Se află în regiunea de sud a Franței și reprezintă o destinație turistică de ordin istoric, datorită unor monumente antice aparținând Imperiului Roman și concurând până și cu celebra cetate a Romei.
Orașul Nîmes a fost întemeiat cu 50 de ani înainte de Hristos ca așezare a Imperiului Roman, însă descoperirile arheologice au dovedit că în acest loc oamenii trăiau în comunități închegate încă din perioada Neoliticului, cu 4000 de ani înaintea erei noastre.
Orașul propriu – zis s-a format în jurul unui așezământ din Epoca de Bronz, fiind prevăzut cu ziduri de apărare. După cucerirea lui de către romani, Nîmes a devenit colonie și pe suprafața lui au început o serie de construcții tipice romane care contribuie la gloria lui actuală.
Acestea se constituie azi în principalele obiective turistice ale orașului Nîmes despre care se spune că alcătuiesc primul oraș al vestigiilor romane, după Roma.
Amfiteatrul roman este o construcție din secolul I al erei noastre și cea mai bine conservată arenă din Franța. În timpul Evului Mediu, oamenii și-au clădit case în interiorul amfiteatrului, folosindu-se de zidurile lui ca de o construcție cu rol de apărare. În timpul lui Napoleon, locuințele medievale au fost distruse în întregime, redându-se amfiteatrului roman rolul de vestigiu prețios. În prezent, acest loc se bucură nu doar de vizita turiștilor, ci și de cea a localnicilor atrași de diversele concerte muzicale sau lupte de tauri organizate pe suprafața amfiteatrului. Încap circa 10.000 de oameni.
Templul dedicat fiilor generalului roman Agrippa este unul dintre cele mai vechi temple romane păstrate în lume. A fost înălțat cu 20 de ani înainte de Hristos și datorită dimensiunilor modeste a fost denumit în prezent Maison Carree. Înăuntru a fost amenajată o sală de proiecție, unde turiștii pot viziona un film despre istoria orașului Nîmes.
De numele generalului roman Agrippa se leagă și Pont du Gard, un apeduct aflat în excelentă stare de conservare și pe care marele general l-a construit pentru a aduce apă în valea râului Gardon.
Un alt obiectiv turistic asemănător îl reprezintă fostele băi termale romanice, devenite ruine. Pe suprafața lor, francezii au amenajat în secolul al XVIII-lea Grădinile fântânii, o minunată grădină botanică, a cărei atmosferă evocă parcă templul dedicat zeiței Diana și frumoasele sculpturi romane. Templul Dianei continuă să existe sub forma unor ruine, însă la origine, construcția nu reprezenta un templu, ci o bibliotecă publică. În secolul al XVI-lea, pe suprafața grădinii a fost descoperită o statuie a zeiței Diana și s-a tras concluzia greșită că restul ruinelor ar reprezenta un loc de adorație închinat ei.
Tot în orașul Nîmes se află și ruinele unui vechi turn de pe vremea Imperiului Roman. Se cheamă Tour Magne și a fost construit în cel mai înalt punct al orașului Mont Cavalier. Dispune de 140 de trepte pe care turiștii le parcurg pentru a se bucura în vârf de o priveliște de vis asupra orașului Nîmes.
Din perioada Evului Mediu provine cea mai mare catedrală a orașului Nîmes: Notre Dame Saint Castor. A fost construită în secolul al XII-lea, dar în următoarele sute de ani a trecut prin mai multe etape de restaurare și renovare, în timpul cărora a fost mult lărgită.
Orașul Nîmes dispune de multe muzee ce întregesc imaginea de destinație culturală renumită a Franței.
Muzeul Vechi al orașului Nîmes este adăpostit într-o clădire istorică de secol XVII, construită pentru a fi palat episcopal. Printre colecțiile sale se regăsesc obiecte de uz casnic și vestimentar ce reflectă stilul de viață al oamenilor în perioada Evului Mediu. Există și colecții surpriză, dedicate unor nume celebre ale secolului al XX-lea: Elvis Presley, Marilyn Monroe, James Dean.
Muzeul de Arheologie oferă turiștilor colecții prețioase datând din perioada Imperiului Roman. Sunt expuse obiecte și pietre funerare, părți de mozaic foarte vechi și artefacte ce atestă prezența romanilor pe suprafața orașului Nîmes.
Muzeul de Arte Frumoase merită vizitat datorită numeroaselor obiecte de artă adăpostite înăuntru. Secole întregi de creație artistică se pot admira în spatele vitrinelor intens luminate.
Turiștii interesați de fauna reprezentativă a orașului Nîmes trebuie să viziteze Muzeul de Istorie Naturală unde sunt expuse o serie impresionantă de animale împăiate.
O clădire faimoasă este Caree d’Art, construită de către un arhitect britanic chiar în fața celebrei Maison Carree, sub forma unei clădiri de sticlă și oțel. Caree d’Art găzduiește la interior un muzeu de artă contemporană, biblioteca municipiului și un restaurant cochet cu terasă deschisă.
Bucătăria locală este plină de surprize. O rețetă specifică orașului Nîmes se numește „brandade” și constă într-un amestec de pește, cartofi, lapte, usturoi și ulei de măsline. Tot pe bază de ulei de măsline se prepară și cele mai multe aperitive, în special „tapenade”, pâine prăjită cu piure de măsline și usturoi. Principalul restaurant cu specific al orașului este L’Ancien Theatre, unde mâncarea este gustoasă și ieftină.
Barurile sunt concentrate pe Bulevardul Victor Hugo.