Se numără printre orașele încărcate de istorie și artă franceză. Orașul Rouen este locul în care a fost arsă pe rug Ioana D’Arc, locul în care s-a născut scriitorul Gustave Flaubert și locul care i-a inspirat lui Monet 30 de picturi. 

Rouen1

Se află în nord vestul Franței, pe râul Sena și este capitala provinciei Normandia de Sus. Orașul Rouen a fost întemeiat cu o sută de ani înaintea erei noastre, de câteva triburi de gali care i-au dat numele Ratumacos. A fost cucerit de romani și sub stăpânirea lor a cunoscut o perioadă de maximă înflorire. Din secolul al IX-lea după Hristos, a fost cucerit de către vikingi, iar o sută de ani mai târziu a devenit capitala ducatului Normandiei.

În prezent, reprezintă o destinație turistică ideală, pentru că majoritatea obiectivelor de vizitat se află concentrate cam în același loc. Turiștii se pot deplasa pe jos între principalele atracții culturale, ceea ce elimină problemele legate de transport și de parcare.

Simbolul absolut al orașului Rouen aparține domeniului religios – Catedrala Notre Dame de Rouen. Este o construcție de secol IV, asupra căreia s-au făcut unele restaurări în secolul al VII-lea. Vikingii au trecut-o prin foc și sabie, iar în anul 1110 a fost trăznită de un fulger. În acel secol au început ample lucrări de renovare și lărgire a bisericii catolice. Stilul este gotic, cu spirale și coloane înalte. De-a lungul secolelor, catedrala a fost de mai multe ori avariată și restaurată, astfel că s-a ajuns la un amestec de stiluri arhitecturale. Fațada albă, perlată parcă, este cea mai faimoasă, pentru că apare în 30 dintre picturile lui Claude Monet, surprinsă în diferite momente ale zilei. Înăuntru este îngropată inima lui Richard Inimă de Leu. Turnul are o înălțime de 74 de metri și a fost construit în secolul al XV-lea și se cheamă Turnul de Unt pentru că s-a plătit din banii localnicilor, ca semn de mulțumire că li s-a permis să consume unt pe timpul Postului.

Rouen11

Biserica St Maclu este o construcție de secol XV, în stil gotic care atrage numeroși turiști, datorită decorațiunilor ei în stil renascentist. Este înconjurată de numeroase case înclinate la diferite unghiuri, ceea ce crează o atmosferă cu totul neobișnuită.

În memoria Ioanei D’Arc, chiar pe locul rugului ei ars, a fost ridicată o biserică modernă ce-i poartă numele. A fost construită în 1979 și dispune de o formă neobișnuită de corabie pescărească.

Pe strada Gros Horologe se află un monument medieval care a și dat numele împrejurimilor – un orologiu astronomic în stil gotic.

Monumentul este deschis publicului, astfel că turiștii îl pot vizita urcând numeroasele lui trepte până în vârf, de unde se vede întreg orașul Rouen și splendorile sale arhitecturale.

Rouen111

Castelul Rouen se înscrie în seria clădirilor istorice medievale. A fost înălțat la porunca lui Philip al II-lea al Franței în 1200. Timp de 400 de ani a jucat rolul de principal palat militar, politic și administrativ al Normandiei. În turnul acestui castel a fost judecată Ioana D’Arc și amenințată cu cele mai odioase instrumente de tortură.

Locul de naștere al scriitorului Gustave Flaubert – autorul celebrei cărți „Doamna Bovary” – a fost transformat în muzeu memorial. Pentru că fratele și tatăl scriitorului fuseseră de meserie medici, acest muzeu dispune și de câteva expoziții de natură medicală.
În Rouen, se găsesc numeroase muzee, care mai de care mai interesante. Principalul muzeu al orașului este cel de Arte Fine și Ceramică, înăuntrul căruia sunt prezentate expoziții spectaculoase de porțelan și faianță de secol XVI și XVIII. Alte muzee: Muzeul de Arte Frumoase (cu picturi semnate de Monet și Gericault), Muzeul Maritim (expoziții de istorie navală), Muzeul Antichităților (cu colecții datând din Epoca de Bronz), Muzeul Ceramicii.

Un loc cam sumbru, dar și interesant, este Aitre St Maclou, la origine un loc de îngropăciune de pe vremea romanilor. În secolul al XIV-lea, pe acest loc se aflau câteva case de lemn, însă în momentul izbucnirii epidemiei de ciumă, oamenii au murit și au fost arși în curtea interioară. Tot mai multe cadavre au fost aruncate în această curte. Totuși, în secolul al XVIII-lea, chiar în fostele locuințe s-a instalat o școală de băieți. În prezent, locul continuă să fie plin de studenți, dar clădirile dispun de urmele morții: schelete umane, oase, cranii, animale împăiate.

Rouen1111

Ca spațiu verde, locul ideal este „Grădina de Plante” din Rouen, amenajată la 1840 sub forma unei grădini botanice private. Îi aparținea unui proprietar de bancă din Scoția.

Mâncarea în Rouen este bună și nu costă foarte mult. În schimb, majoritatea restaurantelor sunt închise în ziua de duminică. Singurele deschise zilnic sunt cele dimprejurul bisericii Ioana D’Arc. Tot acolo se găsesc patiserii, buticuri de suvenire, piețe de fructe și legume și magazine alimentare.

În privința vieții de noapte, în Rouen nu există multe oferte. Barurile sunt puține și cam scumpe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.