Se numără printre cele mai vechi orașe ale Finlandei. A fost întemeiat în 1558 de către Ducele John of Finland pe fondul necesității unui nou oraș – port. Pori a fost înființat chiar la gura de vărsare a râului Kokemaenjoki, pe țărmul de vest al țării.
Numele i se trage de la un termen suedez care se traduce prin „castelul ursului”.
Turiștii vin în orașul Pori din Finlanda atrași de câteva obiective de faimă internațională. Cel mai cunoscut astfel de obiectiv îl reprezintă plaja Yyteri, una dintre cele mai mari și mai modern amenajate plaje din toată țara. Aflată pe țărmul Mării Baltice, plaja Yyteri este considerată un resort de vacanță ideal. Se întinde de-a lungul a șase kilometri și este mereu aglomerată. Detaliul cel mai interesant ține de existența unor dune de nisip din cale afară de mari – cele mai mari din Europa. Datorită lor, plaja Yyteri a putut fi împărțită în mai multe zone, astfel că până și nudiștii sunt bineveniți, bucurându-se de toată intimitatea dorită. Evident, se pot practica foarte multe sporturi de apă. Plaja Yyteri dispune de un teren de golf, de câteva centre de spa și oferă chiar și cazare.
Tot pe țărm, se mai găsește un alt mare obiectiv turistic al orașului Pori. Este vorba despre Reposaari, un sat pescăresc, amenajat chiar la marginea orașului. Atmosfera este pitorească și tihnită, localnicii sunt, în majoritate, pescari, iar casele lor au un farmec deosebit, fiind construite din lemn și la înălțimi modeste.
Viikari este cel mai bun loc de plimbare în orașul Pori. Este un mic cartier cu pretenții de centru vechi, istoric al orașului, deși nu există obiective culturale majore. Cartierul Viikari este alcătuit în totalitate din case de lemn foarte vechi. Cele mai multe sunt locuite de urmașii celor care le-au construit, iar turiștii vin aici atrași fiind de atmosfera boemă a cartierului. Străzile sunt mereu pline, dar nimeni nu se grăbește și nu se împinge.
Până și cimitirul principal al orașului Pori atrage numeroși vizitatori. Ce-i drept, faima lui derivă de la mausoleul Sigrid Juselius, împodobit cu unele dintre cele mai frumoase picturi ale artistului finlandez Axel Gallen Kallela. Povestea din spatele mausoleului este una sfâșietoare: a fost construit de un om de afaceri bogat pentru fiica sa de 11 ani, decedată de tuberculoză. Artistul a ținut să își aducă propriile omagii pictându-i interiorul, mai ales că în acea perioadă și el își pierduse propria fiică.
De-a lungul râului Kokemaenjoki se află dispuse câteva dintre cele mai frumoase și vechi obiective turistice ale orașului Pori. Catedrala Pori este înălțată pe locul fostului castel întemeiat la jumătatea secolului al XVI-lea de cel care a dat numele orașului. Catedrala este un excelent exemplu de arhitectură gotică, impresionând prin dimensiuni și ornamente ce evocă grandoarea și solemnitatea credinței.
În continuarea catedralei Pori se află un hotel faimos – hotel Otava – și clădirea Teatrului, plină de însemnătate culturală și istorică pentru că reprezintă primul teatru finlandez construit pe tot întinsul țării.
Primăria orașului Pori se află și ea situată pe malul râului Kokemaenjoki și este o casă destul de veche, ridicată în stil renascentist.
De altfel, întreg bulevardul care străbate malul râului, numit Etelaranta, este marcat de astfel de clădiri renascentiste, toate păstrate într-o perfectă stare de funcționare.
Orașul Pori se mândrește cu foarte multe muzee și galerii de artă. Cele ce trebuie neapărat văzute sunt:
– Muzeul Satakunta, dedicat istoriei orașului Pori și a felului în care a fost modelat de apele ce-l înconjoară. Muzeul este dispus pe trei etaje și deține obiecte expoziționale fascinante, precum perechi de schiuri istorice aparținând vikingilor, genți de damă expuse pe perioade istorice, astfel încât vizitatorii pot înțelege singuri evoluția conținutului acestui accesoriu, costume tradiționale și multe alte piese prin prisma cărora se dezvăluie stilul de viață local.
– Galeria Porin Taidemuseo, un loc dinamic, foarte spațios unde artiștii consacrați ai Finlandei își expun creațiile. Există mai multe săli de expoziție, dar colecția permanentă este găzduită în cea mai mică dintre ele. Restul își schimbă foarte des colecțiile.
Alte muzee sunt cel de istorie a naturii Luontotalo Arkki, Muzeul Rosenlew și Muzeul de Artă Pori.
Bucătăria din Pori este cea tradițională finlandeză, dar există și restaurante cu meniu italienesc și numeroase lanțuri de fast – food.
Există chiar și un fast – food cu produse locale, Hesburger, care se bucură de un succes nebun. Foarte căutate sunt piețele din orașul Pori, atât pentru produsele naturale de calitate, cât și datorită localurilor foarte ieftine unde pot fi savurate celebrele „porilainen”, un sandviș care a cucerit întreaga lume. Constă într-o chiflă de pâine albă, umplută cu un strat de cârnați locali, peste care se adaugă castraveți, ceapă, muștar și maioneză. Cel mai faimos restaurant al orașului Pori se cheamă Raatihuoneen Kellari și este amenajat în beciul unei locuințe private. Prețurile îi reflectă renumele.