Reprezintă cel mai mare oraș al Africii de Sud, fiind capitala provinciei Gauteng, cea mai prosperă provincie sud africană. De numele orașului se leagă o serie de controverse: provine de la numele olandez Johannes, însă istoria metropolei a fost influențată de atât de mulți bărbați cu acest nume încât nu se poate preciza care dintre ei este de fapt cel onorat.

Johannesburg1

Primii locuitori ai actualului oraș Johannesburg au fost triburile indigene San. În jurul secolului al XIII-lea, pe aceste plaiuri se vorbea limba Bantu, iar în secolul al XVIII-lea principalii locuitori erau comunitățile descendente ale africanilor San, și anume comunitățile Sotho – Tswana.

De-a lungul secolelor, aceștia își construiseră aici adevărate așezări umane, formate din căsuțe, mici ferme de animale, sate agricole și chiar localități miniere. S-a dovedit că africanii indigeni Sotho – Tswana exploatau zăcămintele de minereu ale regiunii cu mult înainte de apariția coloniștilor olandezi și buri.
De-a lungul secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea, pe suprafața actualului oraș Johannesburg și-au făcut apariția triburile indigene Zulu care au trecut prin sabie și foc pe cei Sotho – Tswana, cucerindu-le pământul și luându-le locul. Au adus deodată cu ei și câțiva aliați militari olandezi de la Colonia Capului și, în urma unor înțelegeri politice, regii Zulu le-au oferit coloniștilor europeni o mare parte din pământurile lor.

Însă adevărata invazie a oamenilor albi s-a petrecut după 1886, din clipa descoperirii zăcămintelor de aur din regiunea Witwatersrand (actualul oraș Johannesburg). Încet dar sigur, africanii indigeni Zulu au fost dați la o parte, alungați, marginalizați și izolați până spre dispariție, în special pe perioada anilor de apartheid.

În prezent, Johannesburg este una dintre cele mai mari metropole ale lumii și atrage un număr impresionant de turiști din toate colțurile pământului. Datorită bogăției sale, are aspectul unui oraș modern, de ultimă oră, cu clădiri ce ar putea provoca până și invidia celor mai dezvoltate puteri ale lumii. Se regăsesc aici cele mai înalte construcții ale întregului continent african, precum Carlton Center, Ponte City Apartments, Sentech Tower și Hillbrow Tower. Toate au o arhitectură extrem de modernă, îmbinând mai multe stiluri internaționale, dozate cu un strop de influențe africane – Art Deco, Modernism și stil victorian. Din păcate, clădirile istorice nu prea sunt la modă în orașul Johannesburg. O mare parte dintre ele au fost dărâmate pentru a face loc unor blocuri sau clădiri monumentale, cu rol de birouri sau sedii ale unor organizații internaționale.

Johannesburg11

În schimb, autoritățile orașului Johannesburg prețuiesc din cale afară spațiile verzi, astfel că au fost conservate și chiar înființate o serie de parcuri și grădini publice foarte mari și numeroase, orașul căpătând faima de metropolă „verde”.

Un lucru asupra căruia sud africanii din Johannesburg insistă în mod deosebit este bucătăria tradițională. Turiștilor le sunt puse în vedere o serie de restaurante și localuri unde se mănâncă excelent. Nu doar prețurile sunt accesibile, ci și meniurile tind să devină memorabile. Orașul Johannesburg deține chiar o hartă a restaurantelor în funcție de bucătăria propusă. În primul rând, ar fi categoria restaurantelor denumite istorice, datorită existenței lor în oraș. Niciunul dintre ele nu datează de la momentul întemeierii urbei, în schimb au un trecut îndelungat în spate, putându-se mândri că au fost martorele unor evenimente istorice. The Saxon, The Radium Beer Hall și restaurantul hotelului Troyeville sunt doar câteva dintre recomandări. Bucătăria africană trebuie încercată de către turiști în cadrul unor restaurante deja renumite, împărțite pe culturi: District Six Eater, Moyo, Nambitha, Wandies Place, Kwa Thabeng, etc. Nu puteau lipsi de pe listă restaurantele pentru vegetarienii care vizitează orașul Johannesburg: Shayona, Greenlands și Fruits and Roots. Restaurantele specializate în meniuri pe bază de carne stau la dispoziția turiștilor într-o mulțime de locații.

Latura culturală a orașului Johannesburg merită exploatată. Deși se caracterizează prin construcții moderne și arhitectură futuristă uneori, această metropolă prețuiește cultura și arta, pe care o încurajează prin evenimente, festivaluri și tot felul de manifestații de bun gust. Deviza este „muncim mult, ne distrăm și mai mult”. Distracția este, de cele mai multe ori, de ordin cultural. Trebuie neapărat vizitate câteva dintre muzeele orașului Johannesburg pentru că, dincolo de renumele mondial de care se bucură, adăpostesc adevărate lecții de istorie atât politică cât și artistică. Muzeul Apartheid, muzeul Hector Pieterson, muzeul Africa, casa memorială Nelson Mandela, centrul Origins, muzeul de Zoologie, muzeul de fotografie Bensusan sau muzeul de modă Bernberg sunt numai câteva dintre atracțiile turistice deosebite ale orașului Johannesburg.

Neapărat trebuie vizitate zona rezidențială Soweto, grădina zoologică, minele de aur, dealul Constituției și teatrul Joburg.

Cuvântul plictiseală nu există în orașul Johannesburg. Sunt atât de multe locuri de văzut, încât ai nevoie de câțiva ani de zile pentru a spune că, în sfârșit, i-ai aflat toate secretele.

Johannesburg111

Clădirile istorice, puține, dar extrem de interesante sunt, în cea mai mare parte, construite de-a lungul secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea, precum biserica Regina Mundi, clubul Rand, un castel în vârstă de peste o sută de ani, casa Somerset, etc.

Pasionații de shopping trebuie să viziteze cel puțin bazarul tipic african Mai – Mai unde se comercializează cu precădere plante și ierburi medicinale, prin prisma unor rețete rămase de la triburile africane băștinașe.

Puțină lume își poate închipui cât de multe sporturi extreme propune orașul Johannesburg. Datorită numeroaselor spații verzi din jurul orașului, dar și a rezervațiilor aflate la marginea lui, turiștii pot practica ciclismul de munte, raftingul, zborul cu parapanta, săritura în gol și alpinismul. În centrul urbei se pot escalada pereții celor mai înalte clădiri. Pasionații de snowboard se pot delecta cu placa pe dune de nisip, în loc de zăpadă. Există posibilitatea călătoriei cu balonul cu aer cald, ceea ce reprezintă o experiență deosebită, pentru că oferă o panoramă copleșitoare asupra întregului oraș Johannesburg.

Ca și sporturi obișnuite, Johannesburg este recunoscut pentru terenurile de golf, piscinele publice unde se poate înota pe săturate, sălile de gimnastică și numeroasele trasee pentru jogging.

Johannesburg1111

Parcurile sunt pe cât de multe, pe atât de verzi și spațioase. Trebuie vizitate parcurile: Joubert, Delta, Thokoza sau Modderfontein, cele mai cunoscute spații verzi ale orașului Johannesburg.

Pe scurt, orașul Johannesburg nu este un obiectiv turistic care poate fi descris complet în cuvinte, ci o experiență minunată care trebuie trăită la fața locului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.