Oraşul Hrodna, cunoscut şi sub numele de Grodno sau Horadnya, este situat pe râul Neman, în partea de nord-vest a statului Belarus şi aproape de graniţa cu Lituania şi Polonia. Grodno este capitala regiunii şi a raionului cu aceleaşi nume.
Prima menţionare a oraşului datează din anul 1128, când Hrodna apare în Cronica Ipat’ev. Numele localităţii provine din cuvântul „gorod”, care în slavona veche înseamnă „oraş”, referindu-se la o „aşezare împrejmuită”. Hrodna a fost fondată pe un deal înalt şi era amplasată la intersecţia a numeroase rute comerciale, în apropiere de confluenţa râurilor Nyoman şi Hradnichanka. Simbolul oraşului, încă din secolul al XVI-lea, este un cerb sărind peste un gard.
În prezent, oraşul are una dintre cele mai mari comunităţi romano-catolice din Belarus, găzduind o populaţie numeroasă de polonezi. De asemenea, comunitatea ortodoxă este foarte bine reprezentată.
Cea mai veche construcţie din Hrodna care a trecut testul timpului este Biserica Kalozha a sfinţilor Boris şi Gleb, ridicată înainte de anul 1183 într-un stil arhitectonic vechi, specific Ruteniei Negre, o regiune situată în partea de vest a actualului stat Belarus. În anii 1840, biserica a fost pictată de artistul plastic Michal Kulesza. Din cauza localizării sale pe un teren instabil, pe malul înalt al râului Neman, peretele de sud s-a prăbuşit în anul 1853. Cu ocazia lucrărilor de refacere şi consolidare, în abside au fost descoperite fragmente de fresce datând din secolul al XII-lea.
Castelul Vechi din Hrodna, sau Castelul lui Bathory, este unul dintre principalele puncte de atracţie turistică ale oraşului, fiind construit în secolul al XI-lea. Acesta a servit ca reşedinţă pentru dinastia conducătorilor din Rutenia Neagră, descendenţi ai lui Iaroslav I cel Înţelept, Mare Cneaz al Novgorodului şi Kievului.
Şi Kazimir al IV-lea Iagello, Mare Duce al Lituaniei şi Rege al Poloniei, a preferat Hrodna ca reşedinţă și chiar capitală oficială a Lituaniei. În acest loc el a şi fost încoronat rege al Poloniei. Hrodna a servit drept capitală şi în vremea lui Ştefan Bathory, un alt rege al Poloniei. Cetatea a fost devastată de către ruşi în anul 1655, în timpul războiului ruso-polonez, iar ulterior a fost renovată. Grav avariat în vremea Marelui Război al Nordului (1700 – 1721), complexul a fost abandonat de către curtea regală, care s-a mutat la Castelul Nou. Acesta a fost ridicat la mică distanţă de castelul vechi, cele două construcţii fiind unite de un pod.
Castelul Nou a fost realizat după un proiect al arhitectului Matthaus Daniel Pappelmann, fiind finalizat în anul 1789. Pe parcursul secolului al XIX-lea, castelul a fost utilizat ca spital şi cazarmă şi a fost restaurat de către administraţia poloneză în perioada interbelică. Actualul castel mai păstrează foarte puţin din arhitectura sa originală, elegantele decoraţiuni interioare fiind distruse în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Catedrala Sf. Francis Xavier este un alt obiectiv turistic impresionant al oraşului Hrodna. Construcţia bisericii a început în anul 1687 şi a fost terminată în 1705. Edificiul are o arhitectură barocă şi o înălţime de peste 50 de metri, iar frescele sale au fost realizate în anul 1752.
Alte construcţii şi locuri de văzut în Hrodna sunt Catedrala Ortodoxă, care datează din anul 1904, Grădina Botanică, Turnul TV Grodno, construit în 1984 şi care are o înălţime de 254 de metri, Marea Sinagogă etc.