Reprezintă capitala statului Haiti și cel mai mare oraș al țării. Numele i-a fost dat de către englezi, atunci când o navă britanică numită Le Prince a acostat pe țărmul localității. Istoria acestui oraș merge cu sute de ani în urmă și ar putea reprezenta subiectul unui film de aventuri. Populația amerindiană băștinașă a fost decimată de către spanioli în mod sângeros. Totuși, la scurt timp, coasta orașului a rămas pustie, spaniolii retrăgându-se de acolo. Locul a devenit preferat de către corăbiile cu pirați francezi care au întemeiat aici o mică așezare destinată recuperării de pe urma luptelor pe mare. Au numit așezarea Hospital; toate acestea s-au petrecut de-a lungul secolelor al XVI-lea și al XVII-lea. Până în anul 1804, când Haiti a devenit stat independent, Port-au-Prince a fost considerată colonie franceză.
Înfățișarea actuală a orașului poartă încă amprenta înspăimântătoare a cutremurului cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter, petrecut în anul 2010. Cele mai multe dintre clădirile istorice din Port-au-Prince au fost distruse, unele parțial, iar altele total.
Totuși, Port-au-Prince continuă să reprezinte o destinație turistică datorită peisajelor de natură exotică, plajelor cu nisip alb, ospitalității deosebite a localnicilor și bucătăriei tradiționale.
Catedrala Romano – Catolică Notre Dame se numără printre cele mai vechi construcții ale orașului, dar a avut de suferit foarte mult de pe urma cutremurului din 2010. Este vorba despre un lăcaș religios de secol al XIX-lea la care s-a lucrat 30 de ani, între 1884 și 1914. Din lipsă de fonduri financiare, construcția a durat foarte mult, iar materialele de lucru au fost mai mult „improvizate”. S-a folosit așa-zisa piatră artificială, obținută dintr-un amestec de nisip și ciment, pentru ridicarea pereților.
Fațada a fost marcată de două turnuri înalte, cel din nord fiind prevăzut cu o lentilă de far maritim, menită să lumineze țărmul pentru corăbiile de pe mare. După cutremurul din 2010, turnurile și acoperișul s-au prăbușit, însă zidurile au rămas în picioare. În urma unei licitații internaționale, o casă de arhitectură din Puerto Rico a câștigat dreptul de a reconstrui catedrala. Lucrările au fost începute în 2012 și urmează să se întindă de-a lungul a zece ani de zile.
Hotelul Oloffson reprezintă una dintre puținele atracții turistice de ordin istoric și arhitectural care au rămas orașului Port-au-Prince în urma cutremurului din 2010. Hotelul Oloffson este la origine un palat privat, construit de familia Sam, din care au făcut parte și doi dintre președinții statului Haiti. Stilul arhitectural este cel gotic, construcția datând din secolul al XIX-lea. Înfățișarea cochetă și veselă i-a adus faima unei clădiri cu aspect de turtă dulce. Începând cu ultimii ani ai secolului al XX-lea, a fost transformat în hotel exclusivist. Cutremurul a provocat clădirii distrugeri parțiale, dar nu suficient de grave încât să îl scoată din circuitul turistic. În urma renovării, hotelul Oloffson continuă să activeze, atrăgând turiști pasionați de arhitectura locală, dar și de istoria clădirii.
Muzeul Național din Port-au-Prince se numără și el printre atracțiile turistice locale. Este găzduit într-o construcție terminată în anul 1938 și dispune de colecții fascinante ce ilustrează istoria din Haiti de la prezența amerindienilor și până în zilele noastre. Cele mai impresionante exponate sunt picturile ce înfățișează ororile la care amerindienii au fost supuși de către coloniștii spanioli. Vedeta muzeului este însă arma cu ajutorul căreia Henri I, regele din Haiti, și-a pus capăt zilelor, în anul 1820.
Piața de Fier din orașul Port-au-Prince datează din anul 1889 și are un aer aproape oriental. Este o structură înaltă, realizată din fier de culoare roșie și care a contribuit la atmosfera zgomotoasă, tipică piețelor centrale. A fost parțial distrusă în timpul cutremurului, dar s-a numărat printre construcțiile cele mai ușor de reparat, astfel că în prezent are o înfățișare modernă și plăcută. Este locul ideal pentru turiștii interesați de shopping tradițional. Aici se vând fructe exotice, plante indigene, mirodenii, obiecte artizanale și numeroase piese de artă populară.
Orașul Port-au-Prince este dotat însă cu o serie de magazine gen supermarket, foarte moderne, prevăzute cu locuri de parcare și cu servicii tipice occidentale.
Plajele sunt locurile cele mai atractive din Port-au-Prince, datorită resorturilor hoteliere construite pe marginea lor. Cele mai apreciate sunt plajele private: Kaliko, Xaragua și Wahoo. Cele mai frumoase plaje publice sunt Guilou și Valou, amenajate cu șezlonguri și umbrele, dar și numeroase restaurante și terase pentru servit gustări la malul apei.