Se află în partea de nord vest a insulei Tenerife, aparținând Insulelor Canare. Orașul Icod de Vinos a fost întemeiat în anul 1501 sub forma unei așezări de agricultori, iar numele îi este datorat producției de vinuri alese reprezentativă pentru această regiune.
Orașul Icod de Vinos se numără astăzi printre destinațiile turistice cele mai odihnitoare și exotice. Localitatea se găsește într-un decor natural pe cât de încântător, pe atât de curios, și anume într-o vale formată la poalele vulcanului Teide. Valea este acoperită cu păduri dese de pini și cu numeroase plantații de bananieri, fructe exotice și flori endemice. Atmosfera este primitoare, luminoasă și veselă. Orașul Icod de Vinos dispune atât de obiective turistice de ordin natural, cât și istoric, religios și arhitectural.
Cel mai faimos loc din oraș este Parcul Dragonilor, unde se află Copacul Dragonului, un copac cu o vârstă venerabilă, de 1000 de ani și care atrage un număr foarte mare de vizitatori din toate colțurile lumii. Trunchiul copacului este noduros, ceea ce îi conferă un aspect neobișnuit, de ființă fantastică uriașă. De aici i se trage și numele de Dragon. Copacul are dimensiuni impresionante: măsoară 20 de metri înălțime, cântărește în jur de 100 de tone și dispune de un diametru al trunchiului de 10 metri. Este cel mai faimos exemplar de copac Dracaena Draco din lume și un simbol turistic al Insulelor Canare.
Spațiile verzi ale orașului Icod de Vinos sunt adevărate obiective turistice, datorită eleganței cu care sunt amenajate și mai ales grație plantelor și arbuștilor indigeni, cu aspect exotic. Grădina botanică a orașului se află într-o zonă celebră, Piața Pila și este considerată cea mai frumoasă de acest gen din tot arhipelagul.
Mariposario del Drago atrage îi pe vizitatori, datorită micului paradis natural amenajat într-un spațiu închis. Grădina este acoperită pentru că înăuntru sunt lăsați să zboare liberi, printre turiști, 800 de fluturi tropicali, aduși din mai multe părți ale lumii. Fluturii sunt de culori și mărimi dintre cele mai surprinzătoare; pot fi admirați fluturi mici, cu o anvergură a aripilor de numai 2 centimetri, dar și fluturi mari, cu o anvergură a aripilor de 30 de centimetri. Mariposario del Drago este amenajat sub forma unui paradis tropical, cu săli de expoziție, iazuri, și spații verzi.
La poalele muntelui Teide se află o atracție turistică cu caracter unic în Uniunea Europeană: peștera Vântului. Reprezintă, de asemenea, unul dintre obiectivele turistice simbol ale orașului Icod de Vinos. Peștera s-a format cu 27.000 de ani în urmă, atunci când vulcanul Pico Viejo a erupt, iar lava scursă a sculptat pur și simplu adâncurile pământului, formând o rețea de canale, cunoscute astăzi sub forma unei peșteri ce se întinde de-a lungul a 17 kilometri. Oamenii de știință nu au reușit nici până în prezent să exploreze absolut toate galeriile peșterii care își datorează numele curenților de aer care le străbat. Unicitatea peșterii constă în faptul că este „construită” pe trei niveluri. Trăiesc în jur de 200 de specii de animale înăuntru, dintre care 15 sunt cu totul necunoscute oamenilor de știință. Printre fosilele găsite în peștera Vântului se numără cele ale unor specii dispărute – șobolanul gigant și șopârla uriașă.
Din punct de vedere religios, cel mai important edificiu al orașului Icod de Vinos îl reprezintă Biserica Sfântului Marcu, situată în piața Lorenzo Caceres. Este extrem de veche, motiv pentru care a fost declarată monument național. Biserica San Marcos din Icod de Vinos a fost construită la finalul secolului al XV-lea, apoi restaurată o sută de ani mai târziu. Are aspectul unei mici bijuterii arhitecturale, al cărei aspect îmbină mai multe stiluri – renascentist, gotic, mudejar și baroc. Are trei nave și două capele laterale, iar interiorul este o adevărată comoară, sub aspectul sculpturilor, picturilor și obiectelor religioase din metal. Cea mai impresionantă lucrare de artă a bisericii o reprezintă Crucea de Filigran, cântărind peste 45 de kilograme și fiind realizată din argint masiv, la mijlocul secolului al XVII-lea.
Obiectivele religioase sunt numeroase, orașul Icod de Vinos mândrindu-se atât cu biserici, cât și mănăstiri destul de vechi: Biserica Sfântul Augustin, biserica San Francisco și Mănăstirea Las Angustias.
Casa memorială Lorenzo Caceres se înscrie pe lista monumentelor culturale ale orașului Icod de Vinos din Insulele Canare. Este vorba de fosta locuință a familiei Caceres, o construcție fermecătoare, pe trei etaje, și amenajată în stil neoclasic, cu arcadă deasupra intrării, ferestre înalte și elegante și balustrade cochete. Palatul a fost înălțat în secolul al XIX-lea și în prezent adăpostește școala de muzică a orașului.
Sub aspect culinar, orașul Icod de Vinos este o destinație turistică aparte. Există mai multe feluri de preparate unice pentru că sunt obținute din ingrediente naturale care nu se mai găsesc în alte părți ale pământului. Tradiționale sunt plăcintele de cartofi, cartofii fierți în coajă, laptele ”prăjit” și sosurile picante pentru pește.