Se numără printre minunile arhitecturale ale Indiei și poartă numeroase denumiri, în funcție de splendorile pe care le pune la dispoziția turiștilor din întreaga lume. Orașul Udaipur din India este renumit ca fiind drept cel mai romantic oraș al Indiei, Veneția Orientului sau orașul lacurilor. Palatele îmbrăcate în marmură albă și lacurile pe cât de numeroase pe atât de frumoase reprezintă o carte de vizită specială, recomandând orașul Udaipur tuturor turiștilor îndrăgostiți de măreția creației naturale și a omului, în egală măsură. Orașului i se mai spune și locul de cașmir al Indiei sau orașul alb, datorită marmurei albe ce caracterizează câteva dintre cele mai importante obiective turistice ale acestei destinații.
Orașul Udaipur din India a fost fondat în secolul al XVI-lea de către Maharana Sangram Singh, drept capitală a regatului Mewar. Este înălțat pe o colină și înconjurat de trei lacuri cu nume specifice: Fateh Sagar, Pichhola și Swaroop Sagar. Aceste trei lacuri reprezintă atracții turistice în sine, datorită insulițelor și numeroaselor palate construite pe ele.
Spre exemplu, lacul Pichhola a fost construit în secolul al XIV-lea de către Maharana Udai Singh II și dispune de două insule. După modelul indian, lacul este prevăzut cu mai multe ghaturi, un soi de porți prin care oamenii pătrund pentru a ajunge la malul apei; porțile diferă în funcție de activitățile care se practică în anumite zone ale lacului. Există intrări speciale pentru cei care vin să se îmbăieze sau să își spele rufele. Pe suprafața lacului Pichhola a fost înălțat un vechi castel regal, transformat acum în hotel exclusivist. Poartă denumirea de Castelul de pe Lac.
Lacul Fateh Sagar a trecut prin mai multe etape de construire; reprezintă un proiect început de Maharana Jai Singh în secolul al XVII-lea, dar continuat de un urmaș al său. Cele mai recente lucrări asupra amenajării lacului s-au încheiat în anul 2005. Dispune de trei insulițe, pe una dintre ele fiind construit un splendid parc cu o fântână arteziană devenită faimoasă.
Din punctul de vedere al palatelor, principala atracție turistică a orașului Udaipur din India o reprezintă Castelul Orașului Udaipur, făcut numai din marmură și granit, cu un amestec ingenios de mai multe stiluri arhitecturale, printre care cel chinez, european, medieval și indian. Castelul Orașului reprezintă un complex de 11 palate, muzee și grădini, construite de-a lungul a circa 300 de ani, începând cu secolul al XVI-lea.
În cadrul său pot fi vizitate câteva obiective deosebite: curtea interioară Amar Vilas, amenajată pe cel mai înalt punct al palatului, cu sublime turnuri, terase și grădini verzi; galeria Durbal, folosită inițial de familia regală, dar în prezent transformată într-un hotel cu pretenții, impresionează datorită candelabrelor enorme și colecțiilor de arme regale expuse; galeria de cristal a palatului Fatehprakash, unde tot mobilierul (scaune, mese, comode și bănci) este făcut din cristal, dar nu a fost niciodată folosit; palatul Manak Mahal cu o firidă îmbrăcată integral în pereți de oglindă; galeria Păunului, decorată în mozaicuri splendide ce redau modelul a trei păuni învăluiți în sticlă colorată; Palatul Doamnelor, transformat în muzeu, dar inspirat de atmosfera intimă a budoarului regal; Rang Bhawan, palatul trezoreriei, la interiorul căruia se află și mici temple închinate lui Shiva și Krishna.
Palatul Musonilor este o altă atracție deosebită a orașului Udaipur din India. A fost construit ca reședință regală, pe o colină cu fața spre lacul Fateh Sagar și conține un observator astronomic pe care maharajahul îl folosea îndeosebi pentru a studia vânturile musonice. Castelul a fost construit în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea și a reprezentat reședința de vară a familiei conducătoare. Era prevăzut cu un sistem ingenios de captare a apei de ploaie, folosită ulterior în funcțiile casnice ale palatului.
Cimitirul regal poartă numele de Ahar și reprezintă un loc fascinant. De-a lungul a 400 de ani, în Ahar au fost incinerați peste 19 maharajahi și familiile lor, astfel că locul are o înfățișare spectaculoasă, de localitate împietrită, datorită numeroaselor domuri de piatră construite în memoria celor dispăruți.
Există și un templu în vecinătatea cimitirului, dar cu adevărat atrăgător este muzeul deschis la numai 150 de metri distanță de cenotafuri, și unde sunt expuse obiecte de ceramică și cupru, sculpturi și piese de cult, vechi de cel puțin 300 de ani.
Templele orașului Udaipur din India reprezintă și ele obiective turistice deosebite, datorită vechimii și frumuseții lor arhitecturale. Cel mai cunoscut este templul Jagdish, dedicat zeului Vishnu. Toate zidurile și turnurile templului sunt împodobite cu sute de sculpturi reprezentându-i pe Vishnu și Krishna.
Grădina Gulab Bagh reprezintă o oază de flori cum numai în India se poate vedea. Este amenajată pe lacul Pichhola, sub forma unui paradis al trandafirilor; dispune de o bibliotecă cu rare manuscrise indiene și o grădină zoologică.
Pentru a pătrunde tainele bucătăriei locale, se organizează celebrul tur culinar Udaipur, în cadrul căruia turiștii sunt duși în mai multe localuri tradiționale.