Oraşul roman Porolissum a fost folosit drept tabără militară încă din Antichitate, mai exact din anul 106 d.H.. În timpul războaielor dintre daci și romani, avându-l în frunte pe Traian, oraşul a cunoscut o dezvoltare destul de rapidă, în pecial pentru că aveau comerţul foarte bine stabilizat, făcându-l împreună cu dacii.
Douăzeci de ani mai târziu, tabăra respectivă devine capitala provinciei, acum romană, numită Dacia Porolissensis, iar acum, situl Castrul Roman este unul dintre cele mai bine conservate, dar şi cele mai mari de pe teritoriul României.
Porolissum este așezat pe teritoriul satului numit Moigrad – Porolissum, în comuna Mirşid, din judeţul Sălaj. De când începe cel de-al doilea război împotriva dacilor, în anul 106 d.H., împăratul Traian pune bazele unui punct fortificat pe locurile oraşului, tocmai pentru a putea apăra locul principal de trecere din Munţii Carpaţi.
La început, fortul a fost construit pe fundaţii pe bază de piatră şi găzduia aproximativ 5.000 de soldaţi. Aceștia făceau parte din trupele auxiliare, adică cele transferate, într-un final, din Britania, Spania şi Galia.
Chiar dacă numele aşezării are o origine dacică, aparent, dacii nu au locuit pe acele locuri, fortul fiind călcat doar de către romani, iar în următoarele decenii, acesta a fost tot mai dezvoltat şi construit din nou din piatră, făcându-se şi o aşezare civilă, care a fost înființată în jurul centrului soldaţilor.
Şi aşa cum am precizat şi la început, atunci când noua provincie avea un număr remarcabil de locuitori, Hadrian a numit-o Dacia Porolissensis, denumirea fiind păstrată, asemenea celei a oraşului.
Porolissum devine, astfel, centrul de administraţie. În timpul împăratului Septimius Severus, oraşul respectiv a primit, în cele din urmă, şi numele de minicipium, lucru ce a permis negustorilor, dar şi conducătorilor săi să muncească independent, fără a da socoteală şi fără a depinde de stat.
În momentul retragerii romanilor, în anul 271 d.H., sub conducerea împăratului Aurelian, oraşul este abandonat, cu toate că arheologii demonstrează că au mai existat locuitori chiar şi după această dată, pentru foarte mult timp.
Castrul Roman de la Porolissum este, probabil, unul dintre cele mai importante obiective. Îl putem vedea şi astăzi, deoarece a fost foarte bine întreţinut în decursul anilor. Oraşul pentru romani, care la început a fost fondat drept garnizoană şi sediu militar chiar în mijlocul războiului, a permis, se pare, romanilor să trăiască armonios cu dacii, aşa cum indică şi descoperirile arheologice. Această înțelegere a condus la dezvoltarea ulterioară a oraşului.
Orașul antic oferă nu doar o perspectivă asupra arhitecturii și urbanismului roman, ci și asupra interacțiunii dintre culturile dacă și romană. Cercetările arheologice continuă să dezvăluie detalii despre viața cotidiană, arta și ritualurile practicate în Porolissum.
Pentru entuziaștii istoriei și arheologiei, Porolissum reprezintă o destinație de neratat, oferind oportunitatea unică de a păși literalmente pe urmele strămoșilor daci și romani. Site-ul este adesea gazda unor reconstituiri istorice și festivaluri care aduc la viață istoria vibrantă a acestei regiuni.