Se află pe malurile râului Panchganga, în partea de sud a statului Maharashtra din India. Este un oraș cu însemnătate istorică, despre care se spune că ar avea origini într-o luptă divină, între doi zei indieni. Cel înfrânt a avut dreptul să își pună o ultimă dorință înainte de a muri, iar dorința a fost ca acest oraș să-i poarte numele: Kholapur.
Istoria certă a orașului vorbește despre înflorirea acestui loc în timpul mai multor dinastii din India, începând cu secolul al X-lea al erei noastre. Săpăturile arheologice au confirmat faptul că acest oraș a jucat de-a lungul mai multor regate un rol cultural și comercial foarte important. În prezent, Kholapur este o destinație turistică ideală pentru cei dornici să cunoască adevăratul spirit indian, prin prisma templelor și grădinilor paradisiace, palatelor, forturilor, lacurilor și galeriilor de artă. De numele orașului Kholapur se leagă în mod deosebit numele zeiței Mahalakshmi, al cărei templul Ambabai atrage milioane de pelerini în fiecare an, pe urmele binecuvântării.
Templul Ambabai (sau Mahalaxmi) se găsește în centrul vechi al orașului Kholapur, cu care se și identifică. Se numără printre locurile cele mai cunoscute ale Indiei, un loc de o însemnătate spirituală deosebită în religia hinduistă. Templul a fost construit în secolul al VII-lea, apoi înfrumusețat cu noi decorațiuni în piatră, în secolul al X-lea. Sute de ani la rând a atras pelerini din toată țara. În prima jumătate a secolului al XIX-lea, templului i s-a adăugat și un așa zis sanctuar, unde în anumite perioade se țin concerte cu cei mai mari artiști ai Indiei. Pe durata sărbătorilor, templul este îmbrăcat în flori și lumânări, contribuind la o atmosferă specială. De-a lungul celebrării sărbătorilor spirituale, în templu se desfășoară tot soiul de ritualuri ceremoniale la care pot participa, ca și martori, turiști de orice altă religie.
Colina Temlabai reprezintă tot o destinație spirituală. Este un loc special, dedicat zeilor din hinduism; pe colină și la poalele ei se pot admira numeroase temple destul de mici, dar și foarte multe statuete enorme, înfățișând zeii indieni. Cel mai important de aici este templul zeiței Temlabai, despre care se spune că ar fi sora lui Mahalakshmi. Sunt disponibile și mai multe grădini cu design tradițional, unde pacea și seninătatea reprezintă o permanentă stare de spirit. Pe această colină se desfășoară de-a lungul anului procesiuni spectaculoase sub aspectul ritualurilor.
Partea istorică a orașului Kholapur din India este asigurată de numeroase locuri și monumente dintre cele mai vechi. Fortul Panhala datează din secolul al X-lea și a cunoscut numeroase momente de asediere și cucerire, trecând prin mâinile a numeroși eroi istorici locali. A fost construit de către un trib numit Panna, (în traducere șarpe). În mare parte, fortul se prezintă astăzi sub forma unor ruine, însă câteva dintre construcțiile sale s-au conservat foarte bine și adăpostesc o școală și un internat pentru băieți.
Palatul Shalini din Kholapur, India, reprezintă o bijuterie arhitecturală contemporană. A fost construit începând cu anul 1934, în onoarea uneia dintre prințesele Indiei și a presupus investiții foarte mari. Rezultatul a fost o oază de frumusețe și complexitate arhitecturală specifică Indiei, cu grădini luxuriante, plantații de palmieri, balcoane romantice și turnulețe îmbrăcate în dantelărie de piatră. Palatul Shalini este construit din marmură adusă din Italia si prevăzut cu porți uriașe din lemn natural. Turnulețele sunt prevăzute cu ceas, iar cupolele au acoperișuri deschise la culoare. Palatul este construit chiar pe malul unui lac, într-un peisaj de poveste indiană.
Complexul Bhavani Mandap din Kholapur este cea mai mare și cea mai veche construcție de acest gen din oraș; la interiorul zidurilor sale uriașe e adăpostit templul zeiței Bhavani, o altă soră a faimoasei Mahalakshmi. Statuia zeiței ar avea puteri miraculoase, căci există o legendă ce vorbește de o intervenție divină ce ar fi salvat construcția în timpul unui asediu cumplit. La începutul secolului al XIX-lea, sub asediul musulmanilor, o mare parte a palatului a ars din temelii, necesitând ample lucrări de renovare. La interior se găsește și un mic templu al zeului Shiva.
Clădirea primăriei orașului Kholapur din India a fost construită la jumătatea secolului al XIX-lea și impresionează prin delicatețea cu care decorurile pur indiene se îmbină cu funcția administrativă a birourilor primăriei. Clădirea are încăperi micuțe, dar pline de farmec și culoare, adăpostind o serie impresionantă de statui, picturi, colecții de artă, colecții arheologice, colecții de arme și obiecte artizanale. Pentru toate micile comori aflate în clădirea primăriei, aici a fost inaugurat și un muzeu de istorie locală.
Datorită așezării sale pe malurile râului Panchganga, orașul Kholapur din India dispune și de câteva lacuri, transformate în mici oaze de paradis verde. Lacul Rankala este cel mai îndrăgit, poate și datorită istoriei sale. S-a format la finalul secolului al XI-lea, când pe fondul cutremurelor, o veche mină s-a surpat și a dat naștere unei gropi care s-a umplut cu apă.