Se găsește în nordul Franței și reprezintă capitala departamentului Aube. Orașul Troyes este atestat documentar încă din vremea Imperiului Roman, când purta cu totul altă denumire, cea de Augustobona Tricassium. În Evul Mediu, orașul Troyes a început să se afirme ca centru comercial abia din secolul al IX-lea, după ce Ludovic al II-lea cel Gângav a fost încoronat aici de către Papa Ioan al VIII-lea.
În prezent, orașul Troyes din Franța este destinația ideală pentru turiștii care doresc să admire case cu aspect medieval, să se roage în biserici construite cu sute de ani în urmă și să guste din specialitățile culinare ale regiunii Champagne.
Orice tur al orașului Troyes începe cu centrul vechi, împânzit de case ale căror fațade sunt îmbrăcate în traverse de lemn. Atmosfera este pitorească, ducând cu gândul la secolele medievale, mai ales că majoritatea clădirilor de aici datează din secolele al XVI-lea și al XVII-lea. Începând cu anul 1964, casele au trecut printr-un proces de restaurare și, pe baza unor schițe foarte vechi, li s-a redat înfățișarea originală, sub aspectul culorilor. Astăzi, centrul vechi al orașului Troyes palpită de culori vesele, căci casele au fost zugrăvite în nuanțe pline de viață: roz, albastru marin, galben pal, verde deschis, roșu cu decor pictat cu plante stilizate. Merită vizitate străzile Emile Zola, Kleber, Celestin Philbois. Una dintre casele reprezentative ale centrului vechi poartă denumirea de „Câmpul cu păsări”, din cauza combinațiilor de culori afișate la exterior. Toate casele păstrează același decor cu traverse de lemn, astfel că atmosfera este cu adevărat medievală.
La capătul opus se află chipul burghez al orașului Troyes, sub forma a numeroase construcții industriale, de secol al XX-lea. Dincolo de fabrici, impresionează și o serie de case ale unor familii de industriași, case menite să reflecte forța financiară a proprietarilor. Vilele Herault sau Gaston Viardot dispun de ornamentații foarte bogate la exterior, în contrast cu simplitatea fațadelor locuințelor medievale. Din aceeași categorie de construcții burgheze fac parte și gara din Troyes, Teatrul și Conservatorul.
Din punct de vedere religios, orașul Troyes din Franța este poreclit „orașul celor zece biserici”, datorită numeroaselor lăcașuri de credință, dar mai ales datorită bătăilor de clopote ce se aud cu regularitate în toate colțurile orașului. Bisericile datează și ele din urmă cu sute de ani și majoritatea sunt menționate pe lista monumentelor istorice. Aproape toate bisericile și mănăstirile din Troyes au trecut în ultimii 50 de ani prin etape de restaurare, cele mai vechi datând din secolul al XII-lea.
– Catedrala Sfinților Petru și Pavel din Troyes este cel mai vechi lăcaș religios din oraș, construcția sa începând în anul 1198, chiar pe locul unei foste catedrale ridicate în secolul al V-lea. Construcția catedralei s-a întins pe o perioadă de 400 de ani, iar la final, dintre cele două turnuri proiectate, a fost finalizat unul singur, cel al Sfântului Petru. Din motive financiare, turnul Sfântului Pavel nu s-a mai construit niciodată. Catedrala Sfinților Petru și Pavel din Troyes impresionează prin stilul său pur gotic, prin eleganța interioarelor și grandoarea exterioară. Înălțimea zidurilor atinge aproape 30 de metri, iar pe lungime, catedrala măsoară 114 metri. Înăuntru, dincolo de icoane, picturi și sculpturi religioase extrem de vechi, dincolo de cele 180 de vitralii viu colorate reprezentându-i pe Iisus, pe Fecioara Maria și pe Sfântul Ioan Botezătorul, catedrala adăpostește o adevărată comoară compusă din relicve și emailuri aduse în secolul al XIII-lea de la Constantinopol.
– Biserica Saint Madeleine este totuși cea mai veche biserică construită pe suprafața orașului Troyes. A fost înălțată în secolul al XI-lea, deși în secolul al XIII-lea a trecut printr-o etapă de restaurare, căpătând un aspect gotic. Biserica este faimoasă în special pentru catapeteasma din piatră, ce desparte naosul de altar, detaliu rar întâlnit la bisericile romano-catolice.
– Biserica Saint Jean Au Marche a fost înălțată în secolul al XIII-lea, chiar pe locul fostei biserici închinate Apostolului Ioan, o biserică din lemn, înăuntrul căreia Ludovic cel Gângav fusese încoronat. Biserica inițială a ars într-un incendiu, iar cea din secolul al XIII-lea a fost reconstruită în același stil, însă din piatră. Impresionează printr-o serie de vitralii dispuse pe latura sudică și care înfățișează secvențe biblice deosebite: judecata lui Solomon, Încoronarea Fecioarei Maria, Crucificarea lui Iisus și martiriul Sfintei Agatha.
Muzeele orașului Troyes combină în mod fericit istoria arhitecturală cu expozițiile moderne. Cele mai multe dintre muzee sunt găzduite la interiorul unor foste palate medievale. Spre exemplu, Muzeul de Artă Modernă se găsește în Palatul Episcopal, construit în secolul al XVI-lea. Merită vizitate Muzeul Saint Loup, cu colecții de Arheologie și Arte Fine, Muzeul Vauluisant sau Muzeul Uneltelor.
Pentru shopping, se recomandă magazinele de pe strada Emile Zola.
Din punct de vedere gastronomic, orașul Troyes din Franța este renumit pentru patiserie și sandvișuri. Pizza se găsește în meniul celor mai multe dintre localuri. Băuturile reprezentative sunt vinurile locale, dar cele mai multe dintre terase servesc bere.