Sintra – un loc exceptional din toate punctele de vedere, se afla la cca. 25 km de Lisabona. Aici se imbina perfect bogatia naturii si splendoarea monumentelor istorice, care unite creeaza o frumusete extraordinara.

In trecut Sintra era iubita de artisti si scriitori din intreaga lume, pasiunea acestora pentru oras a atins apogeul in secolul al XIX-lea. Poetul englez Lord Byron a definit aceasta zona ca fiind ,,Paradisul terestru”, iar scriitorul portughez Jose Maria Eca de Queiroz a creat o aura minunata asupra orasului in nenumarate pasaje ale operei sale.

Paco Real
Paco Real

In centrul orasului se afla Paco Real, un edificiu monumental al regiunii. Atmosfera din centrul orasului este magica, creata de locuri aparent nesemnificative, D dar foarte bogate. Intreg contextul este inconjurat de Serra de Sintra, o rezervatie naturala cu vegetatie luxurianta. Regiunea are numeroase gradini si parcuri, Parcul Pena sau Gradinile Monserrate se afla chiar in mijlocul orasului.

Una dintre marile atractii turistice ale zonei – Palatul Pena – dateaza din secolul al XIX-lea si este situat pe Monte da Pena. Edificiul a fost construit pe locul unei vechi manastiri de calugari (ai Ordinului Sf. Ieronim), de catre regele Don Fernando de Saxe Coburg-Gotha (care s-a casatorit cu regina Dona Maria II a Portugaliei in anul 1836).

Palatul Pena
Palatul Pena

Fascinat de regiunea Sintra, Don Fernando a decis sa cumpere manastirea si terenul din jur, pentru a construi o resedinta de vara a familiei regale. Pentru palat, regina alege forme arhitecturale si decorative portugheze, in diferite culori (verdele plantelor adaugat la rosul, albastrul, galbenul zidurilor) si stiluri (gotic, islamic imbinat cu stilul manuelin, renascentist si baroc). In jur se intinde un parc minunat, imbogatit cu plante exotice si cele mai frumoase flori colorate. Turnurile si balcoanele au un farmec aparte, intreaga panorama este incantatoare, de nedescris.

In interior se distinge Capela – cu un altar magnific construit din marmura si alabastru de N. Charentenne, un renumit arhitect din Lisabona. In una din aripile cladirii se afla un restaurant care ofera in prezent o vedere panoramica asupra rezervatiei naturale Serra de Sintra si asupra coastei Oceanului Altantic.

Castelul Maur
Castelul Maur

La 3,5 km de centrul istoric al orasului se afla Castelul Maur, care dupa mai multe incercari, a fost cucerit definitiv de catre regele Don Afonso Henriques in anul 1147. Aici a fost construita prima capela crestina din oras, dedicata lui Sf. Pietro. In anul 1860, regele Don Fernando II restaureaza zidurile castelului.

Palatul National Sintraeste simbolul orasului, monument unic printre palatele regale din Portugalia. Cladirea are vedere spre o piata mare impodobita cu o frumoasa fantana. Palatul era locul de alegere al regilor portughezi din cele mai vechi dinastii. Edificiul de azi a fost reconstruit la initiativa lui Don Joao I si apoi imbogatit (prin adaugarea unei aripe de cladire) de catre Don Manuel I. Vizitand interiorul palatului, descoperi istoria Portugaliei. Mobilierul de mare valoare este un amestec armonios de stiluri arhitecturale si diferite gusturi ale regilor care au trait aici.

Palatul National Sintra
Palatul National Sintra

Cele mai grandioase sunt: Sala Lebedelor, Sala Arcasilor, Sala Cotofenelor, Sala Capelanilor, Sala Blazoanelor, Sala Chineza, Sala de oaspeti si Capela Palatina. Sala Lebedelor are un plafon policrom decorat cu 27 lebede si era utilizata pentru dansuri si jocuri. In cutremurul din anul 1755 a suferit mai multe daune, dar datorita unor lucrari de restaurare intensive, a fost readusa la splendoarea ei originala. Sala Cotofenelor se remarca prin decoratiile de pe tavan – sunt reprezentate mai multe cotofene care tin in cioc cate un trandafir si o hartie cu inscriptia ,,por bem” (pentru bine). Se spune ca regele Don Joao I a decorat sala, astfel incat sa reduca la tacere barfele care spuneau despre tradarea sa (cu o curtezana) descoperita de sotia sa. Confruntandu-se cu acuzatia sotiei, regele ar fi raspuns ca a actionat ,,por bem”. Sala Blazoanelor este una dintre cele mai bogat decorate. Sala Capelanilor ofera o priveliste spre Gradina Printilor (Jardim dos Principes).

In afara, se observa cele doua hornuri conice (inalte de 33 m) ce pornesc din Sala bucatariei (Cozinha) si care sunt de o importanta deosebita, sunt un simbol al orasului Sintra.

Quinta de Regaleira
Quinta de Regaleira

Palatul Quinta de Regaleira – dateaza de la inceputul secolul al XX-lea, imbina mai multe stiluri arhitecturale (renascentist, manuelin si gotic). In anul 1840, palatul a fost cumparat de fiica unui mare producator de vinuri de Porto, care mai tarziu a obtinut titlul de baroneasa de Regaleira. Are turnuri medievale, scari in forma de spirala, iar interiorul este bogat si elegant. Palatul are un farmec aparte, inconjurat de un parc minunat, cu alei printre plante exotice.

Sintra se remarca si prin numeroase biserici precum: Biserica San Pedro de Penaferrim (dateaza din secolul al XVI-lea), Biserica San Miguel, Biserica Santa Maria (situata langa Castelul Maur), Biserica San Martiho (dateaza din secolul al XII-lea), Convento Santa Cruz (sau Convento dos Capuchos).

Fonte da Pipa
Fonte da Pipa

Cele mai frumoase fantani ale orasului sunt: Fonte da Pipa (apare intr-un document din 1369), Fonte Sabuga (din 1406), Fonte Mourisca (din 1922), Fonte de Sao Pedro (1929), Fonte de Mata-Alva (din secolul al XVIII-lea) si altele.

Dintre muzeele din Sintra, cele mai importante sunt: Muzeul Arhiologic Sao Miguel de Odrinhas, Muzeul de Arta Moderna, Muzeul Bringuedo (Muzeul de jucarii), Muzeul Anjos Teixeira, Muzeul Ferreira de Castro.

Apropierea de mare, face ca regiunea sa fie si mai fermecatoare, turistii sunt incantati de frumoasele plaje: Macas, Grande, Andraga, Magoito, Giribeto, Aguda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.