Este unul dintre cele mai vechi orașe ale Franței, fiind întemeiat de către romani, sub numele de Valentia Julia. Numele înseamnă „oraș puternic”. Orașul Valence s-a bucurat de-a lungul istoriei sale îndelungate de un statut privilegiat, îndeplinind funcții de centru cultural și artistic. Chiar și în prezent, el este considerat o destinație turistică de ordin istoric, prin prisma unor edificii extrem de vechi și renumite.
Dacă din perioada romanilor nu au mai rămas monumente de vizitat, totuși, Epoca Medievală a imprimat orașului același caracter cultural. Începând cu secolul al XV-lea, pe suprafața lui s-au deschis numeroase biblioteci, școli și tipografii, după ce, în prealabil, regele Louise al XI-lea înființase aici o prestigioasă universitate. Își fac simțită prezența și numeroși artiști renascentiști. În secolul al XVI-lea, orașul este împrejmuit cu ziduri de apărare, iar o sută de ani mai târziu, devine unul dintre centrele reformei catolice. A fost parțial distrus în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar farmecul artistic nu a putut fi stins.
În prezent, Valence este un oraș al culturii, al frumuseții, cu case istorice, ruine medievale, monumente ce împânzesc ca niște bijuterii principalele străzi și bulevarde.
Unul dintre simbolurile supreme ale orașului Valence este Catedrala St Apollinaris, construită în secolul al XI-lea, în stil romanic. Absida este considerată o minune arhitecturală. Catedrala a fost închinată sfântului Apollinaris și consacrată în prezența Papei Urban al II-lea. Câteva secole mai târziu, a avut de suferit pe fondul războaielor religioase, dar în secolul al XVII-lea a trecut printr-o amplă etapă de restaurare. Ulterior, în secolul al XIX-lea au fost reconstruite turnul și terasa.
La interior, se găsește mormântul Papei Pius al VI-lea. Decorațiunile interioare constau în sculpturi în piatră înfățișând diferite personaje biblice. Catedrala dispune de o bibliotecă și de un muzeu, unde sunt depuse relicve religioase importante și de o vechime considerabilă: antichități rămase de pe vremea romanilor, o colecție de picturi medievale și numeroase sculpturi în piatră și lemn.
În timpul războaielor religioase franceze, tot mai multe ordine creștine străine au reușit să își construiască edificii proprii în orașul Valence. Astfel că astăzi mai pot fi vizitate câteva mănăstiri spectaculoase: cea a benedictinilor, aflată pe strada Saint Martin și cea a capucinilor, situată în piața Laennec.