Lisabona – capitala Portugaliei – este situata intr-o regiune colinara, in apropiere de litoralul atlantic, pe tarmul nordic al estuarului raului Tejo.

Cartierul Alfama
Cartierul Alfama

Intemeiat de fenicieni sub numele de ,,Olisipo”, orasul este ocupat in 205 i.e.n. de romani, apoi de alani, suebi, vizigoti, iar in 711 de arabi. Primul rege al Portugaliei, Alfons I, recucereste in 1147 orasul, care primeste acum numele de ,,Lixboa”, devenind din 1256 capitala statului. In secolele urmatoare, se afirma ca unul din principalele porturi ale Europei. Orasul are cladiri din perioade istorice diferite (din care o parte au fost distruse de cutremurul din 1755). Cartierul Alfama – cu strazi inguste si pitoresti – este singurul care nu a fost distrus de marele cutremur. In Lisabona au fost realizate o serie de constructii noi, creandu-se o capitala diferita si moderna.

Convento do Carmo
Convento do Carmo

In cartierul Chiado au ramas doar ruinele bisericii Convento do Carmo – amintirea celui mai mare edificiu religios, in stil gotic, din acea vreme. La aceasta biserica se poate ajunge cu asccensorul Santa Justa (construit de Raul Mesnier de Ponsard, si ucenicul sau Gustave Eiffel, la sfarsitul sec al XIX-lea). Initial a functionat pe baza de motor cu aburi (1900-1902), iar apoi pe curent electric (in 1907).

Baixa
Baixa

In oras, se afla statuia lui Fernando Pessoa (1888-1935) – unul dintre cei mai importanti scriitori portughezi din toate timpurile, comparat ca valoare cu Luis Vaz de Camoes (poetul national al Portugaliei). Partea cea mai veche a Lisabonei este Baixa sau ,,Orasul de Jos”. Aici se afla si Manastirea Jeronimos construita la dorinta regelui Manuel I, in sec al XVI-lea.

Catedrala Se
Catedrala Se

Catedrala Se (Catedrala Santa Maria Maior) se remarca prin cele doua turnuri de la intrare in stil romano-gotic, si a fost construita (pe locul unei moschei serazine) in sec. al XII-lea, la dorinta lui Alfonso Enriche (fondatorul statului portughez). Langa catedrala, se afla Teatrul National Dona Maria II – o frumoasa constructie din sec al XIX-lea, opera arhitectului italian Fortunato Lodi. Are un fronton cu statuia lui Gil Vicente (dramaturg portughez).

castelul Sao Jorje
castelul Sao Jorje

Pe colina cea mai inalta a orasului Lisabona, in cartierul Alfama, se afla castelul Sao Jorje (Castelul Sf. Gheorghe) – construit de vizigoti, transformat apoi in fortareata de arabi, si apoi modificat, dupa infrangerea arabilor. De pe zidurile si terasele sale se vede zona antica din Lisabona, de la un capat la altul. In contrast cu cartierul medieval Alfama, este cartierul Baixa, cu piete si strazi drepte, este o zona urbanistica ce dateaza din sec al VII-lea. Marchizul Jose de Pombal (ministrul reformator si arhitect) s-a inspirat din constructiile europene ale sec. al VII-lea, si a realizat un oras cu strazi drepte, paralele si perpendiculare, care se intalnesc uneori in jurul unor frumoase piete.

Strada Augusta
Strada Augusta

Centrul orasului Lisabona este traversat de Strada Augusta – o artera pietonala cu multe cafenele, restaurante, magazine si comercianti de obiecte antice. Strada Rossio – cu trotuare ornate cu mozaicuri, Piata Figueira, sunt mari atractii pentru vizitatori. Arhitectura cladirilor este uniforma, inaltimea este mica, iar materialele folosite sunt alese pentru a rezista in cazul unui viitor cutremur. Subsolul cartierului Baixa are tuneluri (vestigii romane din sec. I).

Piata Don Pedro IV
Piata Don Pedro IV

Piata Don Pedro IV– are toate elementele unei piete metropolitane europene – monumente, fantani arteziene si un mare teatru. Aici se intalnesc locuri linistite si elegante – cunoscuta Cafenea Nicola.

