Reprezintă capitala statului Rajasthan din nordul Indiei și cel mai mare oraș al țării. A fost întemeiat în 1727, iar numele i se trage de la cel care l-a fondat – Jai Singh al II-lea. Pe plan turistic, Jaipur este poreclit orașul roz, din cauza culorii ce caracterizează clădirile și străzile. Totul a pornit de la porunca liderului Ram Singh care, în 1876, a hotărât ca orașul să fie vopsit integral în roz, culoarea ospitalității, cu ocazia vizitei făcute de regele Edward al VII-lea al Marii Britanii.
În prezent, orașul Jaipur din India este o destinație turistică extraordinară, atrăgându-și vizitatorii cu numeroasele și somptuoasele palate regale, temple, forturi și grădini.
Orașul a fost întemeiat în jurul fortului Amer, reședința regală a lui Jai Singh și a familiei sale încă din secolul al XVI-lea. Fortul Amer continuă să se mențină printre obiectivele turistice majore ale orașului, reprezentând o construcție în stil musulman și indian, din gresie roșie și marmură albă. Poarta principală duce direct în curtea interioară a palatului regal. Palatul dispune de un templu și de numeroase încăperi oficiale, dar și de apartamentele private ale familiei regelui. Cea mai faimoasă este încăperea Sheesh Mahal, ai cărei pereți sunt integral acoperiți cu mii de oglinzi micuțe. Tavanul și podeaua sunt îmbrăcate în gresie strălucitoare, iar numele, în traducere, înseamnă „palatul oglinzilor”.
Un alt fort istoric la fel de important pentru istoria orașului Jaipur este fortul Jaigarh, de secol XVIII. Nu a fost niciodată cucerit, fiind locul pe care se află cel mai mare tun de artilerie pe roți din lume. A fost construit tocmai pentru a apăra fortul Amer, cu care comunică printr-un sistem de pasaje subterane. Se spune că la baza fundației acestui fort ar fi fost îngropată o comoară. Zidurile sale de gresie roșie se întind de-a lungul a trei kilometri, iar la interior se pot vizita un palat regal cu grădini exotice și un muzeu.
Fortul Nahargarh se înrudește cu fortul Amer. A fost construit imediat după întemeierea orașului Jaipur, tot de către Jai Singh, dar rolul său era de palat de odihnă, locul de recreere al regelui și al familiei sale. Zidurile sale comunică cu fortul Jaigarh, iar principala lui atracție o reprezintă peisajul natural care îl înconjoară – valea munților Aravalli.
Două palate ale orașului Jaipur sunt capabile să taie respirația turiștilor: City Palace, un complex de palate regale de o frumusețe desprinsă parcă din poveștile palatelor de cleștar și Jai Mahal, sau Palatul de Apă, construit pe suprafața lacului Man Sagar.
Un palat simbol al orașului Jaipur este Hawa Mahal, sau palatul Vânturilor, îmbrăcat în gresie roz și construit în secolul al XVIII-lea. Fațada are forma unei piramide și dispune de 900 de ferestre din spatele cărora doamnele familiei regale priveau spectacolul stradal.
Orașul Jaipur este plin de temple. Cel mai important este Govind Devji, închinat zeului Krishna, construit în cadrul City Palace. La interior, se află o statuie reprezentându-l pe zeul adorat, statuie despre care se spune că ar arăta identic cu forma pe care a luat-o Krishna la momentul reîncarnării.
Un templu recent construit este templul de Marmură, sau templul Birla. Cu toate că este considerat o construcție modernă, edificiul este îmbrăcat tot în marmură albă și presărat cu numeroase sculpturi în piatră. Aspectul nu contrastează în niciun fel aspectul celorlalte temple vechi.
Două temple aflate în partea de răsărit a orașului Jaipur sunt însă preferatele turiștilor: templul Maimuțelor și templul Soarelui. Ambele sunt deschise vizitelor de orice fel, iar principalii locuitori ai templelor sunt maimuțele extrem de sociabile. Templul Maimuțelor pare să fi ajuns în stăpânirea exclusivă a primatelor, în timp ce templul Soarelui oferă turiștilor priveliști sublime asupra întregului oraș Jaipur.
Teatrul Raj Mandir este un cinema cum nu s-a mai văzut, atât la exterior, cât și la interior. Zidurile clădirii sunt acoperite în lumina puternică a neoanelor, iar interiorul este realizat în stilul art deco cu accente indiene. Atmosfera de pe culoare și din sălile de cinema pare să concureze acțiunea filmelor. Lumea este extrem de gălăgioasă, agitată, curioasă. Filmele sunt exclusiv producții indiene. Se râde, se comentează, se ascultă muzică, se trăiesc la maximum toate secvențele filmelor.
Jaipur dispune de puține muzee, ținând însă cont că arhitectura spectaculoasă a orașului ar putea fi considerată în ansamblu tot o piesă de muzeu. Se pot vizita Muzeul Anokhi și Muzeul Central.
Shoppingul este o provocare în sine. Principalul loc pentru cumpărături este bazarul central, un loc imens, aglomerat, împărțit pe zone comerciale: într-o parte se vând bijuteriile și îmbrăcămintea, în altă parte se vând dulciurile și condimentele, iar în altă parte se vând florile și accesoriile de casă. Prețurile sunt de bun simț, iar mulți dintre comercianți sunt dispuși să negocieze numai din plăcerea de a sta de vorbă cu turiștii străini. Merită cumpărate bijuterii, întrucât orașul Jaipur este considerat capitala pietrelor prețioase.