Moroni este capitala mai nouă, adică din anul 1958, și cel mai mare oraș din Insulele Comore. În anul 2010, avea o populație estimată la 68.000 de locuitori și este așezată pe insula Grande Comore. Aria orașului este de 2170 km², limbile oficiale sunt araba, franceza (această insulă fiind fostă colonie franceză) și shikomoro. Religia locuitorilor insulei și a orașului implicit este islamul.
În limba locală numele orașului înseamnă „în inima focului”, probabil pentru că este situat la doar 10 km de piciorul Muntelui Karthala, cu o înălțime de 2361 m, fiind un vulcan activ. Karthala a erupt de mai mult de 20 de ori în secolul al XIX-lea. Acesta a erupt în anul 2005 și în 2006, apoi a urmat o perioadă de liniște. Orașul are un port și câteva moschei interesante, cum ar fi Moscheea Badjanani.
Orașul a fost înființat de către arabi în secolul al X-lea drept capitală a sultanatului comercial din Zanzibar în Tanzania. Așezarea Moroni nu a devenit capitala insulei Comore până în anul 1876. Din anul 1975 până la obținerea independenței, țara a suportat 20 de lovituri de stat, iar până la urmă, fiecare insulă și-a ales un președinte și apoi s-a ales un comitet de uniune care conduce insulele ca pe o republică. Insulele Comore, sau doar Comores, sunt o țară săracă, fără transport adecvat, cu un spor natural masiv și slabe resurse naturale.
Ceea ce oferă insula sunt doar câteva destinații turistice, multe legate de natura frumoasă și pe care turiștii o pot explora: drumeții la craterul vulcanului, vizită la Lacul Sale, situat la Plaja Mytsamiouli, în Insula Grand Comore, observarea delfinilor pe coasta Hahaya, observarea liliecilor din specia Livingstone în Moheli, observarea broaștelor țestoase care depun ouă, tot la Moheli. Tot aici, se pot face tururi de ciclism, scufundări și înot. Artizanatele nu sunt de bună calitate întotdeauna, însă câteva femei fac coșuri de calitate și vând inclusiv haine și șaluri colorate, după moda locală. Multe obiecte de artizanat din Piața Volo Volo din Moroni sunt făcute în Madagascar și sunt vândute ca fiind locale. Dar în CNAC, în Itsandra sunt magazine cu obiecte tradiționale locale de calitate, care pot fi găsite și la magazinul Unique Comorian.
Mirodeniile locale, uleiurile esențiale, lămpile tradiționale și produsele făcute din fibră de nucă de cocos sunt principalele produse găsite aici ca suvenire. Pe insulă se ajunge de la aeroportul Prince Said Ibrahim Internațional sau cu un vas în portul cu același nume care conectează insula cu Africa, Insula Madagascar și alte insule din Oceanul Indian. În zonă, sunt plaje minunate care pot fi vizitate de către vizitatori. Vechea moschee, Mosquée du Vendredi (sau Old Friday Mosque) este un obiectiv popular în oraș la fel ca și Muzeul Național din Comoros (CNDRS Museum), plaja Moroni și Itsandra, cartierul arab, piața centrală și vulcanul.
A treia cea mai săracă țară din lume nu prea are ce oferi vizitatorilor. Ca specific gastronomic folosesc peștele și fructele de mare, alături de ananas, paw paw sau avocado, iar ca desert un fruct numit jackfruit este „vedetă”. Mirodenii ca șofran, cardamom, coriandru, cuișoare și scorțișoară sunt ingrediente comune, adăugând aromă și culoare la mesele tradiționale. O masă nu este completă fără orez și carne, iar supele de linte și curry, alături de pâinea chappata sunt populare, datorită influențelor indiene. Aici sunt în sezonul de vară furtuni periculoase și chiar și malaria cerebrală este răspândită. Cei care vizitează orașul ar fi bine să facă aceste călătorii în perioada fără furtuni și să ia medicamente antimalarie cu ei.
Pe insulă, trebuie respectate niște reguli simple, pentru a nu ofensa populația majoritar musulmană. Hainele adecvate pentru femei sunt cele care acoperă corpul, iar ținuta de plajă trebuie să fie decentă, atât pentru femei cât și pentru bărbați. Moroni este un oraș costal numit și Njazidja. Dzaoudzi, un alt oraș al insulei, a fost capitala insulei Grand Comore, dar orașul Moroni a succedat-o mai apoi. De aici, se exportă vanilie, cacao și cafea. Industria este rudimentară și produce băuturi răcoritoare, uleiuri esențiale, obiecte de metal și de lemn sau ciment.
Chiounda este altă moschee din oraș. Este un important loc de pelerinaj pentru credincioși. Se poate străbate orașul la pas sau se poate cere un taxi de la hotel, însă ceea ce este de văzut sunt mai ales clădirile guvernamentale din centrul orașului și cele câteva străduțe mai înguste, destul de prăfuite și neîngrijite. Zona Iconi, la care se poate ajunge cu taxiul, permite explorarea vulcanului și vizitarea țărmului.
Satul Mbachile din apropiere este extrem de frumos, fiind așezat pe coasta oceanului. Partea sudică a insulei formează Parcul Marin Coelacanth, care va adăposti un centru de conservare și de învățământ pentru studierea vieții marine. Vizitele în insule în timpul sărbătorilor islamice sunt un prilej de a cunoaște obiceiurile locului, mai ales atunci când se sărbătorește Ziua Independenței țării, pe 6 iulie.