Cultura orasului Oradea este foarte bogata, iar acest oras constituie un important centru cultural si istoric, fiind chiar primul centru al umanismului de pe teritoriul Transilvaniei. Cetatea Oradea in sine si zidurile sale vechi reprezinta de altfel o dovada vie a istoriei lungi de viata culturala. In prezent in oras se organizeaza foarte multe concerte, spectacole, targuri si diverse expozitii.

Cetatea Oradea
Cetatea Oradea

Totodata in Oradea se afla si una dintre cele mai dinamice universitati din Romania, iar baza materiala din domeniul educatiei cat si din domeniul sectorului public ori privat este asigurata de mai bine de 40 de scoli elementare de gimnazii, licee si cinci universitati. Pe langa toate cladirile reprezentative pe care orasul le are, acesta traieste din plin si multe evenimente de cultura dar si de divertisment, in care se desfasoara de-a lungul anului, incepand cu festivalul festum Veradinum din primavara, in luna mai, continuand cu Targul Mesterilor Populari si nu in ultimul rand Serbarile Cetatii, care au loc in luna iulie si apoi in toamna, la sfarsitul lunii septembrie, inceputul lunii octombrie, cand are loc Festivalul Toamna Oradeana si Saptamana Teatrului Scurt.

Teatrul de stat
Teatrul de stat

Una dintre cele mai importante cladiri de cultura este Teatrul de Stat, acesta punand in evidenta viata culturala a orasului Oradea, cladirea facand parte din patrimoniul orasului, proiectul sau fiind realizat de arhitectii Helmer si Fellner din Viena, iar realizarea sa a durat pana la 15 luni. Tot aici s-a infiintat si inaugurat si prima stagiune romaneasca de teatru, care a purtat denumirea de Regina Maria, in anul 1927, avand reprezentatiile Teatrului National din Cluj Napoca. In data de 29 ianuarie a anului 1928 se infiinteaza si Asociatia Vestul Romanesc care avea un scop predilect de a organiza un teatru stabil dar si un cotidian de origine romaneasca. Tot in acelasi an se infiinteaza si Teatrul Asociatiei Vestul Romanesc. In continuare vom prezenta o serie de institutii culturale care au o deosebita semnificatie pentru viata culturala a orasului Oradea.

Teatrul pentru Copii si Tineret Arcadia este fostul teatru de papusi, acesta a luat viata in anul 1950, in momentul in care un grup de tineri au decis sa-l formeze, ei fiind mari iubitori ai acestui gen. Teatrul a avut foarte multe productii de-a lungul anilor, iar in acest loc si-au desfasurat activitatea foarte multi artisti si creatori de renume international. Cladirea insa este mult mai veche fata de anul in care a fost infiintat teatrul, ea dateaza din anul 1760, la inceput fiind un han care parea doar o cafenea, o carciuma si doua camere iar in cele din urma a functionat si o temnita. Cu timpul s-a dezvoltat ca si cladire, mai ales dupa ce a fost arsa din temelii de un incendiu, iar in cele din urma a avut chiar si doua etaje, 87 de camere, carciuma, berarie si cafenea dar si o sala mai mica si una mai mare pentru oaspeti. Insa nu s-a oprit la aceasta forma, avand in vedere ca in timp s-a modernizat, devenind un hotel deosebit de luxos, cu sala de bal si restaurant.

Filarmonica de stat
Filarmonica de stat sursa: provinciacrisana.wordpress.com/2017/03/31/filarmonica-de-stat-oradea-judetul-bihor-provincia-crisana/

Filarmonica de Stat este deosebita pentru viata culturala a orasului Oradea si mai ales pentru viata muzicala, care a devenit foarte intensa mai ales in a doua jumatate din secolul al XVIII-lea. In data de 5 ianuarie in anul 1888 are loc si primul concert filarmonic, concert care a avut loc sub indrumarea dirijorului Schnitzl. In anul 1890 se infiinteaza si Asociatia Prietenilor Muzicii din Oradea Mare avand ca scop principal educarea in muzica culta dar si organizarea de concerte si de spectacole, iar ulterior infiintarea unei scoli de muzica.

Printre muzele si casele memoriale amintim: Muzeul Tarii Crisurilor, infiintat in anul 1896, ca o nevoie vitala a unui muzeu de arheologie si de istorie, intreaga miscare fiind sprijinita de autoritatile oradene, Palatul Baroc, construit intre anii 1762 si 1776, Muzeul Militar National, care gazduieste o serie de documente si de obiecte donate de catre veterani, ce se afla intr-o cladire construita in stilul secesiunii vieneze, din anul 1895, Muzeul Memorial Iosif Vulcan, care poarta numele marelui scriitor si publicist roman, Muzeul Memorial Ady Endre, a carui cladire este situata in parcul Traian, Casa Memoriala Dr. Aurel Lazar, Teatrul Studio, Casa de Cultura a Sindicatelor din Oradea, Muzeul Memorial Maria Haiduc, Casa de Cultura a Municipiului, Casa de Cultura a Tineretului, Casa Memoriala Lucian Blaga, Casa Memoriala Nicolae Jiga, Biblioteca Judeteana Gheorghe Sincai, Revista Culturala Familia, Clubul de Dans Sportiv Constructorul, Galeria Artistilor Plastici, Clubul Copiilor, Clubul Filatelic Tempo, Scoala de Arta Francisc Hubic, Asociatia Logic Club Romania. Viata culturala a orasului Oradea, asa cum am aratat si la inceput este plina de festivitati care se organizeaza de-a lungul anului in diverse contexte dar si de evenimente mai marunte care fac parte din acest intreg ce dau o sclipire minunata orasului, facandu-l unul dintre cele mai importante centre culturale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.