Orașul Lome este cel mai mare oraș al țării africane Togo, cu o populație de aproximativ 850.000 de locuitori și o suprafață metropolitană de 280 de kilometri pătrați. De asemenea, Lome este capitala țării Togo și, în același timp, cel mai mare centru economic al acesteia. De-a lungul timpului, orașul Lome a fost supranumit ”Parisul Africii”, dar și ”Perla Africii de Vest”.

Lome1

Situat în sudul țării, Lome se desfășoară de-a lungul Atlanticului, în Golful Guineei, ceea ce face ca acest oraș să fie cel mai important port al țării Togo. Principalele produse exportate prin acest port sunt miezul de palmier, bumbacul, cacao, cafeaua și copra – adică miezul uscat de nucă de cocos. O mare parte dintre produsele exportate au ca destinație tările vecine, precum Ghana, Mali, Nigeria sau Burkina Faso. De altfel, portul orașului Lome este celebru și pentru oportunitățile de croazieră pe care le oferă, datorită deschiderii la Oceanul Atlantic, care oferiă implicit, deschidere spre Africa de Sud.

Orașul Lome a luat naștere în secolul al XVIII-lea, când în această zonă s-au stabilit mai multe triburi din Togo, Ghana și Benin, vorbitoare de aceeași limbă, și anume Ewe. Această limbă este vorbită și astăzi în partea sud – estică a Ghanei și în partea de sud a țării Togo, având aproximativ trei milioane de vorbitori. Până în anul 1960, orașul a fost colonie franceză.

Citește și:  Bazilica Santa Croce: Obiective turistice Italia - Florenta

Lome11

Asemenea multor orașe din Africa, Lome se confruntă cu probleme grave de sărăcie, mizerie și condiții nesănătoase de viață. Totuși, orașul este renumit pentru piețele sale, foarte numeroase, mai ales cele cu obiecte folosite pentru ritualuri wodoo, ca Fetish Market.

Principalele obiective turistice ale acestui oraș sunt: Piața Mare a orașului Lome, Palatul Congresului, Muzeul Național din Togo, Catedrala din Lome și plajele orașului. Piața Mare este situată în centrul orașului Lome și se întinde pe suprafața unui cartier întreg. Adesea, aici sunt susținute concerte live, în aer liber, de muzică tradițională africană. Muzeul Național din Togo a fost construit în anul 1975 și reprezintă o colecție interesantă de articole etnografice, culturale sau artistice. Catedrală orașului a fost construită în anul 1905 în stilul arhitectural gotic.

Lome111

Plajele orașului Lome sunt pline cu nisip și, pe alocuri, umbrite de palmieri. Acestea nu sunt foarte populate, lispa turiștilor fiind vizibilă. În anul 2002, Lome a fost vizitat de aproximativ 50.000 de turiști, însă această cifră nu a crescut foarte mult de atunci.

În plus, orașul Lome este și orașul natal al jucătorului de fotbal Emmanuel Adebayor, care a ajuns să joace pentru unele dintre cele mai mari echipe de fotbal ale lumii, precum Arsenal, Real Madrid sau Manchester United, iar în 2008 a fost numit Jucătorul Anului în Africa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.