Se găsește în regiunea Bretania, în partea de nord – vest a Franței. Orașul Rennes este atestat documentar încă din Antichitate, când purta numele de Condate. După cucerirea lui de către romani, se dezvoltă ca centru comercial, având în vedere că se afla la intersecția mai multor rute de schimb. Câteva sute de ani mai târziu, pentru a face față năvălirilor barbarilor, orașul este transformat într-o puternică fortificație a Imperiului Roman. De-a lungul Evului Mediu, orașul Rennes a aparținut bretonilor, în cadrul unui adevărat stat independent, Bretania, aflat însă mereu în vizorul Franței și Angliei care au încercat în nenumărate rânduri să-l cucerească pe câmpurile de luptă.

Rennes1

Bretania a fost încorporată Franței pe cale diplomatică, prin căsătoria ducesei Ana de Bretania cu regele francez. Până în secolul al XVIII-lea, în orașul Rennes și-a avut sediul Parlamentul Bretaniei. Din punct de vedere comercial, orașul înflorește în timpul lui Napoleon. În 1720, un incendiu puternic devastează străzile din Rennes, distrugând majoritatea construcțiilor din lemn. Orașul este apoi reclădit, folosindu-se însă ca material de construcție piatra, în locul lemnului.

În prezent, centrul vechi al orașului Rennes din Franța dispune de cele mai numeroase obiective turistice cu valoare istorică. Este vorba despre numeroase clădiri luxoase, construite de-a lungul secolului al XVIII-lea, pentru familiile cele mai înstărite ale localității. Se pot admira și case cu aspect medieval, zugrăvite în culori vesele, pastelate și cu fațadele îmbrăcate în traverse de lemn.

Opera Rennes
Opera Rennes

Palatul Parlamentului Bretaniei se numără printre obiectivele simbol ale orașului Rennes. A fost construit la începutul secolului al XVII-lea și este renumit pentru salonul principal, de o frumusețe impresionantă, cu plafoane în stil franțuzesc și lambriuri de lemn aurit, sculptate. Pictura interioară este deosebită. Palatul dispune de un scuar regal, construit din granit și calcar și în centrul căruia se află statuia Regelui Soare, Ludovic al XVI-lea.

Catedrala Sfântului Petru din Rennes este cea mai veche biserică a orașului, construită în secolul al XII-lea pe locul unui alt lăcaș religios, datând din secolul al VI-lea. Catedrala aparține Arhiepiscopiei Romano – Catolice și impresionează prin stilul gotic, plin de sobrietate, mai ales la exterior. În secolul al XV-lea, turnul catedralei s-a prăbușit, distrugând complet toată partea de vest a clădirii. De-a lungul următoarelor două sute de ani, s-a lucrat la construirea unui nou turn, de data această realizat în stil neoclasic. Au avut loc noi prăbușiri, demolări și reconstrucții de-a lungul următoarelor secole, astfel că rezultatul final a dus la un amestec de stiluri arhitecturale, ornamente, icoane, sculpturi și picturi.

Rennes11

Orașul Rennes dispune de numeroase muzee, astfel că poate trece drept o destinație culturală. Se pot vizita Muzeul de Arte Fine (ce expune colecții semnate de artiști precum Rubens, Veronese și Picasso), Muzeul Bretaniei (cu colecții permanente inspirate din istoria Bretaniei), Muzeul Satului (găzduit într-o fermă de secol al XVI-lea și care prezintă stilul de viață rural din Rennes, de-a lungul a 500 de ani), Muzeul Espace Ferrie (ale cărui expoziții prezintă evoluția omului de la organizarea în triburi până la satul modern) și Muzeul de Artă Contemporană.

Arhitectura modernă a orașului Rennes poate fi considerată o adevărată atracție turistică, prin prisma câtorva clădiri contemporane ce revoluționează industria construcțiilor prin tehnică, materiale și forme arhitecturale:
Hotel Metropole, construit sub forma literei H, pe o suprafață de 100 de metri, prin combinarea a trei elemente de lucru: lemn, sticlă și aluminiu;
– Complexul Salvatierra, un corp de clădire cu 43 de apartamente dispuse de-a lungul a 5 etaje, construit în 2001 din materiale organice: coceni, cânepă și lemn;
Clădirea Curții de Justiție, înălțată în 1984 sub forma unei construcții cu design ciudat. De la distanță, clădirea seamănă în egală măsură cu o navă spațială și o fortăreață antică;
Turnurile Orizont, o clădire formată din două turnuri de tipul zgârie nori, cu 35 de etaje si 100 de metri înălțime.

Rennes111

Dintre spațiile verzi ale orașului Rennes, de cea mai mare faimă se bucură Grădinile Thabor. Au fost concepute în secolul al XIX-lea, pe suprafața livezilor uneia dintre cele mai vechi mănăstiri locale. Ocupă 10 hectare și domină centrul orașului Rennes, invitând pe turiști la o experiență naturală inedită. Grădinile Thabor dispun de grădini cu plante exotice, grădini de trandafiri, numeroase sere și o crescătorie de păsări, toate fiind împodobite cu statui și fântâni romantice.

Cumpărăturile se fac în malluri. Orașul Rennes din Franța dispune de numeroase astfel de centre comerciale, în Piața Sainte Anne, Piața Colombier, Piața Republicii. Cele mai numeroase magazine de sine stătătoare se găsesc pe străzile Orleans și Bastard.

Rennes

Bucătăria locală are darul de a-i fermeca pe turiști, copleșindu-i cu foarte multe produse specifice regiunii Bretania: biscuiți și prăjituri din unt, chec din 4 ingrediente, caramele din unt sărat, plăcintă cu mai multe straturi de aluat, gogoși cu cârnați afumați. Orașul este plin de patiserii și creperii, cafenele și baruri de noapte. Se servește și multă mâncare turcească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.