Rhodos este un exemplu remarcabil al unui ansamblu arhitectural care ilustreaza o perioada semnificativa de istorie din timpul Cruciadelor, intr-un context caracterizat printr-o frica obsesiva de asediu. Fortificatiile din Rhodos, un oras al francilor care mult timp a fost considerat impenetrabil, au exercitat o influenta in intreg bazinul estic al Marii Mediterane, la sfarsitul Evului Mediu. Cu structurile sale franceze si otomane, vechiul oras este un ansamblu important de cladiri traditionale, caracterizat de fenomenele succesive si complexe de aculturalizare. Acest oras medieval este inconjurat de un zid ce masoara 4 kilometri lungime.

Rhodos1

Orasul este impartit dupa modelul stilului clasic din Vest, orasul de sus fiind situat in partea de nord, iar orasul de jos aflandu-se in zona de sud si sud-vest. Initial separat de restul orasului printr-un zid fortificat, orasul de sus (Collachium) a fost in intregime construit de Cavalerii Ospitalieri care, dupa dizolvarea Cavalerilor Templieri in anul 1312, a devenit cel mai puternic ordin militar crestin. Ordinul a fost organizat in 7 “Limbi”, fiecare avand propriul sediu. Sediile “limbilor” din Italia, Franta, Spania si Proventa, era aliniate pe ambele parti ale axei principale a orasului (faimoasa Strada a Cavalerilor), si reprezinta unele din cele mai bune marturii ale urbanismului gotic.

Undeva in partea de nord, in apropiere de primul azil al Cavalerilor, se afla Hanul din Auvergne, a caruit fatada poarta blazonul lui Guy de Blanchefort, Marele Maestru intre anii 1512 si 1513. Azilul initial a fost inlocuit in secolul al 15-lea de Spitalul cel Mare, construit intre anii 1440 si 1489, care se afla in partea sudica a Strazii Cavalerilor. Astazi, aceasta cladire este folosita ca muzeu arheologic. Situat la nord-vest de Collachium se afla Palatul Marelui Maestru si Biserica Sfantului Ioan. La capatul de est al Strazii Cavalerilor se poate vedea Biserica Sfintei Maria, pe care cavalerii au transformat-o intr-o catedrala in secolul al 15-lea.

Rhodos11

Orasul de jos este aproape la fel de plin de monumente precum Collachium. In anul 1522, avand o populatie de 5000 de oameni, orasul Rhodos era plin de biserici, dintre care unele erau bizantine. Din anul 1309 pana in anul 1523, Rhodos a fost ocupat de Ordinul Cavalerilor Sfantului Ioan din Ierusalim, care isi pierdusera ultima fortareata din Palestina in anul 1291 (Sfantul Ioan din Acra). Acestia au inceput sa transforme Rhodos intr-un oras fortificat, capabil sa reziste unor asedii teribile, precum cele conduse de Sultanul Egiptului in 1444 si de Mehmet II in anul 1480.

Un vestigiu anacronic al Cruciadelor, acest oras a cazut in anul 1522, dupa un asediu ce a tinut 6 luni de zile. Asediul care a infrant rezistenta orasului era formata din 100 000 de oameni in fruntea carora se afla Suleiman al II-lea. Contactul cu traditiile dodecaneze a schimbat formele arhitecturii gotice, iar dupa anul 1523 la constructia cladirilor se poate vedea cum au fost combinate formele autohtone (rezultate din intalnirea a doua lumi) cu elementele decorative de origine otomana.

Rhodos111

Dupa anul 1523, majoritatea bisericilor au fost transformate in moschei islamice, cum ar fi: Moscheea lui Soliman, Mestchiti Kavakli, Djami Demirli, Peial ed Djami Din, Abdul Djami Djelil si Mestchiti Dolapli. De-a lungul anilor, numarul palatelor si al fundatiilor caritabile din zona sudica si sud-estica a crescut, fiind construite cladiri precum: Camera de Comert, Palatul Arhiepiscopului, Azilul Sfintei Ecaterina, etc. Fortificatiile orasului medieval Rhodos, partial ridicate pe fundatiile incintei bizantine, au fost intretinute si remodelate in mod constant intre secolele 15 si 16.

Cei care s-au ocupat de aceste lucrari de remodelare si intretinere au fost Marii Maestri, si anume: Giovanni Battista degli Orsini (intre anii 1467 si 1476), Pierre d’Aubusson (intre anii 1476 si 1505), Aimery d’Amboise (intre anii 1505 si 1512) si Fabrizio del Carretto (intre anii 1513 si 1521). Posturile de tragere cu armele de artilerie au fost ultimele elemente care au fost adaugate fortificatiilor. La inceputul secolului al 16-lea, in sectiunea unde se afla Poarta lui Amboise, care a fost construita in unghiul de nord-vest in anul 1512, zidul avea 12 metri grosime, iar parapetul avea inaltimea de 4 metri.

Rhodos1111

Toate cladirile ce au fost construite inainte de anul 1912, au devenit vulnerabile datorita evolutiei conditiilor de viata, si prin urmare trebuie sa fie protejate la fel de mult ca marile monumente religioase, civile si militare. Intre zidurile orasului medieval Rhodos se gasesc numeroase magazine cu suveniruri, si de asemenea turistii pot vizita muzeele in care vor vedea multe expozitii interesante, precum si spectacole ce au loc la Palatul Marilor Maestri si la Galeria de Arta. Dincolo de zidurile orasului vechi, se afla orasul modern, care este incadrat in est, vest si nord, de o plaja intinsa. De-a lungul acestei plaje se afla o centura nesfarsita de hoteluri, care se lupta sa acomodeze milioanele de turisti ce viziteaza insula Rhodos in fiecare vara. In spatele acestei centuri de hoteluri, orasul modern seamana cu un oras tipic grecesc, cu ale sale strazi aglomerate, zgomot de trafic, magazine, piete mici si o dispozitie plina de viata atat ziua cat si noaptea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.