Se află în regiunea Lorena din Franța și se bucură de faimă datorită unui număr foarte mare de obiective turistice înscrise în patrimoniul UNESCO. Este traversat de râul Merthe și se găsește în vecinătatea graniței cu Belgia și Germania. Se află dispus între câteva coline ce formează impresia unui platou împădurit. De altfel, numele Nancy provine de la un termen din limba celților și care, în traducere, înseamnă „valea împădurită a râului”.
Orașul Nancy din Franța joacă un proeminent rol cultural în viața francezilor. Dincolo de monumentele considerate parte a patrimoniului UNESCO, orașul Nancy se mândrește cu renumele de centru universitar. Aici învață în jur de 50.000 studenți, în cadrul a trei universități de prestigiu.
Orașul Nancy a fost întemeiat în secolul al XI-lea de către Gerard de Alsace care și-a construit un castel impunător, în valea împădurită a râului Merthe. Domeniul a crescut și s-a dezvoltat cu ușurință, evoluând la statutul de capitală a Ducatului Lorena, în mai puțin de o sută de ani. Istoria ulterioară a fost destul de dificilă, marcată de multe bătălii, distrugeri, expansiuni și înfrângeri. În 1871, când Alsacia și Lorena au fost anexate Germaniei, locuitorii orașului Nancy au refuzat cetățenia germană. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Nancy a fost bombardat fără milă, însă, din momentul instalării păcii mondiale, și-a canalizat toate eforturile spre conservarea monumentelor sale istorice și spre transformarea în centru cultural.
Astăzi, orașul Nancy este considerat un oraș cu valoare istorică deosebită. Clădirile sale sunt, în majoritate, construite în perioada Evului Mediu și atrag mulți turiști. Cea mai veche construcție este turnul comandamentului Saint Jean du Old Aitre, dar cele mai frumoase clădiri sunt câteva palate de secol XVI.
În patrimoniul UNESCO au fost înscrise următoarele obiective turistice:
– Place Stanislas, considerată cea mai frumoasă piață regală din Europa. Este vorba despre o piață renovată integral și redată turismului pedestru – piața centrală a orașului Nancy. Face legătura între vechiul oraș și noul oraș, iar în mijloc se află statuia lui Stanislaw, regele Poloniei în secolul al XVIII-lea și socrul regelui Louis al XV-lea al Franței, cel care a și întocmit planurile de construire a pieței. Partea de nord este marcată de o serie de fântâni arteziene și de porțile de fier care au îndeplinit cu sute de ani în urmă rol de apărare. În jurul pieței se află dispuse câteva clădiri maiestuoase, cu arhitectură franțuzească, precum Primăria, hotelul Grand, Muzeul de Arte și Casa de Operă.
– Place de la Carriere, datând încă din secolul al XVI-lea. A fost creată pe fondul extinderii orașului Nancy spre est, fortificațiile fiind trase înapoi pentru a face loc unei piețe publice. Este mărginită la nord de palatul Guvernului și la sud de un arc de triumf, cunoscut și sub denumirea de Arc Here, după numele arhitectului. Tot regele Stanislaw a fost cel care a venit cu ideea de a uni Place de la Carriere cu Place Stanislas, pentru a face o punte de legătură între vechiul și noul oraș.
– Place d’Alliance a fost construit la cererea regelui Stanislaw, în continuarea celorlalte două piețe și pentru a-i face loc, a fost distrusă una dintre grădinile regale. Piața are forma unui semicerc, iar în centru domină o fântână în stil baroc instalată la începutul secolului al XVIII-lea. Piața a primit numele „Alliance”, pentru a onora alianța de la 1756 dintre Franța și Imperiul Austro – Ungar.
Parcurile și grădinile publice sunt la dispoziția turiștilor la orice oră din zi:
– parcul Pepiniere, a cărui intrare se face prin piața Stanislas. Se află chiar în inima orașului Nancy și se bucură de o suprafață verde destul de mare. La origine, reprezenta un loc unde se plantau copaci și arbuști aduși din diverse locuri ale Franței, dar în prezent singura funcție a parcului este cea de a relaxa turiștii. În cadrul său au fost amenajate câteva baruri, un mic teatru pentru copii și chiar și o (mini)grădină zoologică.
– parcul Saint Marie, situat în sudul orașului Nancy și care trece drept un parc destul de intim. Nu este foarte aglomerat, astfel că atmosfera este una romantică, propice declarațiilor de dragoste. În centrul său se poate admira și o veche construcție reprezentând o fostă locuință privată, ridicată în stilul arhitectural al Alsaciei.
– parcul Cure D’ Air, amenajat chiar pe una dintre colinele orașului Nancy. Nu este foarte renumit pentru că puțini turiști apucă să îl viziteze. Dincolo de liniștea și tihna cu care își întâmpină musafirii, acest parc asigură o priveliște minunată asupra centrului orașului Nancy.
Gurmanzii trebuie neapărat să viziteze Rue de Marechaux, pentru că acolo sunt deschise cele mai faimoase restaurante tradiționale din Nancy. Se servesc bucate locale, printre cele mai faimoase numărându-se „macarons”, „quiche lorraine” și „bergamotte”. Există și taverne unde se mănâncă bucate specifice bucătăriei chinezești și cubaneze. Prețurile sunt chiar accesibile.