Amplasat în partea de nord-vest a Austriei, pe râul Salzach, Salzburg este un oraş cu o bogată tradiţie muzicală şi culturală, celebritatea sa datorându-se faptului că aici s-a născut marele compozitor Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791). Anual, în perioada verii, oraşul găzduieşte o serie de concerte, spectacole de teatru şi alte manifestări culturale reunite sub numele de “Festivalul Internaţional Salzburg”. Evenimentul a luat naştere în anul 1920 la iniţiativa lui Max Reinhardt, Richard Strauss şi Hugo von Hofmannsthal.

Salzburg1

Salzburg este al patrulea oraş ca mărime din Austria şi capitala statului federal omonim, având o populaţie de aproximativ 150.000 de locuitori. Aflat în apropierea Alpilor şi înconjurat de munţii Monchsberg şi Kapuzinerberg, Salzburg reprezintă o destinaţie turistică populară pe timp de iarnă, mai ales în perioada Crăciunului, când în pieţele sale au loc numeroase târguri. Cel mai mare târg de Crăciun are loc în Domplatz, iar în cadrul acestuia vizitatorii pot asculta colinde şi pot savura vin fiert, castane şi preparate tradiţionale. Printre dulciurile specifice oraşului se numără “Mozartkugel”, o bomboană ce conţine marţipan, nuga şi fistic învelite în ciocolată cu lapte. Aceasta a fost inventată în anul 1890 de către cofetarul Paul Furst şi denumită după celebrul compozitor.

Domplatz
Domplatz

Turiştii mai vin în regiune şi pentru pârtiile de schi de o foarte bună calitate, localizate în Hochmolbing, Totes Gebirge şi Hochkonig. Aici se întâlnesc peisaje alpine spectaculoase, cu lacuri şi pajişti montane.

Numele oraşului datează din anul 755 şi se traduce prin „Cetatea de sare”, datorită faptului că în munţii din sud se află numeroase mine de sare. Această resursă a contribuit şi la dezvoltarea oraşului şi la extinderea sa de-a lungul vremii.

Altstadt
Altstadt

Oraşul vechi (Altstadt), situat pe malul stâng al râului Salzach reprezintă unul dintre cele mai bine conservate centre istorice din spaţiul germanic şi a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1997. Stilul arhitectural predominant în această zonă este cel baroc.

Piaţa Mozart
Piaţa Mozart

În centrul vechi se află Piaţa Mozart, inima oraşului, unde în anul 1842 a fost ridicată o statuie în cinstea renumitului compozitor, dezvelită în prezenţa fiilor acestuia. Regele Ludovic I al Bavariei a sprijinit realizarea acestui monument comemorativ printr-o donaţie substanţială.
Un alt loc din Salzburg care aminteşte de Mozart este casa de pe strada Getreidegasse, nr. 9, unde acesta s-a născut şi a trăit până în 1773. În anul 1880, clădirea a fost transformată în muzeu de către Fundaţia Internaţională Mozart, iar în prezent aici sunt expuse o serie de instrumente muzicale utilizate de compozitor, alături de scrisori, tablouri şi documente ale familiei sale.

După 1773, Mozart şi familia sa s-au mutat în casa Tanzmeisterhaus, situată în Piaţa Markart. În acest imobil, Mozart a compus numeroase capodopere. În 1781, Mozart a plecat din Salzburg şi s-a stabilit la Viena.

Domplatz Domul
Domplatz Domul

În Piaţa Catedralei (Domplatz) se înalţă clădirea impresionantă a Domului, având o lungime de 122 de metri. Prima catedrală a oraşului, situată în acest loc, datează din secolul al VIII-lea, aceasta fiind avariată de mai multe ori de incendii şi reconstruită de fiecare dată. În secolul al XVII-lea, catedrala a fost refăcută în stil baroc, aspect pe care îl păstrează şi astăzi. Afectată puternic de bombardamentele din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, biserica a fost restaurată complet în anul 1959.

În apropierea domului se află Getreidestrasse, cea mai faimoasă stradă din Salzburg, de-a lungul căreia se află magazine de lux, găzduite de clădiri înalte, cu pasaje şi curţi interioare decorate cu arcade.

Castelul Residenz
Castelul Residenz

În Domplatz se află şi Castelul Residenz, fostă reşedinţă a Prinţilor Arhiepiscopi de Salzburg, care în prezent găzduieşte o galerie de artă ce include o colecţie de picturi din secolele al XVI-lea – al XIX-lea.

fortăreaţa Hohensalzburg
fortăreaţa Hohensalzburg

Oraşul este dominat de fortăreaţa Hohensalzburg, unul dintre cele mai mari castele medievale din Europa, situat pe un versant al Muntelui Monchsberg. La începutul secolului al XX-lea, fortăreaţa a fost utilizată ca închisoare, iar în prezent reprezintă unul dintre principalele atracţii ale oraşului, fiind transformată în muzeu.

Palatul Hellbrunn
Palatul Hellbrunn

Situat în partea de sud a oraşului, Palatul Hellbrunn a fost realizat între anii 1613-1615, în stil baroc, servind iniţial ca reşedinţă de vară pentru prinţul arhiepiscop Markus Sittikus von Hohenems. Clădirea cuprinde săli de bal vaste, bogat ornamentate, iar în preajma ei se află numeroasele fântâni arteziene, iazuri, grote şi statui. Palatul dispune şi de o grădină zoologică.

Palatul Mirabell
Palatul Mirabell

Palatul Mirabell datează din secolul al XVII-lea, fiind construit în vremea prinţului arhiepiscop Wolf Dietrich von Raitenau. Iniţial, a purtat numele de Castelul Altenau, dar ulterior prinţul arhiepiscop Markus Sittikus l-a redenumit “Palatul Mirabell”. Clădirea a fost reconstruită în secolul al XVIII-lea, iar apoi în 1818, după un incendiu, ocazie cu care faţada a fost refăcută în stil neoclasic.

gradinile Palatului Mirabell
gradinile Palatului Mirabell

Grădinile palatului, amenajate în stil baroc, sunt printre cele mai frumoase de acest fel din Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.