Șimleul Silvanei este situat în partea vestică a judeţului Sălaj, fiind un oraş din regiunea transilvăneană, care, în anul 2002, avea o populaţie de până la 16.060 de locuitori, o sumă aproximativă pentru acele vremuri. Oraşul este aflat la o distanţă de 29 de kilometri faţă de Zalău şi are localităţile Cehei, Bic şi Pusta, suprafaţa sa totală fiind de 62.26 de kilometri pătraţi, poziţionat chiar în depresiunea Șimleului, însă sub Măgura Simleului.

Șimleul Silvanei1

Ca poziţionare geografică, mai putem menţiona şi bazinul hidrografic al Crasnei, oraşul Șimleul Silvanei aflându-se lângă aşezarea veche Dacidava. Deşi, aparent, nu este un oraş tocmai scos în evidenţă prin istorie, se pare că pe meleagurile sale au văzut lumina zilei personalităţi, precum Sophia Bathory, Elly Gross, Ioan Ossian, Iuliu Maniu, Kristopf Bathory, Joe Pastemak, doctorul Ioan Puşcaş, Ştefan Bathory, doctorul Hosszu Ladislau, lingvistul Ion Ghetie, Gyorgy Boloni, pictorul Dumitru Costalaș, Alexandru Jula şi Miklos Nyiszli.

Printre aceştia, mulţi au fost desemnaţi şi ca cetăţeni de onoare, cărora li se adaugă încă o serie de oameni ce au ajutat la bunăstarea oraşului şi la consolidarea acestuia, reuşind să facă din vechile ţinuturi, oraşul respectabil din ziua de azi, printre care se află: profesorul Ioan Ossian, profesorul Fodor Laszlo, Vaida Iuliu, profesorul universitar doctor Ioan Puşcaş, inginerul Bilţ Ioan Cristian, doctorul Veress Ştefan, compozitorul şi dirijorul Marius Cuteanu şi ultimul, dar nu şi cel din urmă Takacs Constantin Nicolae.

Elemente de istorie

Primaria orasului Șimleul Silvanei
Primaria orasului Șimleul Silvanei

În urma descoperirilor de ordin arheologic, s-a demontrat că pe teritoriul oraşului Șimleul Silvanei au trăit civilizaţii dintre cele mai vechi, printre care metanasta jazyg. Totodată, au fost descoperite şi două tezaure care conţin piese din aur, piese ce se află în momentul de faţă expuse la unele dintre muzeele de la Viena, dar şi în cele de la Budapesta.

În anul 1251 însă este pentru prima dată atestat documentar numele localităţii, prin intermediul unui act emis la Alba Iulia, care aminteşte şi de prima denumire a oraşului, aceasta fiind de Vathasomlyowa, iar cu câteva secole mai târziu, oraşul este cunoscut ca Deoppidum Somllyo, urmând ca în anul 1854 să fie numit Szilagy – Somlyo.

Istoria din perioada medievală a oraşului Șimleul Silvanei este foarte legată de istoria şi de viaţa familiei Bathory, învârtindu-se în jurul ei, deoarece aceasta, fiind o familie princiară a avut roluri dintre cele mai importante în cadrul întregii istorii a Transilvaniei, apărând şi dezvoltând cetatea de atunci.

Sinagoga orasului Șimleul Silvanei
Sinagoga orasului Șimleul Silvanei

Totodată, familia Bathory devine posesoare a cetăţii Şimleu în anul 1351, odată cu căsătoria lui Bathory Laszlo cu Anna Medgyesaljai. De asemenea, nu trebuie uitat nici faptul că cetatea de la acea vreme a fost şi reşedinţa multor principi de origine ardelenească, din cadrul familiei Bathory, dar şi câmpul de luptă pentru trupele turceşti, care au reuşit să incendieze oraşul în anul 1660.

Șimleul Silvanei a fost şi un centru deosebit de important pentru răsculaţii de origine curută, dar şi pentru Iosif Bem, generalul care a pornit în 1848 acţiuni de natură militară pentru ocuparea unor oraşe de pe malul Someșului, precum Cluj, Dej şi Jibou.

Odată cu anul 1817, oraşul Șimleul Silvanei este considerat şi un centru important pentru intelectualitatea românească, fiind şi gazda unei şcoli cu predare în limba română şi tot aici s-a început, în anul 1916, construirea gimnaziului pentru romano-catolici, an care este comun cu deschiderea primului liceu românesc.

Obiectivele turistice ale oraşului

orasul-simleul-silvaniei.jpg

Unul dintre cele mai splendide obiective turistice ale oraşului Șimleul Silvanei este, fără îndoială, cetatea Bathory care, din păcate, este prezentă doar sub formă de ruine, castelul în sine având două încăperi fortificate, pe două niveluri, două turnuri, o parte din zidurile destinate apărării şi un bastion.

Biserica Romano-Catolică este, de asemenea, un obiectiv turistic important ce datează încă de prin anul 1532, dar şi Sinagoga, a cărei construcţie a început în anul 1876, fiind ulterior transformată într-un prim Muzeu al Holocaustului de pe teritoriul României, muzeu inaugurat în anul 2005.

La o distanţă de doar trei kilometri de oraş, se găseşte amplasată Mănăstirea Bic, un loc de pelerinaj perfect, cu o unicitate şi o frumuseţe aparte. În oraşul Șimleul Silvanei, se află şi Biserica de cult Ortodox Sfinţii Apostoli din Cehei, construită din 1765, găsim şi Biserica Reformată, ce datează din 1730, Ştrandul Termal Broscari, care este ceva mai recent realizat, aflându-se la numai cinci kilometri distanţă de oraş.

Peisajele sunt unice în oraş şi în marginile sale, acestea încurajând foarte mult turismul, un punct de atracţie foarte important fiind lacul Cehei, considerat una dintre cele mai frumoase rezervaţii naturale din întregul judeţ Sălaj.

Poziționat într-o zonă de depresiune, orașul este înconjurat de peisaje naturale care oferă numeroase oportunități pentru drumeții și turism. Proximitatea Măgurii Șimleului adaugă un plus de valoare peisajului natural și oferă un fundal spectaculos.

Șimleul Silvaniei a fost tradițional un centru pentru diverse activități economice, incluzând agricultura și industria mică. Această diversitate economică contribuie la un stil de viață echilibrat și sustenabil pentru locuitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.