Orasul Heidelberg se afla in landul Baden-Wurttemberg, fiind al cincilea cel mai mare oras din acest land. Este unul din cele mai populare orase ale Germaniei, acest lucru datorandu-se in special peisajelor sale pitoresti si romantice.

Heidelberg1

Este cunoscut si pentru Universitatea Ruperto-Carola, una din cele mai vechi universitati europene. In acest oras a locuit domnitorul Alexandru Ioan Cuza cand a fost exilat din tara si tot aici a si murit.

La inceputul secolului al XX-lea, arheologii au descoperit maxilarul “omului de Heidelberg”, care este cea mai veche dovada a existentei umane pe acest continent. Mai tarziu, teritoriul a fost ocupat atat de celti, cat si de romani, acestia din urma construit un castru. Romanii au ocupat teritoriul pana in secolul al III-lea, cand au fost alungati de un trib german. Cateva secole mai tarziu, asezarea este mentionata sub numele Bergheim (“casa muntelui”).

Incetul cu incetul, populatia incepe sa se converteasca la crestinism, astfel ca, in anul 863, este ridicata prima manastire. Anii trec, iar crestinismul este sustinut de constructia altor manastiri si abatii. De altfel, abatia ridicata in secolul al XII-lea reprezinta baza orasului modern. A fost construit si un castel, iar prima atestare documentara a orasului Heidelberg dateaza din anul 1196, desi multe constructii au fost ridicate cu mult inaintea acestei date.

Heidelberg1

In anul 1155, teritoriul de la Heidelberg este luat de dinastia Hohenstaufen (sau Staufen), Conrad de Hohenstaufen devenind Contele Palatin al Rinului. Asa au fost puse bazele Palatinatului Inferior, nume dat unui stat feudal din cadrul Sfantului Imperiu Roman de Natie Germana. In anul 1225, Palatinatul trece in posesia lui Ludovic I de Bavaria, iar la inceputul secolului al IV-lea este ridicat un nou castel. In 1386, Rupert I, Electorul Palatin, infiinteaza Universitatea Heidelberg, prima universitate din Germania, care astazi e recunoscuta peste tot in lume.

Orasul Heidelberg a avut de suferit in timpul Razboiului de 30 de Ani, cand a fost cucerit si mai mult de doua treimi din populatie a murit din cauza conflictului. Trupele franceze au patruns, in anul 1689, pe teritoriul orasului si l-au asediat, distrugand aproape totul in calea lor. Locuitorii orasului au avut mult e suferit, aproape murind de foame in timpul iernii, astfel ca multi dintre ei au emigrat in alte orase europene, dar si in SUA.

In secolul al XVIII-lea, orasul Heidelberg a fost locul de conflict intre majoritatea protestanta si catolici. In anul 1720, resedinta Palatinatului se muta de aici la Manheim, fapt ce a dus la diminuarea importantei politice pe care o avea orasul. Un secol mai tarziu, orasul a fost martorul mai multor evenimente istorice: “Sfanta Alianta”, dintre imparatul Austriei, cel al Rusiei si regele Prusiei, s-a format aici, iar in 1848 a izbucnit o revolutie, orasul fiind, in cele din urma, ocupat de armatele prusiace.

Heidelberg111

Heildeberg a avut un rol important si in timpul regimului nazist, cand principalul partid isi avea resedinta aici. Cei care nu indeplineau conditiile populatiei ariene au fost deportati – o treime din profesorii universitari au fost dati afara, iar studentii care faceau parte din regimul nazist au cosntruit in universitate un amfiteatru pentru prelegerile si evenimentele naziste. In anul 1938 a inceput o deportare masiva a evreilor, iar sinagogile si alte cladiri au fost demolate.

