Se numără printre cele mai vechi orașe ale Greciei. Kavala a fost fondat cu 700 de ani înainte de Hristos, sub numele de Neapolis și de-a lungul miilor de ani a prosperat mulțumită minelor de aur din vecinătate.

Kavala1

Orașul Kavala se află în partea de nord a Greciei și în imediata apropiere a Insulei Thassos. Reprezintă un major port maritim, dar și o destinație turistică importantă, datorită numeroaselor monumente, peisaje, instituții culturale și plajelor frumos amenajate.

În prezent, principala activitate în orașul Kavala este turismul. Ce-i drept, turiștii se bucură aici de răsfățul tipic grecesc, indiferent că este vorba despre cazare, luat masa sau făcut cumpărături.

Fiind o localitate atât de veche, orașul Kavala este plin de monumente istorice deosebite.

Centrul vechi este un loc superb, aflat în vârful unei coline, la 20 de minute distanță de port. Pe suprafața lui se găsesc mai multe obiective turistice faimoase:

Kavala11

– castelul Kavala, construit de către turci, în secolul al XVI-lea și transformat la un moment dat în temniță a exilaților. Acropola fusese înălțată ceva mai devreme, prin secolul al XIV-lea, pe locul unui vechi palat bizantin, iar zidurile sale au avut nevoie de restaurări numeroase de-a lungul sutelor de ani. În prezent, castelul Kavala reprezintă o atracție turistică istorică și locul în care se organizează evenimente culturale.

– Imaretul, aflat în partea vestică a centrului vechi. Este o construcție cu însemnătate istorică majoră, înălțată de către Mehmet Ali, fondatorul ultimei dinastii egiptene. Acesta a dăruit-o localnicilor din Kavala la 1718, sub forma unui edificiu religios. Aici a funcționat un colegiu islamic cu o școală religioasă elementară, bucătărie („imaret”), săli de rugăciune, dormitoare și birouri administrative. Clădirea s-a păstrat intactă de-a lungul sutelor de ani, iar în prezent adăpostește un hotel exclusivist.

– casa părintească a lui Mehmet Ali a fost transformată în muzeu de istorie dedicat personalității marelui conducător al Egiptului. Casa este construită în stilul arhitectural macedonean, cu două etaje, sub aspectul unui conac de lux. În fața ei a fost amplasat un monument comemorativ, turnat în bronz și devenit unul dintre simbolurile centrului vechi al orașului Kavala.

Kavala111

– biserica Panagia, construită în 1965 pe ruinele unui fost edificiu religios bizantin.
– apeductul Kamares, un loc plin de istorie. A fost construit de otomani la porunca lui Suleiman Magnificul la 1550, cu 60 de cupole, la o înălțime de peste 50 de metri. Rolul său era de a conduce sursele de apă din munți până în centrul vechi al orașului, asigurând astfel nevoile localnicilor.

Partea modernă a orașului Kavala este concentrată în jurul câtorva obiective marcate de industria tutunului, industrie care a cunoscut o perioadă de maximă înflorire locală începând cu secolul al XIX-lea. Depozitul municipal de tutun, clădirea primăriei și vila Tokos sunt construcții realizate în această perioadă marcată de industria tutunului în Kavala.

Există numeroase case istorice transformate în centre de cultură sau muzee deschise vizitelor: vila lui Adolf Wix, construită în secolul al XIX-lea de un baron german sub forma unei locuințe private, Primăria, o construcție de secol XIX realizată în stilul arhitectural unguresc, sub forma unui turn miniatural, Conservatorul, cea mai veche construcție de secol XIX, în stil neoclasic.

Kavala1111

Dimensiunea religioasă a orașului Kavala poate fi cunoscută prin prisma numeroaselor edificii, mai vechi și mai noi. Ca peste tot în Grecia, orașul Kavala este plin de biserici ortodoxe și de mănăstiri.

Există o singură biserică catolică, și anume cea a Mănăstirii Lazarice, construită la finalul secolului al XIX-lea în stil neoclasic. O lungă perioadă de timp, în interiorul ei a funcționat ambasada Franței, dar de curând i s-a redat funcționalitatea religioasă.

Singura moschee din Kavala are valoare istorică. Se cheamă moscheea Ibrahim Pasha și a fost construită în 1530 de către Suleiman Magnificul, în onoarea prietenului său din copilărie, Ibrahim. Edificiul se găsește în centrul vechi al orașului Kavala.

Există și foarte multe muzee, majoritatea fiind concentrate în jurul descoperirilor arheologice din orașul Kavala și artelor practicate de-a lungul miilor de ani în aceste locuri: Muzeul Arheologic, Muzeul Tutunului, Muzeul de Folclor, Muzeul Maritim, Muzeul de Cultură.

Kavala11111

O atracție deosebită a orașului Kavala o reprezintă plajele. Sunt foarte multe la număr și amenajate în stilul confortabil al plajelor grecești, cu nisipuri fine, apă albastră, șezlonguri și canapele, terase și taverne foarte vesele. Cele mai renumite sunt plajele Toska, Batis, Rapsani, Navagos, Kalamitsa și Ammolofoi.

Bucătăria locală a suferit influențe din partea refugiaților din Asia, Cappadocia și Marea Neagră. Aceasta constă în specialități din pește și fructe de mare servite după rețete grecești foarte vechi. Salata de vinete, sărmăluțele de pește în foi de viță, saganaki cu creveți și midiile cu orez sunt câteva feluri de mâncare tradițională renumite printre turiștii orașului Kavala. Băuturile alcoolice reprezentative sunt tsipuro și vinul alb local din struguri. Desertul specific constă în mai multe feluri de fursecuri cu miere și migdale, nelipsite de la orice masă în Kavala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.