Orasul Praga este un oras cu peste o mie de ani de istorie, o capitala ce reuneste o multitudine de stiluri arhitecturale: romanic — secolul al X-lea —, gotic, renascentist, baroc, rococo, clasic, neoclasic si Art Nouveau — stil caracteristic secolului al XX-lea. Daca veti vizita orasul Praga, veti remarca ca ceha nu este deloc o limba usoara, de aceea luati cu voi un dictionar de expresii care contine si transcrierea fonetica.

Castelul din Praga
Castelul din Praga

Praga se afla pe raul Vltava. Dar pentru a va descurca mai usor in vizita dumneavoastra este potrivit sa impartim orasul Praga centrala in cinci zone. Prima zona se afla pe un deal, pe malul vestic al raului. Aici veti vedea Castelul Praghez si Hradc̆any, cetate fondata in jurul castelului, in jurul anilor 1320. In aceasta cetate se gaseste impozanta catedrala in stil gotic Sf. Vitus, a carei constructie a inceput in 1344 si a fost terminata doar in 1929. Catedrala adaposteste bijuteriile coroanei, precum si mormantul printului Vaclav.

La cetate se poate ajunge cu mijloacele de transport in comun sau pe jos. Urcusul e anevoios, de aceea este recomandabil sa va luati-va o incaltaminte comoda. Ajunsi in cetate, vizitati neobisnuitele casute si magazine cu suveniruri de pe Ulita de Aur. Casutele au fost construite pe la sfarsitul anilor 1500 pentru membrii garzii de la castel. Mai tarziu, in secolul al XVII-lea, ele au fost locuite de aurari, de unde provine si numele acesteia. La sud de cetate se afla Cartierul Mic, Malá Strana. Cartierul e bogat in palate splendide, construite in stil baroc, si in case vechi cu inscriptii si cu modele ornamentale care atrag privirile.

Sfantul Vitus
Sfantul Vitus

Orasul Praga mai este cunoscuta drept Orasul celor o suta de turle. In Cartierul Mic intalnim cateva biserici la care mai vin putini credinciosi in aceasta epoca postcomunista. Una dintre cele mai faimoase este Biserica Sf. Nicolae. Lucrarile de constructie la aceasta biserica au inceput in 1703 si s-au incheiat in 1761. Desi biserica reprezinta opera a doi arhitecti — tata si fiu —, construirea ei a durat atat de mult, incat nici unul nu a ajuns sa o vada terminata.

Veti intalni cel putin sapte poduri care trec peste Vltava, legand partea vestica a orasului de cea estica. Cel mai faimos este Podul Carol, rezervat pietonilor. Daca nu veti traversa acest pod de 520 m lungime nu veti putea spune ca ati vizitat orasul Praga. Incercati sa ajungeti acolo dimineata, in zori, si seara, in amurg. Merita acest efort pentru spectacolul de lumini de care veti avea parte. Podul face legatura intre Cartierul Mic, aflat pe malul stang, si Orasul Vechi, aflat in est, pe malul drept. Podul Carol freamata de obicei de turisti, de oameni cu diverse talente artistice si de vanzatori, totul fiind invaluit intr-o atmosfera de veselie si relaxare.

Podul Carol
Podul Carol

Probabil ca veti auzi si o foarte buna formatie de jazz cantand binecunoscute piese muzicale din New Orleans. Membrii formatiei chiar vand compact-discuri si audiocasete cuprinzand interpretarile lor entuziaste. In alte locuri, veti putea vedea studenti ce incearca sa faca bani vanzand obiecte delicate din portelan, replici in miniatura ale celor mai faimoase cladiri din Piata Orasului Vechi. Achizitionandu-le, aproape ca puteti reconstitui piata — chiar si ceasul astronomic — in vitrina cu suveniruri de acasa!

Odata ce ati traversat podul Carol si ati trecut pe sub Podul Turnului din Orasul Vechi veti ajunge in Orasul Vechi. Aflati aici nu veti mai putea lasa aparatul de fotografiat din mana. Lucrarile arhitecturale sunt o adevarata incantare pentru ochi. Daca, dupa ce ati traversat podul, o tineti tot inainte, veti ajunge pe Strada Carol, care da intr-un labirint de strazi inguste, serpuinde, intesate de buticuri si frematand de cumparatori. Remarcati aici si stilurile arhitecturale renascentist si baroc.

Praga1

In scurta vreme veti ajunge in Piata Orasului Vechi. Ceea ce poate ca va va capta atentia pentru prima data, mai ales daca e aproape ora exacta, este o multime de oameni uitandu-se la Orologiul Primariei, un extraordinar ceas astronomic. Nu va asteptati sa fie si foarte exact. Cu toate acestea, orologiul este o capodopera a lucrarilor ingineresti de acest gen.

Mergeti apoi spre Piata Orasului Vechi, care va va incanta prin cladirile-i splendide si stilurile arhitecturale variate. Piata este atat de intinsa, incat oamenii care o umplu par niste furnici. Sunt o multime de lucruri de vazut. Consultati ghidul turistic ca sa stiti la ce anume sa va uitati. Vizitati neaparat Palatul Golz-Kinský in stil rococo.

Praga11

Cea de-a patra zona a orasului, pe care nu ar trebui sa o ocoliti, este Cartierul Evreiesc, in limba ceha Josefov. El a fost numit astfel dupa Iosif II, in anul 1784, cand discriminarea evreilor a slabit in intensitate. Unul dintre punctele de atractie ale acestui cartier este Sinagoga Veche. Aceasta a fost construita in jurul anului 1270 si este una dintre cele mai vechi sinagogi din Europa ale carei porti sunt inca deschise credinciosilor. Este si una dintre primele cladiri in stil gotic din Praga. Nu departe, se afla Primaria evreiasca, cu cele doua ceasuri ale ei — unul cu cifre romane si altul cu litere ebraice.

Ultima zona pe care trebuie sa o vizitati este Orasul Nou. El a fost fondat in anul 1348 de Carol IV ca targ de cai. Punctul sau de atractie este celebra Piata Vaclav, centrul comercial al orasului Praga de astazi. Aici veti vedea cateva fatade in stil Art Nouveau, precum fatada impunatorului Hotel Evropa. Cu toate astea, principalul punct de interes este statuia ecvestra a lui Vaclav, ridicata in 1912. Includeti pe lista voastra si Teatrul National, Teatrul de Opera si Muzeul Dvorak, construit in stil baroc.

Praga111

Pentru un turist strain exista atat de multe lucruri frumoase de admirat in orasul Praga incat ii va fi greu sa le viziteze pe toate. O mie de ani de istorie si cultura nu se pot vizita de pe o zi pe alta, recomandabil ar fi sa va dedicati cel putin 3 zile pentru a putea cuprinde marea majoritate a obiectivelor importante din aceasta superba capitala europeana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.