Insemnand simplu “piatra” in limba greaca, Orasul Petra din regiunea Ma’an din Iordania este una dintre cele mai discrete, dar si spectaculoase miracole arhitectonice ale lumii. Evitata uneori de turisti din cauza confruntarilor din zona, locatia merita vizitata, fiind aleasa intre noile 7 minuni ale lumii pentru criteriile “inginerie si protectie”. Orasul a fost construit acum mai bine de 2000 de ani, cladirile pe care le putem vedea si acum fiind sculptate direct in masivii rosiatici, dand nastere astfel unor constructii monumentale rapite practic din sanul naturii.
Orasul Petra din Iordania sau macar regiunea din jurul sau au fost mentionate din cele mai vechi timpuri, aparand inclusiv in Biblie sau Manuscrisele de la Marea Moarta. Locul a apartinut in trecut nabateenilor, care au sculptat si cladirile vizibile astazi. Cunoscuti a fi intre “popoarele pagane” in biblie, acestia au avut o istorie destul de zbuciumata, mentionata inclusiv de Pliniu cel Batran. Musulmanii, mult mai prezenti in zona, considerau ca acesta este locul unde Moise a lovit cu toiagul pentru a da nastere unui izvor care sa inmoaie setea poporului ratacit in desert.
Oamenii care traiau in aceasta zona vorbeau o limba arabica si se inchinau zeilor pre-musulmani, carora le-au construit inclusiv locuri de venerare. Dupa cucerirea zonei de catre romani aceasta si-a pierdut din importanta politica, nemaifiind centrul unui imperiu. In schimb, din punct de vedere al importantei comerciale, Orasul Petra a continuat sa fie foarte relevant. Intr-adevar pe aici treceau niste rute comerciale chiar vitale s-ar putea spune, care stapanite se dovedeau extrem de folositoare. Insa, daca regiunea continua sa existe relativ prospera si linistita, chiar si sub administratia romana, un puternic cutramur iscat in anul 363 a distrus din constructii, incheind si mare parte din activitatea din zona. Cum si rutele comerciale s-au mai schimbat odata cu evolutia istorica, orasul a devenit in scurta vreme doar o amintire vaga.
A fost “redescoperit” in 1812 de Johannes Burckhardt, care a convins beduinii din zona sa il duca la Orasul Petra. Uimit de ce a descoperit acolo, si mai ales de cat de bine se patrase locatia, a dus vestea cu el in Europa, restul fiind istorie, de atunci mii de oameni calatorind spre Iordania. Astfel, locatia a ajuns unul dintre monumentele de vizitat neaparat pe parcursul vietii de catre amatorii de istorie, arta sau pur si simplu de frumos. Locul mai este numit “orasul rosu ca trandafirul”, multumita culorii deosebite a rocilor din jur, care au fost supuse vointei omului, pentru a lua forma dorita de acesta.
Principalele locuri de interes sunt acele lucrari monumentale care au supravietuit, de obicei cu rol ritualic sau functional. Astfel, absolut remarcabile sunt constructiile menite sa asigure apa intr-o zona extrem de arida si lipsita de ploi. Un exemplu este tunelul de 88 de metri, sapat pentru a directiona inundatiile undeva unde nu ar fi putut face rau orasului. Locurile cu scop ceremonial sunt mai multe, acestea oferind o imagine de ansamblu asupra religiei pe care o practicau nabateenii. Coloana Faraonului este un sactuar ruinat; Templul Leilor Inaripati fusese decorat fastuos, incluzand statuile unor zeitati; Wadi Al Farasa era un loc dedicat sacrificiilor, inca aflandu-se aici niste urne ce aveau acest scop; tot in Orasul Petra se mai afla doua obeliscuri dedicate zeitei Dushara.
Ce se poate remarca usor este numarul mare de morminte sapate direct in stanca, multe dintre ele decorate si bine ingrijite, fapt care arata un mare respect aratat celor morti. Traditia a fost continuata si de romani, care au lasat aici ramasitele unora dintre ei. Astfel, vizitatorii pot vedea Mormantul Soldatului (cu o statuie a unui militar), Mormantul de Matase (nume datorat culorii rocii), dar si Mormantul Urnei, care probabil a apartinut cuiva cu titlu regal. Chiar si o biserica se poate observa in zona, fiind construita in secolul 5, mai multe inscriptii atestand importanta ei deosebita.
Alte cateva monumente fac din Orasul Petra un adevarat spectacol arhitectonic. Un exemplu este Palatul Monumental, care ajunge la o inaltime de 5 etaje, intreaga fatada fiind sculptata. Ad Deir este unul dintre cele mai mari monumente din zona, fiind probabil folosit ca trezorerie, iar mai apoi schimbandu-i-se scopul astfel incat sa devina manastire. Complexul Marelui Templu are o suprafata de 7000 de metri patrati, impresionand prin rezistenta si masivitate. Teatrul a fost sculptat direct in peretele muntelui, fiind loc de sacrificii probabil, dar avand si alte scopuri.
Turistii se pot bucura de toate aceste splendori destul de simplu, ajungand in Orasul Petra cu avionul direct din Amman, capital Iordaniei. Si taxiul poate fi folosit pentru a ajunge in locatiile apropiate, unde se poate gasi cazare, un sat intreg din apropiere traind aproape exclusiv din turism. Ca mici sfaturi se recomanda consumul a multe lichide, purtarea de palarii sau sepci, dar si aducerea unei camere foto, cele mai bune momente de pozat fiind dimineata si seara. In plus, website-ul oficial anunta turistii doritori din timp ca au nevoie de cel putin o zi pentru a vedea tot, dar de mai multe zile pentru a simti adevaratul puls al locatiei. Insa in mod sigur, efortul va merita din plin.