Orașul Porto Novo, capitala republicii Benin, un stat în vestul Africii, este situat în laguna cu același nume, la 13 km de gura de vărsare a râului Oueme în Oceanul Atlantic din Golful Benin și la circa 30 km de Cotonou, cel mai mare oraș din țară. Porto-Novo este situat în sud estul țării, este sediul guvernului legislativ. Porto Novo este așezat în mijlocul teritoriului Yoruba, numit după triburile care stăpâneau demult acel pământ.

Porto Novo Marea Moschee
Porto Novo Marea Moschee

În 1994 număra 175.000 de locuitori, iar în prezent (în 2013) a ajuns la circa de 315.502 locuitori, fiind al doilea oraș al țării după Cotonou după numărul populației.

Așezarea a fost întemeiată pe la 1600 de triburile ewe. Fondatorul regatului, prințul Adja Tê-Agbanlin i-a dat numele Hôgbonou (sau intrarea în casa mare), în timp ce cei din tribul Yoruba i-au dat numele de Adjatchè (sau cucerit de Adja). În 1730, portughezul Eucharistus de Campos i-a dat orașului numele de Puerto-Nuevo, datorită asemănării cu orașul portughez Porto. La un moment dat portul era folosit în principal pentru negoțul cu sclavi.

Porto Novo1

Porto Novo a devenit o bază maritimă portugheză. Mai apoi a devenit capitala unui regat independent, dar care în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a fost inclus în regatul Dahomey. După cucerirea franceză devine, în 1893, centrul administrativ al coloniei, iar în 1960, capitala Beninului independent.

Orașul este un centru industrial care produce ulei de palmier, bumbac, arahide, conserve de fructe, banane, cacao, petrol, capoc, fiind și o stațiune climaterică. Porto Novo a fost incorporat în colonia franceză numită Dahomey și dependențele sale în 1883, devenind capitală în anul 1900.

Porto Novo11

Mulți brazilieni s-au stabilit aici, cultura și gastronomia locală fiind influențată de această cultură. Muzeele din oraș nu sunt numeroase, dar sunt deosebite: Muzeul Porto Novo de Etnografie sau Alexandre Sènou Adandé Ethnographic Museum care conține o mulțime de măști ale tribului Yoruba, fetișuri și obiecte utilizate în ritualurile woodoo și obiecte din istoria orașului. A fost fondat în 1957 de către Institutul Dahomey. Palatul King Toffa’s (cunoscut și ca Musée Honmé și Royal Palace) este palatul regelui local, prezintă felul cum trăia acesta, adăpostește 230 de obiecte personale, fotografii și obiecte casnice, clădirea fiind protejată prin declararea sa ca patrimoniu UNESCO în 1996. Aici regele trăia înconjurat de cele 40 până la 100 de soții. Când acesta murea una dintre ele, aleasă voluntar, era ucisă însoțindu-l în lumea spiritelor. Regele comunica cu spritele printr-un băț magic, juju, care îi transmitea ceea ce spiritele doreau.

Religia regelui și a familiei sale era woodoo, aceasta presupune o legătura strânsă cu spiritele, prin diverse mijloace. Obiecte de cult religios sunt expuse aici, angajarea un ghid al muzeului fiind cea mai bună alegere pentru a obține explicații detaliate despre istoria regilor locali. Regatul Porto Novo a fost unul dintre cele mai longevive a cărui dominație s-a încheiat în 1976. Muzeul da Silva este dedicat istoriei Beninului și reîntoarcerii afro-brazilienilor în oraș, după abolirea sclaviei, acesta constând într-o casă, o bibliotecă și un cinema în aer liber împreună cu un hotel. Palatul Guvernatorului este locul unde se află clădirile legislative ale guvernului. Grădina Jardin Place Jean Bayol este o piață mare care are o statuie a primului rege din Porto-Novo. Alte locuri atractive includ o biserica catolică din secolul al XIX-lea care este din 1912 transformată în moschee, construită în stil brazilian și Institutul de Studii Înalte Benin. În oraș sunt două stadioane: Stade Municipale și Stade Charles de Gaulle care de multe ori sunt gazda evenimentelor sportive sau a meciurilor.

Porto Novo111

Muzica Adjogan este endemică în Porto Novo. Stilul muzical de aici este creat prin folosirea unui băt, numit alounloun, cu inele de metal atașate care zornăie în timp căt se lovește, acesta fiind un obiect inventat al unui rege local, King Te-Agdanlin. Această muzică se cânta și în bisericile catolice locale.
Ca locuri pentru turiști pentru cumpărături sunt Piața Adjarra la 10 km cu o ofertă generoasă de textile imprimate, ceramică, instrumente muzicale ciudate, ornamente woodoo, Piața Champion, Le Panier și Universe 7. O altă moschee, construită nou este Moscheea Al Mahdi care datează din 2008 și are o capacitate de a primi 5000 de persoane, este cea mai mare moschee din Benin. Aici 20 % din populație este musulmană, 30% creștină, romano-catolică și restul de 50% vodun sau de religie woodoo.

Centru Songhai pentru Stabilitate este un complex de case, dependențe agricole și generatoare de energie unde trăiesc doar cei care lucrează la fermă și care prin munca lor se susțin și sunt independenți în cadrul complexului. Se poate vizita de către turiști pentru că există un restaurant care se aprovizionează cu produsele fermei. Marea Moschee din Porto Novo este un alt exemplu de stil mixt brazilian local, construită între 1923-1925, declarată monument istoric și care încă este folosită de comunitate ca loc de rugăciune. Beninezii cred ca fotografiile fura o mică parte din suflet, astfel foarte des când li se face o fotografie isi acoperă capul și fața sau pur și simplu se feresc din calea obiectivului, iar persoanele albe sunt denumite yovo. Capitala Porto Novo este numit și orașul cu trei nume: Porto Novo, Hogbonou, Adjatche, ultimele două fiind denumiri date de localnici în trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.