Capitala Cubei, Havana sau La Habana este unul dintre cele mai mari orașe din zona Caraibelor, cu o populație de peste două milioane de locuitori și cu o moștenire arhitecturală inclusă pe lista UNESCO. Partea veche a orașului Havana se află din anul 1982 pe lista patrimoniului mondial. Orașul este și capitala provinciilor La Habana și Ciudad de La Habana. Orașul a fost fondat la 16 noiembrie 1519 de conchistadorul spaniol Diego Velázquez de Cuéllar. Havana este al patrulea oraș ca mărime din Caraibe după Caracas, Maracaibo (din Venezuela) și Santo Domingo (din Republica Dominicană).

Cuba
Cuba

Orașul vechi și împrejurimile sunt atracții turistice și puncte de întâlnire pentru localnici și turiști deopotrivă. În centrul orașului se simte influența americană, asemănarea cu Miami, iar unul dintre cele mai cunoscute obiective este hotelul Nacional, care este încă patronat de staruri de la Hollywood. Orașul a avut mult de suferit din cauza piraților care erau atrași de navele spaniole bogate și de încărcătura lor. În anul 1538 orașul a fost ars, iar în 1553 și 1555 a fost jefuit. În anul 1607 a devenit capitala coloniei spaniole Cuba, iar în anul 1762 a fost cucerit de Marea Britanie și cedat pentru Florida.

Cristofor Columb a adus trestia de zahăr în locul care avea să intre în istorie drept insula romului. La sfârșitul secolului al XVIII-lea, Cuba devenise una dintre principalele exportatoare de zahăr din care se face romul atât de cunoscut. Punctul de răscruce din istoria romului a fost în anii 1800, când Pedro Diago a avut ideea de a depozita băuturile numite local aguardientes în recipiente de cupru și de a le îngropa în pământ, pentru a le da timp să se învechească și pentru ca gustul să devină mai dulce. Astfel, se născuse romul El Ron Ligero, romul mai puțin alcoolizat, care a traversat Atlanticul și a pus stăpânire pe gusturile spaniole.

Cuba1

Zidul de la mare, numit Malecon, care se întinde pe o distanță de opt kilometri, este locul unde se întâlnesc localnicii pentru socializare, dans și petreceri. Plajele orașului care sunt cele mai bune alegeri se numesc Playas del Este și sunt localizate la aproximativ 20 de kilometri de centrul orașului. Iubitorii cărților lui Ernest Hemingway au la dispoziție barul lui preferat, La Bodeguita del Medio, care se află în vecinătatea uneia dintre cele mai frumoase biserici din oraș, o catedrala datând din secolul al XVIII-lea.

În oraș mai pot fi găsite muzee precum Muzeul de Arte Coloniale, Muzeul Revoluției din fostul palat prezidențial sau Muzeul Orașului. Capitoliul construit după modelul Capitoliului din Washington, fostele reședințe ale oamenilor cu funcții în stat, precum Palacio del Segundo Cabo, dar și forturi păstrate de-a lungul anilor sunt clădiri istorice pe care turiștii le adoră. Se mai pot vizita și iahtul Granma, cel care i-a purtat pe Fidel Castro și pe oamenii săi spre Cuba în anul 1956, dar și fabrica de tutun sau acoperișurile hotelurilor care oferă priveliști fascinante asupra orașului. Lumea parcă e desprinsă din anii ‘50, pe străzi sunt mașini americane de epocă, case foarte vechi, cu varul șters de vreme, dar în același timp aici sunt și cele mai elegante colecții de edificii urbane din întreaga Americă.

Havana
Havana

Piețele din zona veche o orașului, numită La Habana Vieja, sunt atractive pentru turiști. În Havana are loc anual Guitar Festival, unde toată lumea dansează pe ritmuri de chitară și îi votează pe cei mai buni cântăreți. Acesta se desfășoară în luna mai și este vizitat de peste 500.000 de cubanezi și turiști. Un alt festival este Havana Internațional Theatre Festival.

În martie se organizează Festivalul Trabucurilor, o reuniune a celor care adoră țigările de foi cubaneze și în același timp un refugiu pentru fumători. Una dintre cele mai cunoscute fabrici de trabucuri este Partagas. Femeile de aici împăturesc cu grijă havanele, apoi le vând celor bogați, care oferă foarte mulți bani pe obiectul pasiunii lor. În ultima noapte a festivalului au loc licitații unde sunt cumpărate cu sute de mii de euro trabucuri în cutii speciale foarte prețioase. Fosta reședință barocă a guvernatorilor Cubei din perioada colonială și fostul Palat Prezidențial și clădirea Muzeului Orașului din Havana se află în Plaza de Armas. În salonul steagurilor se află drapelul original cubanez și multe altele ce datează din timpul perioadei coloniale spaniole.

Palatul prezidential Cuba
Palatul prezidential

Muzeul Național de Arte Frumoase se împarte în două clădiri ce găzduiesc colecții de artă internațională (de la artefacte antice grecești și obiecte istorice din America Latină până la tablouri semnate de pictori francezi, italieni și danezi) și artă cubaneză (din secolul al XVI-lea până în secolul al XX-lea). Muzeul Revoluției este situat în fostul palat prezidențial și fosta clădire a guvernului cubanez și găzduiește documente istorice, fotografii și artefacte din timpul revoluției cubaneze, dar și mărturii ale istoriei zbuciumate a Cubei și a luptei sale pentru independență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.