Teatrul National Dona Maria II
Teatrul National Dona Maria II

Teatrul National Dona Maria II (Maria era fiica regelui Pedro IV) si statuia de pe obelisc a regelui Pedro IV (are la baza 4 statui – figuri alegorice feminine: Justitia, Intelepciunea, Forta si Moderatia).

La dreapta teatrului, in Piata Santo Antao, se afla vechiul restaurant – bar Ginjinha Sem Rival, unde se serveste o renumita bautura portugheza (dulce) din cirese Morello. Gara – un edificiu antic de la sfarsitul sec. al VIII-lea, da impreasia unui palat ,,din 1001 de nopti”, cu arhitectura Art-Deco. Vechiul cartier rezidential, Bairro Alto (are cladiri din sec al XVII-lea) a devenit centrul vietii nocturne din Lisabona, la fel si cartierul Madragoa. Miradouro da Senhora do Monte – este cel mai inalt loc al orasului, ofera o frumoasa panorama a zonei din jur.

Turnul Belem
Turnul Belem

Printre monumente cele mai importante sunt: Turnul Belem (constructie militara ce supraveghea intrarea in portul orasului), Palatele Mitre si Foz, Palacio das Cortes, Palacio Nacional de Ajuda, Apeductul, Podul peste Tejo, numeroase statui.

Parque das Nacoes
Parque das Nacoes

In nordul orasului Lisabona se afla Parque das Nacoes (care poate fi admirat si din telegondola) si Oceanario deschis in 1998 (4 ecosisteme oceanice diferite, din Oceanul Atlantic, Indian, Pacific si Antartic, al doilea ca marime din lume, cuprinde cca. 25.000 de specii). Centrul Cultural Belem – cu expozitii de arta (operele lui Dali, Picasso, Magritte , Duchamp etc), sala de concerte si expozitii culturale.

Palatul Pena
Palatul Pena

La 25 km de oras, in Parcul National Sintra se afla Palatul Pena (dateaza din sec al XV-lea) – construit de regele Ferdinand al II-lea in stil gotic, renascentist, pe locul unei foste manastiri distruse de cutremur. Palatul a fost resedinta de vara a familiei regale.

Monumentul Descoperirilor
Monumentul Descoperirilor

Monumentul Descoperirilor – un mare monument modern, de forma unui vas cu trei panze (construit in cinstea lui Enrico Navigatore), cu figuri istorice importante (Regele Manuel I, poetul Camoes, Vasco da Gama, Magellan, s.a.), cu un muzeu interior si posibilitatea de a urca in varf (cu un lift) pentru a admira panorama orasului. Portughezii isi spuneau ,,descoperitori, si nu cuceritori”.

Orasul ofera numeroase hoteluri, pensiuni (chiar in vechile palate), terenuri de camping, restaurante, baruri si cafenele etc.

Muzeul Calouste Gulbenkia
Muzeul Calouste Gulbenkia

Muzeul Calouste Gulbenkian – are colectii de arta greaca, romana, egipteana, islamica, europeana si asiatica. Muzeul a fost numit dupa numele constructorului sau, un mare magnat al petrolului. Aici se pot admira obiecte unice: statuia din marmura alba a Dianei, o colectie de monede elene, cateva pisici de bronz, masca unei mumii egiptene, un vas vechi de 2.700 de ani etc.

De patru secole, ingredientul de baza al bucatariei locale este morunul sarat (in 365 de retete), iar muzica originala este Fado. Lisabona are trei funiculare (Gloria, Bica, Lavra) care urca peste pantele abrupte ce marginesc Praca dos Restauradores. Coasta Lisabonei continua cu orasele (Sintra, Arabica, Troia), frumoasele plaje (din Cascais si Estoril) cu numeroase golfuri, si se incheie cu o zona unde se afla doar un far si o cruce – Cabo del Roca – despre care insusi poetul Camoes spunea: ,,este locul unde se termina pamantul si incepe marea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.