Orașul Juba este capitala și, totodată, cel mai mare oraș al Sudanului de Sud. Acesta este situat în partea de sud a statului, în apropiere de granița cu Uganda, Congo și Kenya. De asemenea, acesta se află la altitudinea de 550 de metri deasupra nivelului mării și, conform recensământului efectuat în anul 2011, are o populație de 372.410 de locuitori.

Juba1

Istoria orașului Juba începe în secolul al XX-lea, mai exact în anul 1922, când un grup de comercianți greci au pus bazele orașului ce servea coroana britanică și Egiptul. Contribuția comercianților de origine greacă este vizibilă și astăzi, multe dintre construcțiile din centrul orașului Juba purtând denumiri comemorative, cum ar fi Greek Quarters. Dacă inițial Juba era administrat de către englezi și egipteni, în zilele noastre, acesta și întreg statul se bucură de independența mult râvnită.

Climatul orașului Juba este tropical umed și tropical uscat, acesta fiind caracterizat prin temperaturi ridicate. De asemenea, acesta prezintă două anotimpuri: unul secetos, cu temperaturi ce ating frecvent 38 de grade (din noiembrie până în martie) și unul ploios (din aprilie până în octombrie), caracterizat prin precipitații de peste 100 de mm/lună.

Capitala Sudanului de Sud este administrată de un consiliu fondat în martie 2011, ce îl are în frunte pe primarul Mohammed El Haj Baballa. De asemenea, aici se află și comitetul miniștrilor ce se ocupă de curățenia și de sanitarizarea întregului oraș.

Juba11

Fiindcă orașul este străbătut de Nilul Alb (Bahr al Jabal), acesta este și un important port al regiunii. De altfel, înainte de războiul civil, Juba a fost unul dintre cele mai importante noduri de legătură dintre Kenya, Uganda și Congo.

În ceea ce privește infrastructura, trebuie să mărturisim că, odată cu războiul civil, drumurile principale au fost parțial distruse. Cu toate acestea, în aul 2003, Swiss Foundation for Mine Action a implementat un program ce prevedea reabilitarea drumurilor principale. Primul drum vizat de proiect este cel ce asigură legătura dintre Sudanul de Sud cu Uganda.

Din anul 2009, orașul Juba dispune de un aeroport modern, Juba International Airport, ce efectuează curse internaționale non-guvernamentale. Construcția primului terminal a început în anul 2007, când prețul combustibilului era destul scăzut, însă evoluția rapidă a prețurilor a afectat în mod direct construcția acestuia, proiectul fiind amânat și terminat, după cum am menționat, abia în anul 2009. Totodată, trebuie menționat faptul că începând cu februarie 2014, Aeroportul Internațional din Juba efectuează zilnic curse către aeroporturile din Nairobi (Jomo Kenyatta International Airport), Kenya, Sudan (Khatoum International Airport), Entebbe (Entebbe International Airport), Uganda și Ethiopia ( Bole International Airport). Nu în ultimul rând, trebuie menționat că Aerportul Internațional din Juba este cel mai aglomerat aeroport din Africa de Est.

Juba111

Economia capitalei Sudanului de Sud a cunoscut, odată cu dobândirea independeței, un adevărat boom economic. Astfel, în primii 10 ani, orașul a devenit un important centru comercial, propice pentru companiile internaționale. De asemenea, acesta găzduiește un număr destul de mare de bănci printre care se numără: Commercial Bank of Ethiopia, Kenya Commercial Bank, Buffalo Commercial Bank, Ivory Bank și Nile Commercial Bank.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.