Galaţi este oraşul de reşedinţă şi, totodată, cel mai mare dintre oraşele judeţului Galaţi, care este plasat aproape de cele trei frontiere, în Moldova, România. În anul 2009, populaţia oraşului Galaţi era estimată undeva la 290.733 locuitori, aceste cifre plasând oraşul pe locul şapte de pe lista oraşelor cu număr ridicat de locuitori din ţară. Este considerat un centru economic important din România, cât şi din Moldova.

Oraşul este plin de însemnări istorice, mai ales pentru că a fost plasat pe malul Dunării, aceasta fiind o arteră fluvială foarte importantă la nivelul întregii Europe, şi anume Canalul Dunăre – Main – Rin. Viaţa economică a Galaţiului a luat fiinţă în jurul Portului Fluvial, al Şantierului Naval, al Combinatului Siderurgic Mittal şi al Portului Mineralier.

orasul-galati-judetul-galati.jpg

Clima Galaţiului este de tip continental-estică. Temperatura ce a fost calculată pe o perioadă de mai bine de 70 de ani, pentru a face media anuală, a fost cea de 10 grade Celsius, în timpul verii fiind temperaturi de aproximativ 21.3 grade Celsius, iar în timpul iernii masele de temperatură scad drastic, până la 0.2 grade Celsius, până la -3 grade Celsius, datorită faptului că, dinspre nord, vin mase de aer reci.

Perioada iernii cu o temperatură foarte scăzută este considerată a fi luna ianuarie când se înregistrează valori şi sub -4 grade Celsius, acestea fiind desigur considerate medii anuale.

În luna iulie, avem o temperatură medie de 21.7 grade Celsius. Date istorice din existenţa Galaţiului spun că cea mai mare temperatură a fost înregistrată în anul 1904 când, în luna iulie, erau 39.4 grade, iar cele mai scăzute au fost înregistrate în luna februarie când au fost atinse -28.6 grade Celsius. Se estimează că, în timpul anului, sunt aproximativ 210 zile ce înregistrează temperaturi de peste 10 grade.

parc-din-orasul-galati-judetul-galati.jpg

Clima Galaţiului fiind temperat-continentală, în această regiune cad averse de ploaie în formă neregulată şi bat trei vânturi, Crivățul, ce bate iarna desigur, Austrul ce bate mai mult vara şi este un vânt uscat şi Băltăreţul, vântul care vine cu ploi. Mai este şi un al patrulea vânt, însă acesta este mai puţin cunoscut şi poartă denumirea de Coşava.

Galaţiul are formă de triunghi, tind să spună unii specialişti, şi este mărginit de Dunăre în partea de sud, de lacul Brateş şi râul Prut în partea de răsărit şi de Siret şi lacul Cătuşa în partea de apus. În Galaţi, se observă doar două mari forme de relief şi acestea sunt: Câmpia Română şi Podişul Moldovei, ele oferind o privelişte de înălţimi lejere ce ating doar 310 metri în partea de nord.

imagine-din-orasul-galati-judetul-galati.jpg

Una dintre cele mai importante unităţi este Lunca Dunării care se întretaie cu Lunca Siretului şi cu Lunca Prutului. Galaţiul a fost menţionat pentru prima dată în anul 1445, pe vremea când era un simplu târg şi, cu vremea, importanța sa a crescut datorită faptului că turcii au luat sub asediu cetăţile numite Cetatea Albă şi Chilia în anul 1848 şi, astfel, portul din Galaţi a devenit singurul port din Moldova unde se făcea comerţ intern, dar şi între turci şi polonezi.

În anul 1789, în timp ce a avut loc războiul între ruşi şi turci, Galaţiul a fost ars din temelii însă în ciuda acestui fapt el a continuat să se dezvolte atât din punct de vedere comercial, cât şi din punct de vedere al navigaţiilor.

orasul-galati-judetul-galati-port-pe-dunare.jpg

Printre sărbătorile specifice oraşului Galaţi, se numără: aruncarea crucii în apa Dunării pentru a fi sfinţită la data de 6 ianuarie, sărbătoare care se parctică şi în alte locuri, sărbătorirea naşterii lui Mihai Eminescu în parcul Municipal la data de 15 ianuarie, la data de 24 ianuarie se sărbătoreşte mica unire pe care a înfăptuit-o Alexandru Ioan Cuza, care a fost pârcălab de Galaţi, tradiţii foarte frumoase care îmbracă oraşul în sărbătoare sunt şi Festivalul Scrumbiei, Sărbătoarea Castanelor, Ziua Marinei, Zilele Galaților care durează ultimele trei zile din luna noiembrie a fiecărui an, având în vedere că pe 30 noiembrie este sărbătorit și Sfântul Andrei, cel care este considerat a fi ocrotitorul şi părintele spiritual al Galaţiului.

Printre cele mai importante evenimente ale oraşului Galaţi, numărăm: anul 1484 când oraşul devine singurul port din Moldova, anul 1590 când este înfiinţat primul cimitir de evrei, 1710, anul în care Galaţiul este pustiit de tătari, anul 1775 când ruşii înfiinţează, pe teritoriul Galaţiului, primul Consulat Local, anul 1805 când Anglia şi Franţa îşi înfiinţează vice – consulatele, anul 1831 când populaţia oraşului ajunge la impresionantul număr de 8.605 locuitori, anul 1834 când au loc primele curse legale de vapoare, 1837 când, la data de 1 ianuarie.

intrarea-in-orasul-galati-judetul-galati.jpg

Oraşul este declarat a fi un port liber, 1844, marchează înfiinţarea Fabricii de Conserve, anul 1847 marchează vizita lui Frantz Liszt, anul 1857 marchează tipărirea primului ziar din Galaţi ce se numea Gazeta Danubiu, anul 1861 când se deschide şi o fabrică de lumânări şi multe altele care s-au mai întâmplat de-a lungul istoriei şi au făcut ca oraşul cunoscut în ziua de azi să fie ceea ce este.

orasul-galati.jpg

Pe lângă industrie, Galațiul este cunoscut pentru zonele sale verzi și spații de recreere, inclusiv Grădina Botanică, care este una dintre cele mai mari și mai diverse din regiune. Acest spațiu verde nu doar că oferă locuitorilor și vizitatorilor un loc de refugiu și relaxare, dar este și un centru important pentru educația ecologică și conservarea biodiversității.

Cultura și arta în Galați sunt vibrant reprezentate prin multiplele sale instituții culturale, cum ar fi Teatrul Dramatic „Fani Tardini„, Muzeul de Artă Vizuală, și diverse festivaluri anuale care animă viața comunității. Aceste evenimente aduc un suflu nou orașului, îmbogățind viața culturală a locuitorilor și atrăgând turisti din întreaga țară și din străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.