Este capitala statului Georgia și cel mai mare oraș al țării, cu o suprafață de 350 de kilometri pătrați. Se află pe râul Kura, iar numele i se trage de la numeroasele izvoare cu apă caldă de pe suprafața sa. Orașul Tbilisi a fost întemeiat la mijlocul secolului al V-lea, de către regele georgian Vakhtang Gorgasali și de-a lungul sutelor de ani a jucat rolul de capitală. A fost construit, distrus și reconstruit de nenumărate ori, astfel că principalele sale clădiri de astăzi sunt un amestec amețitor de stiluri arhitecturale: clasic, medieval și sovietic.

Tbilisi1

În funcție de perioadele de restaurare a orașului Tbilisi, s-au construit cartiere în stil bizantin, cu accente georgiene (este cazul centrului vechi al orașului), cartiere în stil neoclasic (cele înălțate de-a lungul secolului al XIX-lea) și zone cu case în stil art nouveau (cele de secol XX). Epoca stalinistă a imprimat unei părți a orașului Tbilisi aerul dezolant al unor cartiere muncitorești, cu blocuri înalte și înghesuite, înăuntrul cărora se află apartamente extrem de mici, sub forma cutiilor de chibrituri.

Orașul Tbilisi se constituie într-o destinație turistică de succes, datorită suprafeței foarte mari și a numeroaselor obiective cu valoare istorică. Viața culturală este reprezentată printr-o multitudine de muzee și galerii de artă, majoritatea fiind înființate în timpul epocii sovietice. În acei ani, Tbilisi era cel de-al patrulea oraș sovietic cultural.

Turiștii au ocazia să profite de acest aspect la maximum. Sunt de vizitat numeroase muzee și centre culturale, case de operă și teatre, castele și ateliere de creație.

Tbilisi11

Muzeul Etnografic în aer liber este una dintre principalele atracții culturale ale orașului Tbilisi. Se află într-o zonă de natură, pe o colină împădurită și constă într-o colecție de 70 de căsuțe de lemn, construite în cel mai tradițional mod georgian cu putință. În special casele aflate în imediata apropiere a intrării în muzeu se constituie în adevărate comori etnografice, având la interior mobilă tradițională, covoare și unelte de uz casnic, transmise din generație în generație.

Muzeul Numismatic spune povestea fascinantă a trecutului foarte îndepărtat al orașului Tbilisi. Există colecții de monede din cale afară de vechi, unele dintre ele datând tocmai dinaintea erei noastre. Altele au aparținut celor mai mari regi georgieni, unor căpetenii ale perșilor și chiar și unora dintre sultanii Imperiului Otoman.

Muzeul Janashia conține o serie de artefacte georgiene și caucaziene deosebite: fosile din Epoca de Bronz, bijuterii vechi de peste 2500 de ani, bani antici, icoane medievale, obiecte religioase din aur și inscripții foarte vechi.

Tbilisi111

Centrul vechi al orașului Tbilisi se numără printre atracțiile turistice majore ale țării. Este un loc unde Antichitatea, Evul Mediu și Epoca Modernă își dau mâna într-o atmosferă veselă și gălăgioasă. Sunt de vizitat: biserici extrem de vechi, ruine antice, clădiri medievale, băi de sulf sau restaurante și magazine moderne. O parte dintre clădirile centrului vechi sunt proprietăți private, înăuntrul lor ducându-și traiul familii numeroase.

Cea mai cunoscută construcție a centrului vechi este fortăreața Narikala, de secol IV, înălțată sub forma unei cetăți a perșilor. Până în secolul al VIII-lea, fortăreața căzuse în mâinile emirilor arabi care și-au construit în interiorul ei superbe palate regale. Tot ei au ridicat zidurile înconjurătoare ale cetății și cele două turnuri impunătoare. În interiorul fortăreței există și o superbă biserică, cea a Sfântului Nicolae. Din păcate, fortăreața a fost parțial distrusă în urma unei explozii a depozitului de muniții pe care rușii îl amenajaseră în cetate.

Panteonul figurilor publice Mtatsminda se află tot în centrul vechi și este cel mai faimos loc de îngropăciune din Georgia. Aici sunt înmormântați cei mai mari scriitori și principalii eroi ai vieții culturale și politice din Georgia. Este și un loc de pelerinaj, datorită Bisericii Sfântul David de secol XII, aflată pe perimetrul panteonului.

Tbilisi1111

Zona rezidențială a orașului Tbilisi se cheamă Vake și merită vizitată, datorită arhitecturii ieșite din comun. Sunt de văzut foarte multe reședințe private construite în cel mai opulent și fastuos mod posibil. Tot aici, se găsesc și principalele bulevarde cu magazine de lux din capitală.

Tbilisi se mândrește și cu numeroase edificii religioase, de la biserici creștine până la moschei. Cea mai faimoasă este Biserica Metekhi, construită în secolul al XIII-lea chiar pe locul unde întemeietorul orașului construise, în secolul al V-lea, un palat regal și o capelă. A trecut prin numeroase etape de restaurare, dar și-a păstrat frumusețea și grația tipice unei construcții străvechi.

Principalul centru social se cheamă Abanotubani și este locul ideal de relaxare. Aici sunt concentrate cele mai multe băi sulfuroase, centre de spa și masaj și bazine regale. Locul a fost amenajat în secolul al XVII-lea și aici și-au tratat unele afecțiuni oameni renumiți precum Alexandre Dumas și Pușkin.

Tbilisi11111

Bucătăria locală propune foarte multe specialități tradiționale: Kababi (frigărui din carne tocată la grătar), kachapuri (chifle de pâine umplute cu brânză), pkhali (piure de legume cu semințe de rodie).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.