei care au fost mult timp o problemă a pieței, dar numai recent legea a interzis hrănirea acestora. Porumbeii au cauzat pagube mozaicului delicat la Basilica San Marco și la alte clădiri din jur.
Dacă lași palatul în urmă și continui mersul către bibliotecă, te va întâmpina o mică piață, piazzetta San Marco. Zona este cunoscută pentru cele două coloane amplasate acolo ca omagiu pentru doi dintre patronii Veneției – Sf. Marcu și Sf. Teodoro Amasiei. Coloanele au servit ca poartă oficială de acces a orașului. Până la mijlocul secolului al XVIII-lea, piazetta (diminutivul de la piață) a fost, de asemenea, locul unde criminalii erau executați în public.
A treia zi, cea mai frumoasă plimbare pe canale
După ce am făcut câteva poze în piazettă, am traversat podul Relato Bridge care era foarte aglomerat de turiști. Puteți vizita mai multe biserici, cum ar fi biserica Friari, S.Pietro și St. Giovanni e Paulo. Unii turiști preferă o excursie cu feribotul până la insula Burano, Murano și insulele Torcello, pentru mai multă liniștite și secluziune.
Dacă ți se face foame, ar fi mai înțelept să nu alegi un restaurant aproape de piață sau în zonele turistice. Mâncarea este foarte delicioasă la un preț bun în cartierele mai laterale. Puteți întreba localnicii despre restaurantele de pe străzile mici. Sunt foarte prietenoși și te vor sfătui cu mult drag, chiar dacă nu prea vorbesc limba engleză bine. Nu uita să te plimbi și în piața Rialto, în zona San Polo. Piața Rialto este pentru cumpărături mai ieftine. La est, este un cartier de mici magazine și restaurante, iar la vest este piața agricultorilor Rialto.
Veneția, unicul oraș pietonal din lume, nu are nicio mașină, iar lipsa de automobile iți oferă o experiență deosebit de plăcută. Oriunde ai dori să te plimbi în Veneția, ai nevoie de o hartă a orașului. Hărțile, disponibile la prețul de 2 euro la casele de bilete pentru feribot, sunt destul de utile. În cazul în care cauți suvenire din sticlă de Murano și bijuterii, acestea sunt disponibile în toate magazinele din Veneția, dar la prețuri destul de piperate. Atenție la faptul că multe restaurante, localuri sau magazine mai mici nu acceptă plata cu cardul.
Partea cea mai fascinantă a vizitei a fost plimbarea cu gondola, începând cu Marele Canal și canalele interioare. Orașul, într-adevăr, are o altă alură văzut din gondolă. Casele și clădirile par că plutesc ca niște bijuterii arhitecturale pe apă. Totuși, trebuie să menționez că plimbarea cu gondola este suprataxată și prețul poate ajunge până la 80 de dolari. Nu uita, înainte de a porni la drum, să negociezi prețul.
În sezonul turistic, plimbările pot fi neplăcute datorită aglomerației pe anumite canale. S-ar putea să întâlnești turiști în stare de ebrietate pe unele gondole și nu toți gondolierii cântă serenade ca în filme.
De asemenea, un alt obiectiv turistic este Scuola Grande di San Rocco, o capodoperă a lui Tintoretto, această casă este un exemplu rafinat de artă manieristă. Pentru a permite admirația tavanelor decorate, vizitatorii primesc oglinzi pentru a vedea cu claritate toate acele opere de artă. Acest muzeu este în sine o piesă de colecție!
Frumusețea orașului este uluitoare. Te vei simți absorbit de farmecul lui fabulos, captivant, misterios…ce este greu de descris în cuvinte. În spatele măștii de astăzi, Veneția ascunde povești romantice ce sunt purtate pe valurile timpului. Povești pe care le poate citi orice oaspete pe fațadele clădirilor care se oglindesc în apa lagunei, din opulența interioarelor și în tremurul valurilor care se lovesc de gondole.