Orașul Rhodos (sau Rodos) este capitala insulei cu același nume din Grecia, aflându-se, din punct de vedere geografic, în nordul insulei. Orașul este împărțit în două diviziuni: orașul nou (modern) și orașul vechi.

Orașul Rhodos este renumit în special pentru faptul că aici se găsea Colosul din Rhodos, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice care astăzi nu mai există. Colosul se pare că se află chiar la intrarea în port (deși unii specialiști au determinat poziționarea lui în locul în care în prezent se află Castelul Templierilor) și îl reprezenta pe Helios, zeul Soarelui. colosulMonumentul, care a fost realizat în 12 ani și avea o înălțime de peste 30 de metri, a fost construit de grecii de aici pentru a mulțumi zeilor că au rezistat asediului macedonenilor care au vrut să rupă alianța creată între greci și egipteni. Se spune că statuia ar fi stat aici 56 de ani, însă în urma unui cutremur din anul 225 î.Hr. unul din picioare s-a rupt. Deși locuitorii insulei au vrut să refacă statuia, aceasta se pare că a ajuns să fie vândută de către arabii care au cucerit acest loc în 653 unui bărbat din Siria.

Orașul Antic sau Vechiul Rhodos

old town rodos

Orașul Antic sau Vechiul Rhodos datează din anul 408 î.Hr. și este una dintre cele mai bine păstrate orașe medievale din Europa, având clădiri din epoci ca și cea bizantină, otomană sau din Evul Mediu. Cea mai mare influență arhitecturală de care această parte a beneficiat a venit din partea Cavalerilor Ioaniți, care au construit ziduri puternice care să îi apere de otomani.

În prezent, se pot observa zidurile fortificate, cu bastioane și cu porți, străduțele înguste și construcțiile cu elemente gotice și nu numai, care te fac să retrăiești măcar într-o mică măsură acele perioade. Această parte a orașului a fost inclusă în 1998 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. în perioada otomană, atunci când turcii au ocupat insula, în Orașul Vechi doar evreii și turcii aveau voie să locuiască, în timp ce grecii au fost alungați la marginea orașului, într-un cartier numit de turci Marasia. Grecii de aici s-au unit cu alți oameni care au venit în această parte a insulei și au format Neohori, adică Orașul Nou. Acesta a fost, în mare parte, ridicat de către italieni, care și-au pus amprenta pe clădirile care astăzi sunt pline de elemente arhitecturale venețiene. Ce e de văzut în orașul Rhodos din Grecia:

Acropola din Rhodos

Acropola din Rhodos

Acropola din Rhodos se află pe cel mai înalt punct al insulei, numită Colina lui Monte Smith, un parc arheologic de dimensiuni mari care a fost numit astfel după un celebru amiral englez din perioada lui Napoleon.

Acropola, care a fost refacută într-o mare parte, include Templul lui Apollo (se văd astăzi doar trei stâlpi), Templul Athenei Polias, un teatru (care a beneficiat de curând de restaurări) și ruinele stadionului olimpic (Gymnasium) unde se află statuia lui Leonidas, cel mai de seamă atlet al insulei. Leonidas a fost cel mai faimos alergător al lumii antice, câștigând toate concursurile de alergare de atunci. 

Strada Cavalerilor

Strada Cavalerilor

Strada Cavalerilor din orașul Rhodos este locul ideal în care să te plimbi, dacă vrei să retrăiești timpurile demult apuse ale Cavalerilor Ioaniți. Lungă de 600 de metri și pavată, făcea legatura între port și Acropolă. Aici, își aveau hanurile națiunile care formau ordinul Ioaniților, națiunile fiind denumite “limbi”.

Se pot vedea Hanul Limbii franceze, în care astăzi își are sediul Institutul de Limbă Franceză, Hanul Limbii italiene, Hanul Limbii provensale, Catedrala romano-catolică și Palatul Cavalerilor Sfântului Ioan din Ierusalim.

Muzeele din orașul Rhodos

muzee rhodos

Muzeele din orașul Rhodos: Muzeul de Arheologie se află în Spitalul cavalerilor, în curtea sa găsindu-se o statuie în forma unui leu, dar și câteva proiectile de piatră, care amintesc de vremurile grele prin care a trecut orașul. În interiorul clădirii cu 2 etaje, muzeul adăpostește obiecte din toate perioadele de ocupație (figurine, sculpturi, bijuterii etc.).

În fața Muzeului de Arheologie, este situat Muzeul Bizantin care se află în interiorul Bisericii Fecioara Castelului (sau Catedrala romano-catolică) și care include o serie de colecții de obiecte creștine. Orașul mai are și un Muzeu de Artă Decorativă, dar și Galerii de artă (în Piața Simi), unde se regăsesc lucrări ale unor artiști greci, precum și hărți sau piese rare.

Parcul (sau Valea) Rodini

Parcul (sau Valea) Rodini din orașul Rhodos este unul dintre cele mai “bătrâne” parcuri de pe pământ și este un loc ideal de relaxare. Peisajul este completat de numeroși copaci bătrâni care țin umbră, de lilieci frumos parfumați, dar și de mici lacuri, pe deasupra cărora se află poduri care dau un aspect feeric.

Valea Rodini include și un teatru folosit pe post de cinematograf în aer liber, o minunată grădină a trandafirilor și o mică grădină zoologică, plină de păuni (care sunt lăsați să se plimbe în voie prin parc), broaște țestoase, lebede și rațe.

Parcul Acvatic Falikari

Parcul Acvatic Falikari

Parcul Acvatic Falikari este o destinatie preferată de majoritatea turiștilor si este cel mai mare parc de acest fel de pe continent. Oferă turiștilor numeroase posibilități de distracție: tobogane Kamikaze, piscină cu valuri, dar și o navă a piraților, cu ajutorul căreia cei doritorii pot să exploreze tărâmuri ascunse.

Orasul Rhodos, un oras viu si colorat

rhodos noaptea

În ceea ce privește viața de noapte, orașul Rhodos este foarte activ. Noaptea îți dă impresia că nimeni nu doarme, pentru că toată lumea face ceva: unii se distrează la cluburi și discoteci dansând până dimineața, alții își petrec timpul plimbându-se pe malul mării cu persoanele iubite, în timp ce alții stau la taverne și ascultă muzică grecească autohtonă în timp ce cinează – nimeni nu stă degeaba, nimeni nu doarme, pentru că orașul este perfect pentru toate tipurile de personalități, de la cele mai liniștite, la cele mai agitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.