Zona istorică a Jeddah, Al-Balad, cuprinde o serie de clădiri istorice, pieţe tradiţionale, precum şi vechi case din coral, pentru care oraşul este renumit. Din păcate, locuinţele din coral se află într-o stare avansată de degradare, însă chiar şi aşa, ele continuă să impresioneze turiştii prin arhitectura inedită. Al-Balad este un spaţiu al contrastelor. Aici se află o multitudine de centre comerciale de lux, cu branduri celebre de la Milano şi Paris, dar în acelaşi timp pot fi întâlnite pieţe în aer liber (souks) şi vânzători ambulanţi tradiţionali.

Jeddah1

Principala arteră a Jeddah, Medina, începe din partea de nord a Al-Balad şi străbate întreg oraşul. Printre punctele de atracţie ale localităţii se numără Palatul Khuzam, Strada Tahaliyah, Fântâna Jeddah’s King Fahd’s, moscheea plutitoare, precum şi o serie de muzee.
Pe lângă edificiile tradiţionale, oraşul Jeddah se remarcă prin cartiere moderne de business, cu numeroase clădiri înalte şi turnuri, cum ar fi IDB Tower, Jeddah Municipality Tower, Kingdom Tower, King Road Tower, Al Jawharah Tower, NCB Tower etc.

Citește și:  Rezervația naturală Swartberg: Obiective turistice Africa de Sud - Prince Albert

În aprilie 2013, în Jeddah au fost demarate lucrări de construcţie la cea mai înaltă clădire din lume, Kingdom Tower. Turnul va avea o înălţime de peste 1.000 de metri şi va cuprinde 200 de etaje, deşi iniţial se dorea ca aceasta să aibă 1,6 kilometri înălţime. Clădirea va fi finalizată în anul 2019. Arhitectul Adrian Smith din Chicago este conducătorul proiectului Kingdom Tower, el fiind cel care a realizat şi Burj Khalifa din Dubai, clădire deţinătoare a recordului mondial în prezent, cu 828 de metri înălţime.

Kingdom Tower
Kingdom Tower

Scuba diving este unul dintre cele mai populare sporturi din Jeddah, mai ales în rândul turiştilor. De-a lungul coastei Mării Roşii există multe staţiuni unde se pot face scufundări în apropierea ţărmului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.