Este una dintre cele mai cunoscute destinații turistice estivale ale Estoniei, fiind considerată încă din 1996, capitala de vară a țării.
Orașul Parnu se află pe țărmul golfului cu același nume, în sud – estul Estoniei. Reprezintă un loc foarte vesel în anotimpul cald, cu plaje aglomerate, parcuri verzi, terase stradale, hoteluri pentru toate buzunarele și bulevarde destinate shoppingului. Datorită numeroaselor centre de spa care s-au deschis în orașul Parnu începând chiar cu secolul al XIX-lea, stațiunea se bucură de renume internațional, fiind considerată un adevărat resort al relaxării. Este înscrisă în Asociația Europeană a Spaurilor.
De râul Parnu, care străbate orașul, se leagă și istoria întemeierii lui. Orașul Parnu a fost înființat la mijlocul secolului al XIII-lea, pe malul drept al râului Parnu, deodată cu mutarea episcopului de Saare Laane în castelul Varna. A fost însă distrus de lituanieni și mutat pe malul stâng al aceluiași râu. Sute de ani la rând, orașul Parna a jucat rolul unui port important la Marea Baltică, însă din 1710 a fost cucerit de ruși și transformat în oraș al imperiului rus. Abia după 1991, orașul Parnu și-a dobândit independența, deodată cu întreaga țară.
Principala atracție turistică a orașului Parnu constă în dimensiunea lui balneară. Primul centru de acest fel a fost deschis înainte de 1850, în interiorul unei foste taverne de lemn, recondiționate. Aici erau invitați să se trateze cu băi de nămol cei care sufereau de afecțiuni ale coloanei, afecțiuni ginecologice și chiar și ale sistemului nervos central. Existau șase încăperi sub forma unor băi, unde lumea făcea dușuri fierbinți pe timpul verii și saună pe timpul iernii. Afacerea a mers atât de bine, încât alte asemenea băi au început a fi deschise și în alte locuri ale orașului Parnu. În prezent, aceste băi se numesc centre de spa, unde clienții își pot trata tot felul de probleme de sănătate, prin împachetări cu nămol, hidroterapie, masaj, electroterapie, aromaterapie și inhalații. Cele mai renumite centre de spa din Parnu sunt Tervis Medical Spa, Viiking Spa Hotel și Strand Hotel Wellness Center.
Orașul Parnu oferă turiștilor și alt gen de activități. Plajele de pe țărmul golfului Parnu sunt amenajate la standarde occidentale, iar vizitatorii pot face și numeroase sporturi de apă – jetski, caiac canoe, schi pe apă, plimbări cu banana. Există și un parc acvatic apreciat, Rannapark, cu spații de joacă pentru copii, tobogane de apă, cascade artificiale, piscine și fântâni arteziene, cafenele și centru spa. Cei mai mulți turiști adoră să vâslească în apele golfului Parnu până la cele peste o sută de insulițe din apropiere. Se pot face și plimbări cu iahtul.
Deși a fost întemeiat cu mai puțin de 2000 de ani în urmă, orașul Parnu îi invită pe turiști într-o incursiune istorică de peste 11.000 de ani. Pe suprafața localității au fost descoperite urme ale prezenței umane datând din anul 9000 înainte de Hristos, ceea ce sugerează că actualul oraș Parnu a fost prima regiune populată a Estoniei. Un tur istoric presupune și câteva informații asupra acestor descoperiri. În rest, orașul Parnu se mândrește cu clădiri medievale bine conservate, iar atmosfera istorică este întreținută și de numeroasele festivaluri tradiționale desfășurate aici. Trebuie vizitat centrul vechi unde se află dispuse cele mai multe dintre clădirile istorice ale orașului Parnu.
Centrul actual al orașului este înconjurat de vile luxoase de lemn, uneori cu pereți de sticlă, case private foarte romantice, cu terase din fier forjat ce amintesc de influența arhitecturii rusești.
Primăria orașului Parnu este situată într-o clădire veche, de la 1790, care s-a bucurat la timpul ei de mare prețuire din partea oficialilor. Până și țarul rus Alexandru I a locuit în această casă de-a lungul vizitei sale în Parnu. Primăria deține și o altă clădire, mult mai nouă, construită la începutul secolului al XX-lea în stil art nouveau și aflată în partea de nord a vechii clădiri.
Cea mai veche construcție din Parnu este Seegi Maja, un azil de binefacere înălțat în anul 1658 chiar pe locul unui alt azil ce data tocmai din secolul al XIII-lea. Construcția este din lemn și a avut nevoie de restaurări serioase care au urmat însă fidel linia arhitecturală inițială. În prezent, în Seegi Maja au fost deschise un hotel și un restaurant.
Biserica Jekaterina este principalul obiectiv turistic religios al orașului Parnu. Este vorba despre o construcție de secol XVIII, realizată în cel mai pur stil baroc, aparținând congregației ortodoxe a rușilor din Parnu.
Biserica Eliisabet atrage și ea o mulțime de turiști, pentru că dispune de cea mai impresionantă orgă din Estonia. A fost construită în 1750 și de numele ei se leagă tulburătoare concerte de orgă.
Shoppingul se bazează pe industria suvenirelor. Restaurantele servesc mâncare variată, meniurile fiind cele de inspirație rusă, franceză, scandinavă și germană. La modă în orașul Parnu sunt meniurile vegetariene și pâinea neagră, coaptă după rețete locale secrete.