Este al treilea cel mai mare oraș al Emiratelor Arabe Unite și capitala emiratului Sharjah. Orașul se află în vecinătatea Dubaiului și este considerat centrul cultural al emiratelor. Nu există viață de noapte, nu se bea, nu se mănâncă la restaurante. Legile sunt dure și se aplică. Turiștii au de respectat un cod vestimentar destul de sobru, care presupune cât mai puțină piele la vedere. Costumul de baie nu este acceptat decât în cadrul piscinei hotelului, iar modelele obligatorii sunt cele întregi, nicidecum din două piese.
Cu toate acestea, orașul Sharjah este cu adevărat perla golfului Persic. Reprezintă o destinație turistică culturală și arhitecturală, orașul având o înfățișare cu totul diferită de celebrul și occidentalizatul Dubai. Are construcții pe țărmurile golfului Persic și golfului Oman și dispune de trei lagune.
Majoritatea clădirilor moderne, a piețelor și a parcurilor au fost realizate după planurile șeicului emiratului, de profesie arhitect. Astfel se explică atmosfera de lume autentic arabă a orașului Sharjah, cu moschei sofisticate, clădiri cu forme elaborate, spații verzi amenajate după modelul grădinilor islamice.
Datorită săpăturilor arheologice, s-a dovedit că oamenii trăiesc pe suprafața orașului Sharjah de cel puțin 6000 de ani. Pe atunci, majoritatea erau pescari și întemeiaseră sate pescărești prospere. Numele Sharjah vine de la o zeitate adorată pe aceste meleaguri cu mii de ani în urmă.
Locurile transformate în simboluri ale orașului Sharjah sunt două bazare foarte mari, câteva zone de relaxare (în special parcuri și bulevarde pietonale) și numeroase moschei. Au fost înființate un număr impresionant de muzee, astfel că atmosfera este cu precădere culturală.
Zona istorică a orașului Sharjah este una dintre cele mai spectaculoase zone istorice arabe. Se află între bulevardul Buj și șoseaua Al-Maraija, iar clădirile de aici au fost reconstruite cu materiale tradiționale, printre acestea numărându-se câteva muzee, două bazare, o casă a poeților și o piață inspirată de literatura arabă.
Vizavi de zona istorică se află Centrul de Artă al orașului Sharjah, având în mijloc un faimos muzeu – Muzeul de Artă Sharjah, dedicat artei contemporane locale și internaționale.
Bazarul Albastru este unul dintre simbolurile cele mai populare printre turiștii orașului Sharjah. Este o construcție superbă, pe două etaje, cu un design și o atmosferă ce îi introduce pe clienți în lumea celor 1001 de nopți arabe. Per total, există aici 600 de magazine. La parter se vând bijuterii extrem de scumpe și haine de firmă, iar la etaj se vând tot soiul de produse arabe, mai ales covoare, la prețuri negociabile. La etaj se găsesc și cele mai multe magazine de suvenire.
Până și parcul de distracții Sharjah Desert are o latură culturală, și anume un muzeu de istorie naturală, un centru al vieții sălbatice și o fermă pentru copii. Toate cele trei componente ale parcului îi introduc pe turiști în istoria naturală a deșertului Arabiei, făcându-le cunoscute fauna și flora locului.
Piața de pește reprezintă o atracție turistică în sine. Se află pe celebrul bulevard Corniche Buhairah, de-a lungul căruia au fost deschise localuri cu specific pescăresc și mai multe hoteluri de lux.
Clădirile zgârie – nori nu sunt atât de numeroase ca în alte orașe ale Emiratelor Arabe Unite. Cele mai cunoscute construcții înalte din Sharjah sunt turnul Etisalat și cele din jurul lagunei Al Khan.
Printre muzee, cele mai interesante sunt:
– Muzeul de Istorie, în cadrul căruia sunt expuse colecții ce evocă cultura și tradițiile locale, de la aspectele vieții în deșert până la medicina tradițională și ritualurile din jurul nașterii și morții.
– Muzeul Civilizației Islamice în interiorul căruia turiștii pot afla tot ce doresc despre credința islamică, deodată cu ritualurile și ceremoniile religioase specifice.
– Muzeul Caligrafiei Sharjah, un loc deosebit, unde caligrafia este celebrată în forme diferite, pe obiecte de ceramică, pânze, hârtie și lemn.
– Muzeul Pescarilor, unde turiștii pot descoperi instrumente și tehnici aparte de pescuit.
Moscheea regelui Faisal este un obiectiv turistic major. Moscheea a fost deschisă în 1987, reprezentând un dar făcut de regele Faisal locuitorilor orașului. În ea pot încăpea până la 17.000 de oameni în același timp, dar camerele de rugăciune sunt separate pentru bărbați și femei. Parterul este destinat bărbaților și unei biblioteci cu peste 7000 de titluri, iar femeile se roagă în subsolul moscheii, unde a fost, de asemenea, amenajată o bibliotecă de istorie a islamului. Moscheea este una dintre cele mai mari și mai frumoase ale Emiratelor Arabe Unite.
O experiență turistică aparte este plimbarea prin deșert, în șaua cămilei.
În ceea ce privește bucătăria locală, principalul produs este shaorma. Se vinde la prețuri mici, peste tot în orașul Sharjah. Un alt produs specific localității este un soi de aluat din grâu, numit khuboos.
Alcoolul este strict interzis, cu două excepții: în zona de duty-free a aeroportului și în cadrul clubului Sharjah Wanderers, unde numai membrii pot savura băuturi alcoolice la barul cu specific britanic.