Este un oraș cultural prin excelență, un cămin al medicinei și al științelor în general. Orașul Montpellier din Franța dispune de o universitate de medicină încă de la începutul secolului al XIII-lea (primul centru de acest gen din Europa), în timp ce cercetările în acest domeniu au început cu mult mai devreme, și anume în secolul al IX-lea.
Se găsește în sudul Franței, în regiunea Languedoc Roussillon, pe coasta Mării Mediterane. A fost întemeiat în secolul al X-lea de către conții de Toulouse, lipsindu-i orice fel de moștenire din partea Imperiului Roman sau a grecilor. Este împărțit în șapte mari cartiere, iar atracții turistice se găsesc pe toată suprafața lui, în forme cât mai diverse. Orașul Montpellier este un loc cu numeroase clădiri elegante, biserici impunătoare, centre comerciale moderne, atracții de ordin istoric și spații verzi amenajate cu multă dragoste pentru mediul înconjurător.
Centrul istoric al orașului Montpellier este marcat de existența a numeroase vile particulare foarte vechi, construite în mod fastuos, fie castele, palate sau conace. Cele mai multe dintre aceste clădiri datează din epoca medievală, ceea ce face ca la valoarea lor financiară să se adauge și valoare istorică. Unele case au fost înălțate începând cu secolele al XVI-lea și al XVII-lea, dar sunt și numeroase construcții de secol al XIX-lea, la fel de grandioase. Turiștii care doresc să facă incursiuni în istoria medievală a orașului Montpellier sunt invitați să se plimbe de-a lungul străzii Brațele de Fier sau pe Bulevardul Ecusson din centrul vechi. O parte dintre clădirile de aici găzduiesc muzee de cultură și istorie locală: Muzeul de Vieux în palatul Varennes, de origine renascentistă, și Muzeul Languedocien în Palatul Trezoreriei.
Pot fi admirate și cele 25 de turnulețe medievale, ultimele urme ale unui zid de protecție ce înconjura în secolul al XII-lea întreg orașul Montpellier. Turnulețele fac parte în prezent din celebrul Tour des Pins. Turnul Babotte a fost restaurat în secolul al XVIII-lea și transformat în observator astronomic.
Totuși, cele mai vechi rămân obiectivele turistice religioase. Catedrala Sfântul Petru din Montpellier datează din secolul al XIV-lea, când a fost construită ca biserică a mănăstirii romano – catolice din oraș. Abia în secolul al XVI-lea a fost ridicată la rang de catedrală. Este cea mai mare construcție religioasă a regiunii și singura construcție gotică care a supraviețuit în Montpellier. Pentru turiști, interesante sunt cele șapte clopote mari ale catedralei, dintre care trei asigură funcționarea orologiului. Restul de patru clopote au fost așezate în clopotnița de pe peretele vestic al catedralei. Dimensiunile interioare sunt și ele generoase: lungimea se apropie de 100 de metri, în timp ce înălțimea atinge aproape 30 de metri.
Din secolul al XII-lea datează renumita Mikveh, baia cu efect ceremonial a evreilor, una dintre foarte puținele rămase în Europa. Baia din Montpellier continuă să joace un rol important în viața comunității evreiești locale. Se folosește pentru revenirea la stadiul de puritate trupească al celor care se pregătesc să pătrundă în Templu. Originea acestui ritual rezidă în câteva fragmente biblice.
De-a lungul bulevardului Ecusson din centrul vechi al orașului Montpellier stă de strajă un monument medieval aparte: poarta Peyrou, construită sub forma unui arc de triumf, în secolul al XVII-lea. Se continuă cu o piață publică, fostă regală, ce poartă același nume și care a fost construită în aceeași perioadă de timp. De-a lungul nopții, piața este iluminată în mod feeric.
O atracție cu rol de simbol al orașului Montpellier o reprezintă celebrul scuar denumit Place de la Comedie, aflat pe suprafața fostului teatru medieval al orașului, distrus în timpul unui incendiu din secolul al XVIII-lea. Piața este un loc foarte zgomotos și vesel, probabil cel mai îndrăgit spațiu public din Montpellier. În mijlocul său domină fântâna celor Trei Grații, aflată vizavi de teatrul de Comedie al orașului, construit la finalul secolului al XIX-lea.
Muzeul Fabre reprezintă punctul culminant al oricărei incursiuni turistice în cultura orașului Montpellier. A fost construit în anul 1825 de către pictorul al cărui nume îl și poartă, apoi renovat în anul 2007. Muzeul Fabre adăpostește colecții spectaculoase de artă europeană, dispunând de expoziții de pictură realizată de-a lungul a 600 de ani de către pictorii cei mai faimoși ai Europei: Rubens, Claude Monet, Delacroix, Manet, Degas, Delaunay, Veronese, Luca Giordano, Jan Steen sau Bazille. Foarte apreciate sunt și colecțiile de ceramică și sculpturi din Grecia, datând din vremuri medievale.
Spațiile verzi sunt foarte importante în orașul Montpellier și numeroase. Grădina Botanică a orașului a fost înființată în secolul al XVI-lea, astfel că este cea mai veche din Franța. Cuprinde o multitudine de specii de arbori și plante foarte variate. Sera Amazoniană reprezintă, în schimb, un loc dedicat naturii, deschis în anul 2007. Dispune de o suprafață de peste 2500 de metri pătrați și înăuntru sunt asigurate șapte zone climatice diferite. Este recreată și o pădure tropicală. Tot aici se află și grădina zoologică a orașului, cu animale din toate colțurile lumii.