Este vorba despre capitala Estoniei și cel mai mare oraș al țării, aflat în regiunea de nord, pe țărmul Golfului Finic. Deține una dintre cele mai importante ieșiri la Marea Baltică. În rândurile populației orașului Talin se regăsesc numeroși ruși, ceea ce nu înseamnă că turiștii vor avea dificultăți în a comunica cu localnicii în limba engleză.

Talinn1

Orașul Talin este considerat un centru cultural al Europei. Dispune de o istorie de circa o mie de ani, timp în care a deținut mai multe denumiri și funcții. Prima atestare provine din secolul al XI-lea și se referă la o localitate aflată în vecinătatea unei fortificații a danezilor. Ulterior, orașul trece prin mai multe stăpâniri, când a scandinavilor, când a rușilor, când a germanilor, dar de-a lungul secolelor își păstrează nealterat statutul de oraș prosper.

Numele Talin a fost adoptat oficial în 1918, când orașul a devenit și capitala Estoniei. Suprafața lui este una mare, iar fostele cartiere mărginașe de la finalul Primului Război Mondial au fost, în prezent, transformate în cartiere de lux. Per ansamblu, orașul Talin are aspectul unui oraș finlandez, unde trecutul și prezentul se împletesc armonios, clădirile moderne și foarte înalte reușind să păstreze intact farmecul vechiului centru, înțesat de clădiri cu valoare istorică deosebită.

Centrul vechi al orașului Talin este și cel mai fascinant, datorită construcțiilor medievale de care dispune. Cu sute de ani în urmă, pe timpul ocupației scandinavilor, în oraș au fost înălțate o sumedenie de fortificații și castele, care mai de care mai frumoase. Acest centru vechi a fost înscris în patrimoniul UNESCO.

Talinn11

De centrul vechi se leagă istoria prezenței scandinavilor, regiunea fiind considerată cea mai populară, timp de mai multe sute de ani. A fost construită între secolele al XIII-lea și al XVI-lea, iar stilul arhitectural caracteristic este cel gotic, atât în privința clădirilor, cât și a piețelor. Majoritatea turiștilor orașului Talin sunt atrași în special de centrul vechi.

Actualul centru al orașului Talin reprezintă și el un punct de atracție, mai ales prin prisma caracterului său cultural. Dispune de muzee, galerii de artă și centre comerciale. Este celebră Opera din Talin, Estonian Opera House, a cărei clădire pare să reprezinte una dintre capodoperele arhitecturale ale secolului al XX-lea. Principalele obiective turistice din centrul orașului Talin sunt Muzeul Bank of Estonia, Muzeul Pompierilor, Muzeul de Arhitectură a Estoniei, Muzeul Ocupațiilor, Muzeul Frontului Popular și chiar și Muzeul Trenurilor. Turiștii pasionați de lăcașurile sfinte pot vizita cele mai frumoase biserici din centrul modern: Biserica Sfântului Simeon, Biserica Sfântului Ioan, Biserica Nașterii Fecioarei Maria, Biserica Kaarli și Biserica Adventistă.

O altă regiune cu faimă turistică a orașului Talin se cheamă Rocca al Mare și reprezintă un adevărat muzeu în aer liber, cel mai mare de acest fel din toată Estonia. Pe suprafața acestui cartier a fost reconstruit de curând un mic orășel de secol XIX, ceea ce sporește farmecul cultural al orașului Talin. În cadrul Rocca al Mare, există și alt gen de atracții turistice, ceva mai comerciale: o grădină zoologică, o plajă, un patinoar și o promenadă de 2,5 kilometri, de-a lungul căreia poate fi admirat peisajul împădurit al regiunii.

Talinn111

O zonă asemănătoare din punctul de vedere al distracțiilor, este Pirita, locul ideal pentru pierderea timpului în Estonia. Această regiune este la o distanță de numai 5 kilometri de centrul orașului Talin și dispune de multe posibilități de petrecere a timpului: plaje, bulevarde pietonale, parc de distracții, drumeții montane, ruine medievale, grădini botanice și un turn TV faimos transformat în muzeu.

Turiștii pasionați de pescuit trebuie să viziteze regiunea Kalamaja din Talin. Trece drept un cartier pescăresc, cu aspect pitoresc, casele fiind în majoritate construite din lemn. Atmosfera este una tipică de port maritim, iar activitățile turistice propuse sunt nenumărate. Aici se află cel mai mare centru maritim din Estonia, Seaplane Harbour, unde este minuțios redată fascinanta istorie maritimă a țării. Piesele de muzeu expuse sunt menite să stârnească interesul și curiozitatea turiștilor îndrăgostiți de aventurile pe mare.

Centrul politic al orașului Talin are darul de a-i intriga pe turiști. Reprezintă un cartier rezidențial, care, până în secolul al XIX-lea, nici măcar nu făcea parte din orașul Talin. Era considerat orășel rezidențial, aparținând exclusiv aristocraților din Rusia și Suedia. În prezent, această zonă găzduiește sediile Guvernului și Parlamentului și unele sedii de ambasadă.

Talinn1111

Bucătăria tradițională este o încântare pentru turiști, întrucât gravitează în jurul celor patru anotimpuri ale anului. În general, bucătăria tradițională este un amestec aromat de bucătărie suedeză, rusească, daneză și germană. Principalele meniuri sunt cele bazate pe fructe și legume foarte proaspete și sănătoase. Specialitățile sunt brânza de oaie, pâinea gătită în casă, sosul de ciuperci, supa dulce cu afine sau înghețata cu făină „kama”.

Orașul Talin este o destinație la îndemâna turiștilor europeni, deși faima obiectivelor sale atrage și mulți vizitatori din Asia. Cam 1,5 milioane de turiști îi trec anual pragul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.