Techirghiol este un oraş din judeţul Constanța, cunoscut pentru tratamentele balneare pe care le oferă lacul cu acelaşi nume. Orașul-stațiune se află la doar 15 kilometri de oraşul Constanța.

Existenţa oraşului Techirghiol este legată de o legendă locală, care spune că, într-o zi, un bătrân orb şi olog a ajuns cu măgarul său rănit pe malul lacului. Cei doi s-au împotmolit în nămolul care degaja un miros greu de suportat şi, în timp ce bătrânul încerca cu disperare să iasă de acolo, măgarul nu voia cu niciun chip să facă acest lucru.

În cele din urmă, bătrânul a reuşit să iasă din nămol, însă a rămas uimit de faptul că picioarele se vindecaseră şi începuse să distingă formele din faţa lui. Mai mult, măgarului i s-au vindecat rănile de pe spate şi avea voioșenia din tinereţe. De întâmplarea prin care au trecut cei doi au auzit toţi cei din împrejurimi, care au început să vină şi să se ungă cu nămol, vindecându-se de tot felul de boli, unele mai grave ca altele.

orasul-si-statiunea-techirghiol.jpg

Cu toate acestea, primele atestări documentare despre calităţile terapeutice ale nămolului de la Techirghiol datează din anul 1854, când un comandant turc s-a uns cu nămol pe braţul rănit şi s-a vindecat. Săpăturile arheologice efectuate de-a lungul timpului au încercat să stabilească începuturile acestui oraş. Specialiştii au descoperit urme din cultura Hamangia-Cernavoda, dar şi monede romane sau documente din perioada otomană.

Techirghiol a fost declarat staţiune balneară în anul 1899, când a fost deschis Azilul Maritim Techirghiol ce oferea spaţii de cazare pentru cei care voiau să se trateze cu nămol. Încetul cu încetul, staţiunea a început să fie preferată intelectualilor vremii – Mircea Eliade, Tudor Arghezi şi Cezar Petrescu sunt doar câţiva care şi-au construit case de vacanţă aici. Astăzi, staţiunea nu mai este atât de populară printre români, însă nu duce lipsă de pacienţi.

Obiective turistice

Lacul Techirghiol
Lacul Techirghiol

Principalul obiectiv turistic din Techirghiol este chiar Lacul Techirghiol. Acesta este cel mai mare lac salin din ţară, având peste 7.500 metri lungime, 9 metri adâncimea maximă şi o salinitate de peste 90 g/l. Lacul se găseşte între Techirghiol, Eforie Sud şi Eforie Nord, având o temperatură apropiată de cea a aerului. Lacul este cunoscut pentru nămolul sapropelic, nămolul negru şi apa sărată. Nămolul sapropelic a fost premiat, în anul 1924, cu o medalie de aur în cadrul Expoziţiei Universale de la Paris.

Citește și:  Catedrala Romano-Catolică din Hunedoara: o istorie de șase secole

Nămolul negru este considerat unicat din mai multe puncte de vedere – el este plastic, astfel că se întinde şi se mulează pe orice suprafaţă; absoarbe asemeni unui burete apă, însă în acelaşi timp se şi amestecă cu aceasta; este termopexic şi are o termonconductibilitate redusă. Acest tip de nămol este folosit pentru împachetări, pentru băi (amestecat cu apă sărată) sau pentru cataplasme. De asemenea, se foloseşte pentru oncţiuni, care e cel mai vechi mod de tratare cu nămol.

Techirghiol

Apă sărată este foarte concentrată, acest lucru datorându-se faptului că lacul a fost cândva un golf maritim, care era izolat printr-o fâşie de nisip de mare. Mineralizarea acestei ape este de 52 g/l, concentraţia de săruri minerale fiind de 80 g/l. Din cauza concentraţiei foarte mari, nu este recomandat ca apa să fie folosită simplă în alte procedee decât curele externe.

Deşi nu este un obiectiv turistic propriu-zis, Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol este una dintre emblemele oraşului. Baza de tratament de aici este una dintre cele mai moderne din ţară, fiind împărţită în trei secţii. Pot fi trataţi în jur de 800 de pacienţi simultan, personalul asigurând zilnic aproxiamtiv de 2500 de proceduri. Pe lângă tratamentele fizio-terapeutice, în cadrul sanatoriului există şi un centru spa.

Mănăstirea Sfânta Maria

Manastirea Sfanta Maria
Manastirea Sfanta Maria

Mănăstirea Sfânta Maria se află lângă Sanatoriu, într-un loc liniştit, plin de verdeaţă în anotimpurile calde. Mănăstirea este una de măicuţe, pregătite să întâmpine credincioşii aşa cum se cuvine. Biserica de lemn a lăcaşului este una maramureşeană, mutată mai întâi la stana regală din Sinaia şi apoi adusă, în anul 1951, la Techirghiol. Chair şi în mănăstire funcţionează o bază de tratament, unde sunt aplicate proceduri ca ultrasunete, băi galvanice, galvanizare, băi minerale, băi cu nămol, băi de plante, saună şi altele.

Biserica Nemţească

Un alt obiectiv turistic al oraşului Techirghiol este reprezentat de Biserica Nemţească. Comunitatea germană de aici, ai căror membri sunt numiţi germani dobrogeni, a luat fiinţă în anul 1907, avându-l ca îndrumător pe părintele Pieger. Acesta a ridicat biserica, finalizată în 1934. În anul 1940, cei mai mulţi membri ai acestei comunităţi au fost strămutaţi în Germania, atunci rămânând doar 19 în localitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.