Desi multe orase din Germania au fost bombardate in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Heidelberg a fost unul dintre putinele care au reusit sa scape nevatamate. Multi cred ca acest lucru se datoreaza armatei americane, care voia sa-l transforme in oras de garnizoana. Un alt motiv ar fi acela ca orasul nu prezenta prea mult interes din punct de vedere industrial. Astazi, orasul si-a revenit dupa toate conflictele si razboiele din ultimele secole, devenind un oras turistic foarte popular in randul europenilor si nu numai.

Partea cea mai pitoreasca este Altstadt, adica vechiul oras. Aflat pe malul drept al raului Neckar, care strabate orasul Heidelberg, Altstadt este supravegheat de Castelul Heidelberg. Este unul din cele mai cunoscute gastele germane, fiind mentionat pentru prima data in anul 1147, in timpul Palatinului Conrad de Hohenstaufen. Nu are un stil arhitectural propriu, ci este un amestec de stiluri, de la renascentist la gotic. A fost resedinta Palatinatului, insa a fost distrus in perioada 1689 – 1693 de armata lui Ludovic al XIV-lea. Se afla la o altitudine de 80 de metri, fiind usor de observant din orice colt al orasului. Interiorul se caracterizeaza printr-un stil gotic, iar Sala Regelui a fost construita abia in anul 1934, astazi fiind locul in care se tin spectacole de teatru, baluri si alte evenimente. In jurul castelului se afla un parc, iar cei din oras se mandresc de faptul ca aleile sale au fost calcate de Johann von Goethe. In fiecare vara, castelul devine animat datorita unui festival in cadrul caruia au loc concerte de muzica clasica ale filarmonicii din oras, spectacole de balet si teatru si alte festivitati culturale.

Heidelberg1111

Insa castelul nu este singura frumusete a Altstadt. Hauptstrasse este strada principala, o strada lunga si ingusta, care strabate intreaga aprte veche a orasului Heidelberg, oferind turistului poisibilitatea de a admira vechile cladiri. Casa Zum Ritter Sankt Georg este una din putinele cladiri care au scapat intregi dupa Razboiul de Succesiune si se remarca prin stilul renasterii tarzii. Numele sau se traduce prin “Cavalerul Sf. Gheorghe”, nume dat de sculptura din varful cladirii.

O alta cladire interesanta, monument istoric national, este Marstall, care a fost construita in secolul al XVI-lea si care astazi adaposteste cantina universitatii.

Orasul Heidelberg are numeroase biserici, multe dintre ele fiind considerate monumente istorice. Cea mai veche biserica a orasului este Biserica Sfantului Petru, folosita in prezent de luterani, desi a fost ridicata de catolici, in secolul al XII-lea. Heiliggeistkirche este o biserica ridicata in stilul goticului tarziu si se afla in piata principala a vechiului oras, in fata casei Zum Ritter Sankt Georg. A fost folosita atat de protestanti, cat si de catolici, fiind refacuta dupa ce a fost incendiata, in anul 1709. Biserica adaposteste si un muzeu, al artei ecleziastice.

Philosophenweg, adica Aleea filosofilor, este o strada aflata in nordul raului Necker, strada care este renumita printre locuitorii orasului Heidelberg. Aleea era folosita de filosofi si de profesorii Universitatii Heidelberg pentru a se intalni si a discuta diverse teme. Astfel, cei care se plimba pe ea isi pot imagina ca s-au intors in trecut, iar peisajul (de pe alee se vad atat castelul, cat si vechiul oras) contribuie semnificativ la atmosfera.

Heidelberg11111

Pentru ca a fost centrul romanticismului german, Heidelberg este deseori numit “cel mai romantic oras din Germania”. pentru a atrage cat mai multi turisti, autoritatile locale organizeaza anual diverse festivaluri. Unul dintre cele mai apreciate este “Balul Vampirilor”, in cadrul caruia participantii trebuie sa adopte aceasta tematica foarte populara. Exista si un festival de film (care are loc in noiembrie), dar si un festival de primavara (Heidelberger Spring). De Craciun, in partea veche a orasului se tine un targ, unde produsul-vedeta este ciocolata intitulata “Sarutul studentului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.