Oraşul Graz se află în zona de sud – est a Austriei, pe râul Mur, în statul federal Styria, a cărui capitală și este. Amplasarea sa într-o regiune aflată la adăpost de vânturile vestice face ca acesta să se bucure de o climă mai caldă, cu influenţe mediteraneene.
Ca mărime, este al doilea oraş austriac după Viena şi un important centru universitar, având o tradiţie de secole în domeniul învăţământului superior. Cea mai veche universitate din Graz, Karl – Franzens Universitat, a fost înfiinţată în anul 1585 de către arhiducele Carol al II-lea, iar în prezent aici învaţă peste 30.000 de studenţi.
Numele oraşului provine din limba slovenă, unde cuvântul „gradec” înseamnă „mic castel”. Cel mai probabil, localitatea a luat naştere în secolul al XII-lea, în jurul dealului Schlossberg. În anul 1128, a fost utilizat pentru prima oară numele german „Graz”, oraşul devenind ulterior un centru comercial puternic. Din secolul al XIV-lea, influenţa sa creşte în contextul în care este ales ca reşedinţă a ramurii austriece a dinastiei de Habsburg. Graz a beneficiat de influenţa arhitecturii renascentiste italiene în secolul al XVI-lea, iar printre clădirile celebre construite în acest spirit se numără Landhaus, realizată între anii 1557–1565 după un proiect al arhitectului Domenico dell’Allio. Pentru a rezista în faţa atacurilor inamice din est, oraşul a fost întărit în secolele al XV-lea – al XVII-lea.
Oraşul Vechi Graz (Altstadt), cu peste 1000 de clădiri, a fost inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO în anul 1999, datorită stării excelente de conservare a clădirilor, dar şi a diversităţii de stiluri arhitecturale, aparţinând unor perioade istorice diverse. Edificii în stil gotic, renascentist, baroc sau art nouveau se îmbină armonios, rezultând un mix extrem de pitoresc.
În 2003, Graz a fost desemnat capitală culturală europeană, devenind celebru pentru originalitatea unora dintre clădirile sale. Cel mai inedit edificiu este Kunsthaus (Casa de Artă), situat pe malul râului Mur şi care găzduieşte Muzeul de Artă Modernă. Acesta are aspectul unui balon suspendat, iar unii consideră că se aseamănă cu o navă extraterestră. Pe timp de noapte, clădirea este iluminată spectaculos, dând naştere unei privelişti impresionante.
În inima oraşului vechi se află Hauptplatz, o piaţă unde se întâlnesc străzile Sporgasse, Herrengasse, Schmiedgasse, Murgasse şi Sackstrasse. La capătul străzii Herrengasse se află Platz am Eisernen Tor, dominată de o coloană înaltă având în vârf statuia aurită a Fecioarei Maria. În Hauptplatz este amplasată o fântână decorată cu statui, avându-l în mijloc pe arhiducele Johann (1782-1859), înconjurat de patru figuri feminine alegorice ce reprezintă râurile Mur, Enns, Drau şi Sann care traversau Styria în trecut. În 2002, Hauptplatz a fost reorganizată de arhitectul Markus Pernthaler. În partea sudică a pieţei se află şi clădirea Primăriei (Rathaus) datând din anii 1888–1893. Zona dintre fântână şi Primărie găzduieşte diverse evenimente locale.
Castelul Eggenberg (Schloss Eggenberg) este cel mai important complex baroc din Styria şi se află pe o colină din apropiere de Graz. Acesta a fost ridicat între anii 1625 – 1635 şi este prevăzut cu patru turnuri, iar sălile interioare sunt decorate cu picturi murale şi accesorii somptuoase. Construcţia este gândită ca o alegorie a universului, prin reprezentarea unor simboluri ale naturii şi ale timpului. Castelul include şi un muzeu de vânătoare.
Fortăreaţa de pe dealul Grazer Schlossberg domină oraşul, fiind, totodată, un punct ideal de panoramă. Pentru a ajunge în vârful acestuia, turiştii pot urca cele 260 de trepte sau, dacă preferă o variantă mai rapidă, au la dispoziţie liftul sau funicularul. Pe deal se află şi Turnul cu ceas, simbolul oraşului, având o înălţime de 28 de metri. Turnul a fost construit în anul 1561, în timp ce orologiul a fost adăugat mai târziu, în 1712.
Catedrala din Graz, realizată în stil gotic târziu, datează de la jumătatea secolului al XV-lea şi a fost ridicată pe locul unde în trecut se afla o biserică închinată Sfântului Giles. Pe uşa principală se află emblema împăratului Frederic al III-lea, care a fondat lăcaşul de cult. Interiorul bisericii impresionează prin bogăţia ornamentelor.
În partea de sud a catedralei se ridică Mausoleul în stil baroc al împăratului Ferdinand al II-lea, ce adăposteşte mormântul acestuia, precum şi al mamei sale, Maria de Bavaria, alături de cel al primei soţii.
Parcul municipal din Graz (Stadtpark) este localizat în partea de est a Operei şi a fost amenajat în anul 1869. În parc se află numeroase statui reprezentând personalităţi de marcă, printre care scriitorul Anastasius Grun, dramaturgul Friedrich Schiller, astronomul Johannes Kepler, primarul Moritz von Franck, scriitorul Robert Hamerling, precum şi fântâna Împăratului Franz Joseph.
Muzeul în aer liber de la Stubing include case vechi tradiţionale şi alte construcţii din diferite provincii austriece.
Un alt punct de atracţie al oraşului este insula Murinsel, de fapt, o platformă artificială pe râul Mur, construită din oţel şi legată de ambele maluri prin poduri. Aici se află o cafenea şi un spaţiu de joacă.