Intre Marea Mediterana si Marea Egee, se afla Marmaris, un oras din sud-vestul Turciei, mai precis din Provincia Mugla, o asezare care s-a ridicat parca din tarana turismului. Si cand spunem tarana, ne gandim inevitabil la nisipul plajelor din Marmaris, iar apoi la soarele arzator de pe cerul unei lumi exotice, de la intersectia a doua mari, unde muntii par ca pazesc apele linistite. Aceste combinatii, intre mare si munti, natura si lux, caldura si o peisagistica nemaipomenita aduc, fara indoiala, admiratia turistilor. Iar daca turistii cauta tihna, cu siguranta Marmaris este locul cel mai potrivit. Apoi, si turistii care-si doresc sa petreaca, sa se simta bine, pot alege aceasta destinatie exotica.
Marmaris este cunoscuta indeosebi datorita conditiilor excelente de yachting, precum si datorita serviciilor foarte bune. E drept ca si preturile sunt pe masura, insa daca ne indreptam atentia spre numarul de turisti romani care viziteaza an de an, in sezonul de vara, aceasta destinatie, vom constata ca, dincolo de preturi, Marmaris este o alegere excelenta. Sa nu mai mentionam ca viata de noapte din Marmaris nu are niciun rival pe toata coasta turca.
Cat in privinta istoriei acestui minunat loc, datele nu sunt sigure. Se stie doar ca Marmaris se numea in secolul al VI-lea i.Hr. Physkos, in schimb, nu se stie in ce an a fost orasul fondat. Totodata, in Grecia Antica, acest oras era parte din regiunea Caria. Insusi istoricul Herodot ne spune ca in aceasta zona, a Marmarisului, era un castel construit din anul 3000 i.Hr.
In timpul Epocii Elenistice, Caria a fost invadata de Alexandru cel Mare si castelul a fost ocupat. Cei 600 de locuitori din orasel au realizat atunci ca nu au nicio sansa impotriva armatei si au ars toate bunurile din castel, inainte sa fuga pe dealuri, impreuna cu ai lor copii si femei. Invadatorii, constienti de pozitia strategica a castelului, au reparat partile distruse chiar de cativa soldati de-ai lor.
Insa incercarile la care Marmaris avea sa fie supusa peste 2000 de ani, cand Imperiul Otoman incepuse sa se ridice dupa eforturile sultanului Mehemt al II-lea, urmau sa fie si mai dificil de trecut. In fapt, incercarile au venit din partea Cavalerilor Sfantului Ion, care au ocupat intreg Dodecanezul (arhipeleag). In sfarsit, castelul din Marmaris a fost construit in 1522 de catre sultanul Soliman I. Atunci, orasul dintre Marea Egee si Marea Mediterana a servit drept baza militara pentru sultanul otoman.
Un alt eveniment important a fost intrarea Lordului Nelson in orasul Marmaris in 1798, cu intreaga flota, atunci cand era in drum spre Egipt, sa apere armada lui Napoleon (fapt istoric consemnat prin Batalia de la Aboukir). Incepand cu anul 1979, autoritatile au inceput lucrarile de renovare ale castelului, incercandu-se readucerea constructiei la conditia initiala. Sub auspiciile Ministrului Culturii, Castelul din Marmaris s-a transformat, in cele din urma, intr-un muzeu, care astazi gazduieste sapte galerii. De pilda, cea mai mare galerie este folosita drept expozitie, iar curtea este decorata cu flori de sezon.
Oraselul are o populatie de aproximativ 30.000 de locuitori, in timpul sezonului estival, estimandu-se ca statiunea este populata de peste 400.000 de oameni, mare parte dintre ei, turisti, desigur. Iar turistii pot face scufundari la mica adancime, yachting, ori pur si simplu pot inota. Bineinteles ca mare parte din turisti prefera sa se bucure de soare si de plajele bine ingrijite, iar noaptea ies in localurile dimprejur.
Padurile de pini, intretaierea cerului cu marea, a muntilor cu restul naturii insufletite fac din Marmaris o destinatie de vacanta in care cu siguranta ne vom intoarce. Mai mult decat atat, este cunoscut faptul ca langa Marmaris se afla zona Dalyan. Aceasta este cunoscuta datorita prezentei broastelor testoase, precum si datorita posibilitatii de a practica sporturi extreme.