Amplasat în partea de nord a statului Azerbaidjan, la poalele munţilor Caucazul Mare, oraşul Shaki (Sheki) este localizat la circa 325 de kilometri de capitala Baku şi aproape de graniţa cu Rusia. Datorită poziţiei într-o regiune pitorească şi a culturii sale, reprezintă un punct de atracţie turistică apreciat atât de azeri, cât şi de vizitatorii din întreaga lume.
Iniţial, Shaki se afla pe malul stâng al râului Kish, însă ulterior a fost mutat în locul actual în urma inundaţiilor din anul 1772. O perioadă de timp, oraşul a purtat numele de Nukha, după un sat din apropiere, iar din 1968 a revenit la denumirea actuală. De-a lungul istoriei, oraşul a fost afectat de numeroase conflicte armate, însă a reuşit să reziste şi să se dezvolte, ajungând să fie renumit pentru izvoarele minerale din zonă, dar şi ca centru de creştere a viermilor de mătase.
În trecut, mătasea produsă în Shaki era una dintre cele mai renumite şi mai apreciate pe piaţa europeană, în special în Veneţia, unde era la fel de căutată ca mătasea din China sau Japonia. La un moment dat, existau aproximativ 14.000 de familii în Shaki implicate în creşterea viermilor de mătase, producând aproximativ 240 de tone de mătase brută pe an. O parte din aceasta era exportată, iar cealaltă parte era prelucrată în fabricile locale. În prezent, pe lângă industria mătăsii, oraşul deţine un sector agricol bine dezvoltat, precum şi mai multe fabrici.
Deşi este un oraş mic, Shaki are destule obiective turistice cu care îşi întâmpină vizitatorii, cel mai important fiind Palatul Sheki Khans (Khansarai), o capodoperă a arhitecturii islamice, construit în anul 1797 de către Muhammed Hasan Khan. Palatul a servit drept reşedinţă de vară a familiei şi reprezintă singura structură rămasă dintr-un complex mai amplu, care includea şi o reşedinţă de iarnă, clădiri pentru membrii familiei Khan şi case ale servitorilor. Situat într-o grădină bogată, cu fântâni, palatul iese în evidenţă prin numeroasele elemente decorative şi prin ferestrele lucrate cu atenţie şi migală.
Porţiuni ample din faţada edificiului sunt acoperite cu un mozaic de sticlă colorată, fixat într-un grilaj de lemn şi asamblat fără a folosi cuie sau adezivi. Ferestrele viu colorate, specifice acestui loc, creează un efect impresionant şi sunt cunoscute sub numele de “shabaka”. Cei care doresc să descopere procedeul de realizare al acestora au la dispoziţie un atelier aflat lângă palat, unde pot afla mai multe despre arta tradiţională de la meşteşugarii locali. Pereţii din interior sunt decoraţi cu scene de vânătoare şi picturi inspirate din lucrările poetului Nizami Ganjavi. Palatul Sheki Khans a trecut prin ample lucrări de renovare în perioada 1955 – 1967, desfăşurate sub supravegherea arhitectului Niyazi Rzayev.
În secolele al XVIII-lea – al XIX-lea, în Shaki existau cinci mari caravanseraiuri: Isfahan, Tabriz, Lezgi, Ermeni şi Taze, dintre care în prezent s-au păstrat doar două. Unul dintre ele este accesibil turiştilor, astfel că aceştia se pot caza în camere confortabile, cu o privelişte plăcută, în care pot simţi mai bine atmosfera din secolele trecute. La caravanserai se poate servi şi masa, aici preparându-se mâncăruri tradiţionale delicioase. Printre acestea se numără “piti”, o tocană de miel gătită în vase mici de lut, “shishlik”, chebap de miel, halva şi alte deserturi gustoase.
Un alt obiectiv turistic de neratat în oraşul Shaki este Moscheea Juma, construită în perioada 1745 – 1750 şi decorată cu figuri geometrice deosebite. Minaretul se ridică la înălţimea de 40 de metri.
În Shaki pot fi vizitate şi câteva muzee: Muzeul Haydar Aliyev – dedicat primului preşedinte al statului independent Azerbaijan, Muzeul Rashidbey Efendihad şi galeria de artă Shaki.