De cum treci de semnul rutier İstanbul, de indata simti ca ai pasit intr-un taram fascinant, nou si vechi, cosmopolit dar traditional, orasul Istanbul avand puternic infipta amprenta asiatica in pamant european, dandu-ti seama ca ai ajuns in alta lume doar inspirand si simtind amalgamul de miresme care impregneaza aerul.

Istanbul1

Istanbul, numit si „Noua Roma” – deoarece odinioara a fost capitala Imperiului Roman si este construit pe 7 coline – este o metropola plina de viata, aflata in continua dezvoltare si transformare.

Populatia sa este de aproape 12 milioane de locuitori, ceea ce face din Istanbul cel mai mare oras al Turciei, un oras foarte frumos de vizitat noaptea, cand pare un lacas al luminilor si podurilor peste Bosfor.

De ce sa il vizitezi?

Istanbul11

Pentru istorie, pentru pozitia geografica, pentru cultura si traditii, pentru ospitalitatea oamenilor, pentru serviciile ireprosabile, pentru spectacolul pe care ti-l ofera in fiecare moment.

Orasul Istanbul are o suprafata de aproape 254 km2, inca in expansiune, intinzandu-si tentaculele tot mai mult, fiind situat pe ambele parti ale Bosforului, Cornului de Aur, Marea Marmara, trei fasii alaturate de apa care leaga Marea Neagra de Marea Mediterana. In sud se gaseste vechiul oras Stanbul, iar inspre Nord se afla orasul nou Beyoglu si cartierele Kadikoy si Uskudar.

Vechea biserica crestina Hagia Sophia
Vechea biserica crestina Hagia Sophia

Orasul Istanbul a fost capitala istorica a doua mari imperii: Imperiul Bizantin si Imperiul Otoman. Intemeierea orasului a avut loc in anul 600 i.Hr., cand grecii din provinciile Megara si Milet au fondat colonia Byzantium.

Orasul Istanbul este o surpriza in desfasurare pentru oricine. Daca esti interesat de cultura si religie, aici gasesti importante lacasuri de cult, precum moschee si biserici construite in stil bizantin.Vechea biserica crestina Hagia Sophia se afla aici, construita de Iustinian I intre anii 532-537 d.Hr., in apropierea Moscheei Albastre, cea mai faloasa din Istanbul, singura din Turcia cu 6 minarete (turnurile din care muezinul face chemarea la rugaciune). Legenda spune ca sultanul i-a comandat arhitectului sau o moschee care sa aiba minaretele de aur (altin), iar acesta a inteles ca sultanul isi doreste o moschee cu 6 minarete (alti). Acest fapt a creat o controversa destul de puternica la momentul respectiv, intrucat singura moschee cu 6 minarete era cea de la Mecca, ceea ce a dus la construirea celui de-al saptelea minaret al acestei moschee, pentru a-i mentine unicitatea si suprematia.

Moscheea Albastra
Moscheea Albastra

Pentru cei fascinati de domeniul culinar, Istanbul este limanul mirodeniilor, al mancarurilor savuroase si servite cu stil, al cultului gustului. Cu siguranta acesta este un motiv in plus care explica de ce 30% (peste 7 milioane de persoane) dintre turistii care vin in Turcia, aleg acest oras. Peste tot vei fi intampinat de cesti de cafea sau ceai, dupa preferinta, din partea casei. De asemenea, felul in care ti se va servi mancarea, rareori va fi unul banal, turcilor placandu-le sa faca din servirea mesei un ritual si un spectacol.

Obiceiurile lor sunt interesante, ei obisnuiesc sa manance felurile de baza din perioada otomana: orez, produse din grau, mancaruri ce se gasesc si in Grecia precum aperitivele si baklavaua, pilaf, kebabul de miel si de vita, peste cu piure de masline, legume umplute, frunze de vita umplute (corespondent pentru sarmale). Deopotriva, ar trebui sa vizitati Bazarul de mirodenii, un colt rupt parca din povestile cu Aladdin, locul in care veti fi invitati sa degustati toate dulciurile din bucataria turceasca si in care veti vedea siruri de condimente atarnand deasupra dumneavoastra. Pentru a aduce acasa un pic din acest loc minunat, puteti opta pentru ceaiurile din flori si fructe uscate si pentru cafeaua Mehmet Efendi, cea mai faimoasa din Istanbul.

Parcul Miniaturk
Parcul Miniaturk

Odata ajunsi in orasul Istanbul, nu ratati Parcul Miniaturk, cel mai mare parc de miniaturi din lume (60 000 km2). Aici puteti admira nu mai putin de 105 edificii reprezentative pentru lumea otomana precum: Hagia Sophia, Moscheea Suleymaniye, Fortareata Rumeli, turnul Galata, casele Safranbolu, Manastirea Sumela, Qubbat As-Sakhrah, ruinele Muntelui Nemrut, Templul lui Artemis, mausoleul Halicarnassus si castelul Ajyad. Parcul este impartit in 3 zone: Istanbul, Anatolia si teritorii otomane din afara Turciei si cuprinde 3000 de ani de istorie.

Un alt punct de interes este Palatul Topkapi (Topkapi Sarayi, in turca – Poarta cu Tunuri), situat in zona veche a perlei otomane, unul dintre marile simboluri ale Imperiului Otoman. Constructia sa s-a realizat din ordinul sultanului Mehmet II si ansamblul principal se imparte in trei compartimente si anume: Birun (Palatul Extern), Enderun (Palatul Intern) si Haremul. Exponate pe care nu ar trebui sa le ratati din acesst muzeu includ Sabia lui Stefan cel Mare, un diamant enorm de 86 de carate, toiagul cu care Moise a despartit apele si multe altele.

Palatul Topkapi
Palatul Topkapi

Pentru o viziune de ansamblu a orasului Istanbul, va recomandam cu caldura sa urcati in Turnul Galata, din cartierul Beyoglu, construit de o fosta colonie genoveza de la 1348, ce va ofera o panorama minunata, din varful celor 7 etaje.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.