Aparține republicii secesioniste Abhazia din Georgia, însă pe plan internațional este renumit prin prisma potențialului său turistic. Orașul Pițunda se află pe coasta Mării Negre și este un loc plin de încărcătură istorică, cu un trecut îndepărtat ce îl leagă de civilizația grecilor.

Pitunda1

Orașul Pițunda a fost întemeiat de către coloniștii greci din Antichitate, cu 500 de ani înainte de Hristos. Purta denumirea de Pitiunt și fusese constituit din rațiuni comerciale, sub forma unui port de mare importanță. De altfel, fostul mare port al orașului antic Pitiunt a fost transformat, în zilele noastre, într-un obiectiv turistic deosebit, pe suprafața lui aflându-se în prezent lacul principal al orașului, denumit lacul Inkit. Se varsă în Marea Neagră, iar calitatea sa turistică se datorează în mod deosebit faptului că apa este extrem de limpede, iar temperaturile sunt foarte plăcute. În jurul lacului Inkit din Pițunda, există nenumărate posibilități de petrecere a timpului pe perioada estivală. Se pot practica mai multe sporturi de apă, dar și pescuitul, admirarea viețuitoarelor acvatice și se poate face plajă. Sunt deschise și numeroase restaurante și cafenele. Apa atinge o adâncime de maximum 5 metri; se spune că în urmă cu sute de ani, apa lacului ar fi înghițit un templu construit în timpuri antice chiar pe malurile sale.

După cucerirea de către Imperiul Roman, orașul Pițunda s-a dezvoltat într-o nouă direcție, cea religioasă, devenind un important centru creștin. Foarte mulți dintre cei care au îmbrățișat creștinismul și-au găsit în acest oraș refugiul din calea hărțuirii religioase. Începând cu secolul al X-lea, orașul Pițunda a jucat rolul celui mai important oraș creștin, din cadrul regatului Georgiei. De altfel, din această perioadă datează și câteva dintre obiectivele turistice de ordin istoric și cultural ale orașului.

Pitunda11

Cel mai important loc îl constituie catedrala Pițunda, o construcție de secol al X-lea, închinată Apostolului Andrei și folosită sute de ani la rând sub forma unei catedrale ortodoxe și catolice; aparținea episcopiei din Abhazia. Construcția este realizată în stil arhitectural bizantin, de dimensiuni impresionante pentru acea dată. Înălțimea construcției atinge 29 de metri, iar lungimea la sol se întinde de-a lungul a 35 de metri. În ciuda vârstei venerabile, catedrala din Pițunda s-a păstrat într-o formă foarte bună, având, cel puțin la exterior, înfățișarea unui lăcaș conservat în condiții excepționale. Forma este de cruce, cu cele trei nave tradiționale: pronaos, naos și Sfântul Altar.

La interior, catedrala nu impresionează prin decorațiuni, ci prin vârsta a câtorva dintre frescele originale, păstrate până în zilele noastre. S-au păstrat zece din frescele altarului, înfățișându-i pe cei doisprezece Apostoli ai lui Iisus. Aceștia sunt pictați pe bolta catedralei, între ferestrele înalte. Domină însă figura Mântuitorului. Atmosfera este una plină de lumină, redând impresia de măreție și libertate a credinței. Există și o criptă ce conține moaștele Apostolului Andrei și ale lui Simon Zelotul. În secolul al XIX-lea, catedrala a intrat într-o amplă etapă de restaurare, iar la final a primit hramul Adormirii Maicii Domnului. Astăzi, ea aparține mănăstirii Noul Athos din Abhazia.

O atracție turistică tot de ordin istoric este reprezentată de situl arheologic al vechiului oraș antic, Pitiunt. În urma săpăturilor, au fost scoase la suprafață vechile ruine ale orașului fortificat în primul secol al erei noastre, pe fondul cuceririi orașului de către romani. Aceștia au decis să-și apere portul construind un zid de apărare cu mai multe turnuri de observare. O parte a acestora este și azi vizibilă, pe suprafața sitului arheologic. Există și câteva temple romane, cu mozaicuri spectaculoase, păstrate parțial, locuințe private, băi comune.

Pitunda111

Cele mai multe dintre obiectele de cult și artefactele găsite pe suprafața vechiului oraș au fost duse în principalul muzeul al orașului Pițunda, Muzeul de Istorie Locală. Este adăpostit într-o construcție mănăstirească de secol al XIX-lea și cele mai multe dintre colecțiile sale sunt de ordin religios.

Un alt obiectiv turistic deosebit al orașului Pițunda din Georgia îl reprezintă rezervația de pini, una dintre cele mai mari din regiune. Este protejată prin lege și ocupă o suprafață foarte mare, de circa 200 de hectare. Aici ar crește peste 30.000 de arbuști, dintre care unii au vârste venerabile. Cel mai bătrân are 200 de ani, iar cel mai mare atinge înălțimea de 50 de metri. Pinul de Pițunda este o specie rară, care se diferențiază de altele prin faptul că acele sale sunt foarte lungi. Semn al importanței lor deosebite, fiecare dintre pini este numerotat, printr-o plăcuță prinsă la baza lui.

Pitunda1111

Orașul Pițunda s-a dezvoltat la nivel turistic începând cu secolul al XIX-lea și mai ales în secolul al XX-lea, sub dominația sovietică. El a fost transformat în destinație estivală, datorită climei foarte plăcute, posibilităților de distracție pe țărmul Mării Negre și numeroaselor pensiuni deschise pentru atragerea vizitatorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.