Este unul dintre cele mai vechi orașe fondate ale țării și un important centru cultural, datorită numeroaselor sale construcții cu valoare istorică. De faima orașului Fribourg se leagă și numeroasele poduri construite peste râul Sarine.
Fribourg a fost întemeiat în anul 1157 de către Berchtold IV von Zahringer, însă descoperirile arheologice atestă prezența umană în zonă încă din perioada Neoliticului. Numele i se trage de la două cuvinte alăturate: „fort liber”.
Orașul se întinde pe ambele maluri ale râului Sarine, iar podurile sale fac legătura între partea vorbitoare de limbă franceză a Elveției și cea vorbitoare de limba germană.
Turistic, Fribourg este faimos din patru puncte de vedere: al fântânilor, al construcțiilor religioase, al fortificațiilor medievale și al podurilor sale cu vechimi de sute de ani.
Orașul este peste tot împodobit cu fântâni sculptate în stil renascentist, majoritatea fiind urcate în vârful câte unei coloane impozante. Cea mai recentă, și anume fântâna lui Jean Tinguely a devenit și fântâna simbol a orașului Fribourg. Artistul este născut chiar în acest oraș și a ținut foarte mult să ofere localnicilor una dintre cele mai frumoase creații ale sale. Fântâna se compune dintr-un bazin de apă foarte mare, având în centru o sculptură de fier sub forma unei mașinării abstracte.
Alte fântâni care merită admirate sunt: fântâna Bravery (de la 1394), fântâna Loyalty (în Rue de la Palme, datând de la 1404), fântâna lui Samson (de secol XVI, localizată în Piața Notre Dame), fântâna Sfântului Petru (realizată în 1592 și plasată în fața Spitalului Civic), fântâna Femeia Samarineancă (realizată din lemn, apoi restaurată în 1404), fântâna Fecioarei Maria (din anul 1839, situată în Piața Affry).
Turiștii nu au nevoie să caute aceste fântâni în Fribourg, ci pur și simplu vor da peste ele, și fără să vrea, prin toate colțurile orașului.
Construcțiile religioase fac parte din istoria îndepărtată a orașului Fribourg. Au fost înălțate încă de la întemeierea orașului și au jucat roluri importante în creșterea lui economică și culturală.
Cea mai renumită este catedrala Sfântului Nicolae, a cărei construcție a început în 1283 și a durat peste două sute de ani. Turnul a rămas neterminat, iar legenda spune că motivul a fost lipsa banilor. Toți fuseseră deja investiți în catedrală. Biserica este o bijuterie arhitecturală în stil gotic, deși vitraliile au fost înlocuite în secolul XX cu o colecție în stil Art Nouveau. Intrarea principală în catedrala Sfântului Nicolae este marcată de scena dramatică a Judecății de Apoi. Turnul poate fi vizitat, la capătul celor 365 de trepte fiind o priveliște deosebită asupra orașului Fribourg.
Mănăstirea Franciscană a fost construită în 1256, iar interiorul reflectă atmosfera medievală de atunci. Edificiul a fost donat orașului de către Jakob von Riggisberg, iar în interiorul său s-au ținut și numeroase consilii de administrație ale primăriei.
Un alt exemplu de construcție religioasă din secolul al XIII-lea este Mănăstirea Augustină, susținută, secole la rând, de familia de nobili Velga. Din secolul al XVII-lea, datează Mănăstirea Ursulinelor și Mănăstirea Capucinilor. Orașul Fribourg dispune și de foarte multe capele micuțe, unde oamenii se pot reculege și pot sta de vorbă cu Dumnezeu în cea mai mare intimitate.
În centrul vechi, sunt situate cele mai multe dintre construcțiile medievale ale orașului Fribourg. Există peste 200 de clădiri în stil gotic, de secol XV, dar și cafenele, terase, baruri, unde turiștii pot savura deserturi și băuturi elvețiene. Centrul vechi este înscris în patrimoniul UNESCO și se află plasat pe o peninsulă înconjurată de râul Sarine.
Fortificațiile sunt mândria orașului Fribourg, mai ales că sunt extrem de multe: Turnul Pisicilor, Turnul Aigroz, Poarta Berna, Poarta Bourguillon, Fortul Marele Bulwark, Turnul Henri și Turnul Roșu, cel mai vechi turn construit în Fribourg, datând din 1250.
Dintre poduri, cel mai faimos este Podul Zahringen, primul pod suspendat al Elveției, construit în 1834. A fost restaurat în 1924 și este considerat drept un loc istoric al orașului Fribourg. Alte poduri de vizitat, măcar de la depărtate, sunt: Podul St. John (1746), Podul Gotteron (de secol XX), Podul Central (construit în 1720, în locul unui pod de lemn de secol XIII), Podul Poya (suspendat, cu o arhitectură contemporană).
Ca activități, orașul Fribourg propune turiștilor mai multe moduri de petrecere a timpului. La Motta Lido este locul ideal pentru sporturile de apă. Este vorba de cel mai performant bazin în aer liber.
Se pot face și plimbări cu funicularul. A fost folosit pentru prima oară în Fribourg în anul 1899 și deși multă lume îl consideră un mijloc de transport curios, turiștii adoră plimbările cu funicularul până în centrul vechi al orașului Fribourg.
O altă variantă de transport în comun haioasă este trenulețul de vacanță, care circulă în centrul vechi, introducând turiștii în atmosfera medievală a Elveției.
Teatrul Nou din Fribourg și Muzeul de Artă și Istorie contribuie decisiv la dimensiunea culturală și artistică a orașului.