Cand ne gandim la centrul de greutate al culturilor religioase mondiale ne oprim la orasul Ierusalim, situat in statul Israel. Desi un stat tanar ca istorie recenta, fondat in anul 1948 ca omagiu fata de atrocitatile suportate de evrei in holocaust, Israelul este centrul crestinatatii, o regiune incarcata de mii de ani de istorie. Orasul Ierusalim este situat in centrul Israelului, are o populatie de circa 700.000 de locuitori, evrei si arabi deopotriva. Plasat strategic de circa peste 3.000 de ani, orasul Ierusalim se afla la circa 800 de metri deasupra nivelului marii.

Ierusalim1

In timpul regelui biblic David, cetatea devine capitala iudeilor. Istoria zbuciumata a Asiei Mici face ca Ierusalimul sa fie, pe rand, sub influenta babiloniana, egipteana si romana. Anul 586 i.e.n. aduce prima pustiire a Ierusalimului, imperiul babilonian in frunte cu Nabucodonosor al II-lea supune Ierusalimul, distruge zidurile si templul construit de regele Solomon. Marea majoritate a evreilor este luata in exil, abia peste circa 70 de ani li se permite sa se intoarca in Ierusalim, totusi dureaza zeci de ani pana sunt reconstruite zidurile si templul. In jurul anului 60 i.Ch, orasul intra sub dominatie romana, insa nemultumirea evreilor fata de noul regim duce la o rascoala care motiveaza distrugerea Ierusalimului de catre romani in anul 70 d.Ch. si masacrarea a peste 1 milion de evrei.

Nici istoria zonei din secolul al XX-lea nu este mai putin zbuciumata, Ierusalimul se afla in mijlocul luptei dintre arabi si israelieni, acestia din urma, cu un puternic aport strain, reusesc sa isi castige independenta in 1948. Desi capitala administrativa, si cel mai important centru religios si cultural al Israelului, orasul este sfasiat si azi de revolte, atentate si schimburi de focuri. Desi religia ocupa un rol important in viata orasului Ierusalim, istoria zbuciumata a zonei a facut ca si in secolul nostru sa se perpetueze ura dintre evrei si musulmani. Zona este un centru perpetuu de conflicte armate. Marea majoritate a locuitorilor lucreaza in sfera serviciilor; pe langa aportul substantial al turismului la economia locala mentionam si industria constructoare de masini si cea de cultivare a citricelor si maslinelor.

Ierusalim11

De ce este Ierusalimul supranumit Orasul Sfant? Aici vin musulmani, evrei si crestini de pretutindeni pentru a pasi pe locurile sfinte, locuri incarcate de istorie si sentimente profunde pentru crestini, evrei si musulmani, intr-adevar o experienta fascinanta pentru oricine, indiferent de confesiune sau rasa. Desi inghesuit, centrul vechi adaposteste deopotriva moschei si biserici, peisajul dand o nota de unicitate Ierusalimului. Astfel, orasul este vizitat anual de peste doua milioane de turisti, bisericile, sinagogile si moscheile fiind punctul principal de atractie al orasului sfant.

Si daca vorbim de sfintenie trebuie sa precizam ca intr-adevar la dispozitia turistilor stau nenumarate obiective sfinte. Mentionam cateva dintre acestea pe care nu trebuie sa le ratati daca vizitati orasul: Dealul Golgota, unde mantuitorul a fost rastignit; presupusul mormant sfant; mormantul regelui David; Zidul plangerii; Biserca Sfantul Iacob; Biserica Sfanta Ana. Totusi orasul sfant nu pune la dispozitia turistului doar obiective cu iz religios, cei care doresc sa faca cumparaturi au la dispozitie o piata ticsita cu magazine. Partea araba este si ea intesata cu piete forfotind de comercianti si turisti dornici de chilipiruri si amintiri din orasul sfant.

Ierusalim111

Daca doriti sa includeti pe lista dumneavoastra si o vizita la Ierusalim avem cateva sfaturi care va vor face vizita placuta si fara surprize neplacute. Cea mai practica poarta de intrare in Iersusalim este aeroportul international Ben Gurion, aeroportul cu cea mai mare capacitate din tara, avand noua milioane de pasageri anual. Recomandam sa contactati o agentie de turism profesionista care sa va ofere si un ghid, vizita facuta in Ierusalim fara ghid poate fi adeseori anevoioasa si foarte costisitoare, uneori pierzandu-se din vederi unele din cele mai reprezentative obiective ale orasului.

Nu uitati ca sunteti pe un teritoriu sensibil la subiectul vestimentatie, asa ca, daca nu doriti sa va creati probleme purtati o imbracaminte decenta, pantalonii si fusta sa fie peste genunchi, evitati pantalonii scurti chiar daca este foarte cald. Daca va propuneti sa faceti un pelerinaj in perioada unor sarbatori, de pilda Paste sau Craciun, nu uitati ca in aceste perioade Ierusalimul este asaltat de milioane de turisti si pelerini. Cautati cazare din timp si inarmati-va cu multa rabdare, obiectivele turistice fiind vizitate cu greu. Cel mai potrivit ar fi sa cautati cu doua-trei luni inainte o agentie de turism profesionista care sa va puna la dispozitie o oferta cat mai complexa, preturile cele mai decente fiind cuprinse intre 500-700 de euro de persoana.

Ierusalim1111

In acest pret fiind incluse, de cele mai multe ori, transportul (cu avionul), cazare cu demipensiune, ghid si biletul la obiectivele prestabilite. Ca bani de cheltuiala, puteti sa va puneti in portofel atat dolari cat si euro, per turist sunt necesari pentru o sedere decenta (masa in oras si maruntisuri) cel putin 300 de euro. Fie ca alegeti Ierusalimul ca destinatie pentru pelerinaj sau pentru o vacanta de relaxare, acest oras va va oferi o sedere unica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.